Κώστας Αγοραστός: «Δίπλα στον αγρότη η Περιφέρεια Θεσσαλίας»

ΣΕ ΠΤΕΛΕΟ ΚΑΙ ΣΟΥΡΠΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ:

«Δίπλα στον αγρότη η Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Δεσμεύτηκε για «προώθηση και διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος
των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα»


«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση οι υπηρεσίες και τα στελέχη της περιφέρειας Θεσσαλίας να είναι διαρκώς δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο», τόνισε με έμφαση ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος επισκέφτηκε τη Σούρπη και τον Πτελεό και συζήτησε με την δημοτική αρχή και αγρότες της περιοχής.
Ο κ. Κώστας Αγοραστός δεσμεύτηκε για την εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις υπηρεσίες της περιφέρειας «με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» καθώς και την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή τους.
Χαρακτηριστικά ανέφερε την δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τα αγροτικά προϊόντα αλλά και τη σύσταση και ενεργοποίηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων στον αγροτικό τομέα. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και οι πανδημίες, όπως το πράσινο σκουλήκι, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρχει στην περιφέρεια Θεσσαλίας, την κατ’ εξοχήν αγροτική περιφέρεια της χώρας μας, μια ευέλικτη ομάδα διαχείρισης κρίσεων στελεχωμένη από γεωτεχνικούς τόσο πανεπιστημιακούς όσο και εφαρμοστές με άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς, μεγάλη εμπειρία και πολύ καλή γνώση των τεκταινόμενων στον αγροτικό τομέα. Αντικείμενο της ομάδας είναι να συλλέγει και να επεξεργάζεται σε συνεχή βάση τα δεδομένα από τον αγροτικό τομέα, να σημαίνει συναγερμό σε περιπτώσεις πανδημίας, να ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα τους παραγωγούς και βεβαίως να καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός δεσμεύτηκε ακόμη για:
-Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης παραγωγής με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ασφαλή για τον καταναλωτή, που προστατεύουν το περιβάλλον
-Εκπόνηση έκθεσης για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της μείωσης της νιτρορύπανσης στα πρώτα έτη εφαρμογής (μετρήσεις εδαφών και υδάτων) και διεκδίκηση από την Πολιτεία για συνέχιση του μέτρου με το επιχείρημα της αναγκαιότητας μακροχρόνιας εφαρμογής για ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.
-Συνεργασία περιφέρειας με πανεπιστήμια και τους φορείς των γεωτεχνικών για την συνεχή κατάρτιση των γεωργών.
-Προώθηση καλλιεργειών με μεγάλη οικονομική απολαβή, όπως τα θερμοκηπιακά και υπαίθρια κηπευτικά, όπου υπάρχει δυνατότητα επένδυσης, καθώς η ηλιοφάνεια στη Θεσσαλία είναι ιδανική.
-Στήριξη του υγιούς Συνεταιριστικού κινήματος και των μικρών συνεταιρισμών που διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα (πρωτογενούς παραγωγής ή μεταποιημένα).
-Προώθηση και διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα». Ως παράδειγμα προς μίμηση (παραγωγής και εμπορίας) ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα μήλα Ζαγοράς.
-Συμμετοχή σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων.
Θέλουμε τον Θεσσαλό παραγωγό «προστάτη του περιβάλλοντος» και εφαρμοστή της «αειφόρου γεωργίας», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Στη συνάντηση έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες, από τις τιμές των προϊόντων και το κόστος παραγωγής έως το νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-13.
Οι αγρότες της Σούρπης επισήμαναν στον κ. Κ. Αγοραστό ότι δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το 2009.

Σχόλια