Οι διαφορές Ν.Δ. και ΤΡΟΪΚΑΣ :


Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έντρομο το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του μπροστά στην τεκμηριωμένη και κοστολογημένη οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αφού μέχρι σήμερα αγνοούσε, τώρα εσκεμμένα παραποιεί τα συγκριμένα στοιχεία της πρότασης που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Θα συνιστούσαμε στην κυβέρνηση του Μνημονίου, αντί να παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό, να διαβάσει την πρότασή μας για το καλό του τόπου.

Παραθέτουμε συγκριτικό πίνακα των δύο οικονομικών σεναρίων με τις σχετικές παρατηρήσεις.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ:
ΠΑΣΟΚ / ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ Ν.Δ.
 
* Εκτιμήσεις Ν.Δ.

Παρατηρήσεις επί του Συγκριτικού Πίνακα:

  1. Οι διαφορές Ν.Δ. και ΤΡΟΪΚΑΣ :
(α) Με την πρόταση της Ν.Δ., στο τέλος του 2014, θα έχουμε επιπλέον σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ ύψους 14% (συγκρινόμενο με το σενάριο της Τρόικας) ή αύξηση 24 δισ. ευρώ περίπου σε σταθερές τιμές του 2000. Με τη Ν.Δ., η ύφεση τελειώνει στο α΄ εξάμηνο του 2011 και τα επόμενα έτη έχουμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.(β) Με τη Ν.Δ., το συνολικό έλλειμμα μηδενίζεται στο τέλος του 2011, ενώ για την Τρόικα, στο τέλος του 2014 το έλλειμμα θα είναι 2,6%, δηλ. η δημοσιονομική προσαρμογή τελειώνει με τη Ν.Δ. 3 χρόνια νωρίτερα, δηλ. φεύγουμε από το Μνημόνιο πολύ νωρίτερα.
(γ) Με τη Ν.Δ., στο τέλος του 2014 θα έχουμε (σε σχέση με την Τρόικα), δημόσιο χρέος κατά 50 % μικρότερο. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων από τους τόκους, 3- 4 δισ. ευρώ ετησίως.
(δ) Με τη Ν.Δ., η ανεργία στο τέλος του 2014, θα είναι κατά 6% μικρότερη ή 300.000 άνεργους λιγότερους.

Με την πρόταση της Ν.Δ. :
1) το έλλειμμα θα έχει μηδενιστεί στο τέλος του 2011 και
2) το Δημόσιο χρέος θα έχει πτωτική τάση επίσης στα τέλη του 2011.
Έτσι θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές για Δημόσιο δανεισμό στα μέσα του 2012, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη της ΔΕΘ.

  1. Οι ρεαλιστικές υποθέσεις της οικονομικής πρότασης της Ν.Δ.
(α) Η ελαστικότητα του προϋπολογισμού κυμαίνεται μεταξύ 0,6 και 0,7.
(β) Η τιμή του μεσο-βραχυπρόθεσμου πολλαπλασιαστή δαπανών κυμαίνεται μεταξύ 1,3 και 1,5.
(γ) Η άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και η ταχεία ανάκαμψη οδηγούν στην πτωτική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του Α.Ε.Π.
(δ) Η πτώση της ανεργίας συσχετίζεται με το ρυθμό ανάπτυξης (βλέπε Νόμος Okun) που για την περίπτωση της Ελλάδας, ισχύει ως εξής: όταν φεύγουμε από την ύφεση και είμαστε στο αρχικό στάδιο της ανάκαμψης, οι δύο πρώτες θετικές ποσοστιαίες μονάδες του ρυθμού ανάπτυξης μειώνουν τον αριθμό των ανέργων κατά 30.000, ενώ η τρίτη ποσοστιαία μονάδα μειώνει τον αριθμό ανέργων κατά επιπλέον 30.000, η τέταρτη κατά άλλες 30.000 και ούτω καθεξής».

Σχόλια