Πριν πεινάσουμε θα κρυώσουμε

Αγαλμα γυμνού πολίτη απέναντι από πρατήριο καυσίμων, χθες, στο δρόμο για τον Μαραθώνα. Το άγαλμα λέγεται ότι παριστάνει τον μαραθωνοδρόμο που έτρεξε να αναγγείλει στην Αθήνα τη νίκη επί των Περσών, νίκη που γιορτάζεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην ιστορική περιοχή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το άγαλμα μέσου Ελληνα πολίτη, που στήθηκε για να τον τιμήσει εν όψει των χειμώνων που έρχονται, ώστε να μη λησμονηθεί από τις μελλοντικές γενιές.

Μπρρρ, με 1.300 € το χιλιόλιτρο του πετρελαίου


Στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προχωρεί η κυβέρνηση, με χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες βάσει τεσσάρων κριτηρίων: εισόδημα, επιφάνεια, κύρια κατοικία και γεωγραφική θέση.


Αγαλμα γυμνού πολίτη απέναντι από πρατήριο καυσίμων, χθες, στο δρόμο για τον Μαραθώνα. Το άγαλμα λέγεται ότι παριστάνει τον μαραθωνοδρόμο που έτρεξε να αναγγείλει στην Αθήνα τη νίκη επί των Περσών, νίκη που γιορτάζεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην ιστορική περιοχή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το άγαλμα μέσου Ελληνα πολίτη, που στήθηκε για να τον τιμήσει εν όψει των χειμώνων που έρχονται, ώστε να μη λησμονηθεί από τις μελλοντικές γενιές.
Η εξίσωση των φόρων, που οδηγεί σε διπλασιασμό της τιμής πώλησης του θέρμανσης (αύξηση φόρων και λιανικής τιμής) εξεταζόταν χθες να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος και θα εξηγήσει τους λόγους που αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός κι αν τελικώς επισπεύσουν τη σχετική απόφαση.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα αυξηθεί στα 412 ευρώ που είναι σήμερα για το κίνησης. Ο διπλασιασμός της λιανικής τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα περίπου 650 ευρώ που πωλούνταν πέρυσι ανά χιλιόλιτρο σε περίπου 1.300 ευρώ μετά την εξίσωση του φόρου (σ.σ. χωρίς την εξίσωση θα πωλούνταν στα 800 - 820 ευρώ) και μάλιστα με την έναρξη της χειμερινής σεζόν, από τις 15 Οκτωβρίου, αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις. Και αυτές τις αντιδράσεις θα επιχειρήσει να κατευνάσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος βάσει του χθεσινού σχεδίου θα εξηγήσει στους πολίτες ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση απαιτεί τη λήψη αυτού του μέτρου, που άλλωστε ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα στο λαθρεμπόριο.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο το Δημόσιο χάνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου και του ναυτιλιακού πετρελαίου). Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν δε ότι η εξίσωση των φόρων θα αποφέρει καθαρά έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, πλέον της δαπάνης για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος θέρμανσης. Σήμερα εισπράττονται 6,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μαζί με το ΦΠΑ.
Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος που εξετάζεται να κυμανθεί γύρω στα 300 με 400 ευρώ και στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε το οικονομικό επιτελείο είναι «4»:
Για φτωχούς και... βορειοελλαδίτες
1Εισόδημα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τόνιζε στην «Ε» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Το ύψος του μεσαίου εισοδήματος τοποθετείται γύρω στα 30.000 ευρώ ή το πολύ 40.000 ευρώ ετησίως.
2Είδος κατοικίας. Η επιδότηση θα αφορά μόνο στην κύρια κατοικία. «Δεν πρόκειται να επιδοτήσουμε τις βίλες της Εκάλης, που μάλιστα διατηρούν και πισίνες», έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας. Της επιδότησης εξαιρούνται και τα εξοχικά, ακόμα και αυτά που διατηρούνται σε χωριά με λίγους κατοίκους.
3Επιφάνεια. Η λογική ήταν να επιδοτηθεί μια «μέση» κατοικία μιας οικογένειας, με πιο πιθανό το σενάριο μέχρι χθες βράδυ να κυμαίνεται γύρω στα 100 με 120 τ.μ.
4 Τόπος διαμονής. Η γεωγραφική θέση της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου θα αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα ύψους του επιδόματος. Είναι προφανές ότι ο κάτοικος της Κρήτης θα παίρνει σαφώς λιγότερα, δεν αποκλείεται και τα μισά, από τον κάτοικο της Β. Ελλάδας.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι με την εξίσωση να καλυφθεί τρύπα περίπου 1 δισ. ευρώ που θα συγκρατήσει το έλλειμμα κοντά στο στόχο του 8,1%, καθώς εκτιμήσεις μιλούν για έλλειμμα 9,1-9,2% βάσει των στοιχείων του Αυγούστου.
Λύση air condition
Το κόστος θα είναι δυσβάστακτο για τα νοικοκυριά, για τα οποία περιορίζονται και όλες οι διέξοδοι, όπως το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό. Για μεν το πρώτο εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής του -αν και εξετάζουν η διαφορά με το θέρμανσης να κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα του σημερινού 20% ήτοι 30-40%. Για δε το δεύτερο η εναλλακτική του κλιματιστικού θα είναι μια λύση, αλλά και αυτή θα κοστίζει ακριβότερα κατά περίπου 10 - 15% από το Γενάρη, καθώς μέσα στην επόμενη τριετία θα επέλθει συνολική αύξηση της λιανικής τιμής κατά 50%.
Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ακόμα και το ενδεχόμενο μερικής εξίσωσης του πετρελαίου (με τον ΕΦΚ κοντά στα 390 ευρώ) σε συνδυασμό με τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 11% στο 23% ή έστω της αύξησής του κατά 1 με 2 μονάδες. *
 

Σχόλια

  1. Είδα ένα όνειρο.

    Είχε λέει το GAP κοινωνικές ανησυχίες (αλήθεια σου λέω, έπαθα παράκρουση στον ύπνο μου). Αποφάσισε λοιπόν το GAP να κάνει το αδιανόητο:
    (α) να εκμηδενίσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου, (β) να ΜΗΝ εκμηδενίσει οικονομικά τη μέση οικογένεια (ειδικά στη βόρεια Ελλάδα) και
    (γ) να δώσει μία απρόσμενη ανάσα στην οικονομία της χώρας.
    Σκέφτηκε ο μπαγάσας ότι όλα αυτά μπορεί άνετα να τα κάνει αν προχωρήσει στην ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ 10 € ανά 1000 lt
    (η φαντασία στην εξουσία).

    Μετά ξύπνησα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.