Ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΔΝΤ είναι ανεπιθύμητη στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη είναι στραμμένα το βλέμματα, όπου το απόγευμα τα συνδικάτα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και πολιτικοί φορείς, με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, ετοιμάζονται να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο και τα κυβερνητικά μέτρα, διαδηλώνοντας προς την πλατεία ΧΑΝΘ, 200 μέτρα από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν, στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ξεχωριστό συλαλλητήριο διοργανώνουν -την ίδια ώρα, στην πλατεία Αριστοτέλους- το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών), η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) και η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος).

Χθες, ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί πραγματοποίησαν....
πανελλαδικό συλλαλητήριο, ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στο Λευκό Πύργο, όπου από το βήμα σκηνής μίλησαν εκπρόσωποι των ομοσπονδιών τους. Στη συνέχεια, οι ένστολοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, κινήθηκαν, μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης, προς τη Γ.Γ. Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, απόστρατοι των σωμάτων ασφαλείας.


Το μεσημέρι, συνδικαλιστές της «πρωτοβουλίας σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», του «Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ» και συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του εμπορευματικού σταθμού, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον ΟΛΘ.

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι του ΟΣΕ πραγματοποιούσαν με τις μοτοσικλέτες τους μηχανοκίνητη πορεία, κορνάροντας και έχοντας αναρτήσει στις μηχανές τους μαύρες σημαίες, από την παραλιακή λεωφόρο και δια μέσω της οδού Τσιμισκή, έως το λιμάνι, εκφράζοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για την εξυγιάνση του Οργανισμού.

Επίσης, συμβολική κινητοποίηση στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ της Θεσσαλονίκης. Κρεμώντας ένα τεράστιο πανό στο μνημείο - σύμβολο της πόλης, τα μέλη της οργάνωσης επιχείρησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα και κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

ΓΣΕΕ

Τη δυναμική υπέρβαση του μνημονίου πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, λέγοντας ότι χωρίς να χάσει η χώρα το πλεονέκτημα του δανεισμού, μπορεί να διατηρήσει την εσωτερική κοινωνική συνοχή της.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το συλλαλητήριο, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι εργαζόμενοι είχαν εναποθέσει προσδοκίες και ελπίδες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν προεκλογική περίοδος, αλλά αυτές διαψεύστηκαν.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και είπε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποίησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ως "φερετζέ" για να επιβάλλουν τις πολιτικές τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είπε ότι είναι καχύποπτος ως προς το ζήτημα της λήψης και νέων μέτρων, ενώ είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την οποία εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί να πέσει ή να περιέλθει σε βαθιά "κατάψυξη".

Επεσήμανε, τέλος ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και αυτή την αγανάκτηση θα την εκφράσουν στο σημερινό συλλαλητήριο, αλλά και στο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

ΠΑΜΕ

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα κίνημα άρνησης και απειθαρχίας να μην πληρώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Την κρίση να την πληρώσουν τα μονοπώλια. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι σπουδαστές, οι αγρότες, η νεολαία μπορούν να παλέψουν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον για όλους», τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γ. Πέρρος, παρουσιάζοντας το πλαίσιο «κοινής πάλης» για την «κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία».

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης και πήραν το λόγο, εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο Βαγγέλης Μπούτας και της ΠΑΣΕΒΕ ο Γεράσιμος Χιόνης, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου και το μέλος της Γραμματείας του ΜΑΣ, Δημήτρης Παρασκευάς.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι «ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που συνηγόρησαν να περάσουν αντιλαϊκές πολιτικές», κατήγγειλαν τη στάση των «συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών», αναφέρθηκαν σε βασικά σημεία του διεκδικητικού πλαισίου των παραπάνω οργανώσεων κατά το επόμενο διάστημα και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ τόνισαν ότι το επόμενο διάστημα η δράση τους θα κλιμακωθεί με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 23 Σεπτεμβρίου, στις μεγάλες πόλεις της χώρας. 

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_11.html

Σχόλια