ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(20/9/2010)

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι

-Κώστα Αγοραστό για περιφερειάρχη Θεσσαλίας η διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας – Το Οινοποιείο Τυρνάβου επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Υπέρ της χορήγησης «δίκαιων αποζημιώσεων» στο βαμβάκι, που επλήγη από το πράσινο σκουλήκι και άλλα λεπιδόπτερα ετάχθη ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη συνάντησή του με την διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας, η οποία ανακοίνωσε ότι στηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητά του.
Συζητώντας με τον πρόεδρο κ. Σπύρο Τσικρίκα, τον γραμματέα κ. Χρήστο Σιδερόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε:
«Το βαμβάκι αποτελεί τη σημαντικότερη καλλιέργεια για την Θεσσαλία, συνεπώς αποτελεί την πιο σημαντική πηγή εισοδήματος για την τοπική οικονομία. Δυστυχώς, παρ’ όλο που η τιμή του βαμβακιού έχει υπερβεί το 1 δολάριο για πρώτη φορά μετά το 1995, πολλοί Θεσσαλοί παραγωγοί διαπιστώνουν την παραγωγή τους μειωμένη από το πράσινο σκουλήκι κι άλλα λεπιδόπτερα. Το ακριβές μέγεθος της παραγωγής θα φανεί βεβαίως με τη συγκομιδή, ωστόσο όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί αναφέρουν η μείωση της παραγωγής είναι κατά περιπτώσεις πολύ μεγάλη.
Χρειάζεται, λοιπόν, να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις αφού βεβαίως γίνουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις ζημιών καθώς και να τροποποιηθεί η ΚΥΑ για να μειωθεί το πλαφόν παραγωγής ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να μην υποστούν και δεύτερο πλήγμα με τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Εξυπακούεται ότι απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των πραγματικών παραγωγών».
Στη συνάντηση έγινε διεξοδική αναφορά σε όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες της Θεσσαλίας με ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία βασικών προϊόντων όπως το βαμβάκι, τα δημητριακά και η τομάτα, την πληρωμή των ενισχύσεων και των προγραμμάτων, την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής από την αύξηση της φορολογίας, ιδίως στα καύσιμα. Ταυτόχρονα, έγινε ενημέρωση για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΑΣ Λάρισας ιδίως στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων υπό την επωνυμία «Τέμπη».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός δεσμεύτηκε ότι «ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την ψήφο των Θεσσαλών δίνει μεγάλη βαρύτητα στην γρήγορη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του αγρότη». Παράλληλα, επανέλαβε την διαβεβαίωσή του για «έμπρακτη στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων προκειμένου να ασκούν τον παρεμβατικό τους ρόλο στην αγορά στηρίζοντας το εισόδημα του αγρότη και του κτηνοτρόφου και παρέχοντας προϊόντα ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές».
Ο κ. Κ. Αγοραστός προέτρεψε την διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους «να συνδιαμορφώσουν το αναπτυξιακό του πρόγραμμα για την περιφέρεια», για το οποίο επανέλαβε ότι «είναι ευέλικτο και δυναμικό προκειμένου να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών».
Με την ευκαιρία ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασής του να προχωρήσει στη σύσταση ομάδας διαχείρισης κρίσεων για τον αγροτικό τομέα στην περιφέρεια Θεσσαλίας. «Αντικείμενο της ομάδας είναι να συλλέγει και να επεξεργάζεται σε συνεχή βάση τα δεδομένα από τον αγροτικό τομέα, να σημαίνει συναγερμό σε περιπτώσεις πανδημίας όπως φέτος με το πράσινο σκουλήκι ή ακραίων καιρικών φαινομένων, να ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα τους παραγωγούς και βεβαίως να καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις», επανέλαβε.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Ο κ. Κώστας Αγοραστός επισκέφθηκε και το Οινοποιείο Τυρνάβου κι είχε συνάντηση εργασίας με την διοίκησή του. Ο κ. Κ. Αγοραστός ενημερώθηκε για τα φετινά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και επανέλαβε ότι «στέκεται έμπρακτα στο πλευρό του Οινοποιείου και των αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί δώσαμε και κερδίσαμε δύσκολες μάχες για το κρασί, το τσίπουρο και το σταφύλι. Μπροστά μας έχουμε νέες μάχες και είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε θετικά αποτελέσματα προς όφελος των παραγωγών, της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας», υπογράμμισε.



Σχόλια