ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δραματική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θήβα από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών που συγκεντρώνεται στην πόλη. Η Θήβα έχει καταντήσει ανοχύρωτη πόλη στις ορδές των λαθρομεταναστών και των πάσης φύσεως και εθνικότητας εγκληματιών. Κάποιες περιοχές της πόλης έχουν μετατραπεί σε «γκέτο» και άβατο για τους πολίτες.
Τα αλλεπάλληλα κρούσματα συμπλοκών και η εγκληματικότητα σε όλες της τις μορφές, έχουν κάνει τη ζωή των κατοίκων της Θήβας αβίωτη. Περιοχές της πόλης είναι σχεδόν μη προσβάσιμες, ειδικά τη νύχτα. Ανεγειρόμενες οικοδομές, εγκαταλειμμένες κατοικίες και αποθήκες καταλαμβάνονται από ρακένδυτους λαθρομετανάστες που ζουν σε απερίγραπτες συνθήκες και τις μετατρέπουν σε εστίες μόλυνσης. Η δημόσια υγεία τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, περιουσίες απαξιώνονται, διάφοροι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και η επαιτεία συναντάται σε κάθε βήμα. Οι συμπλοκές και οι εντάσεις μεταξύ των λαθρομεταναστών είναι καθημερινό φαινόμενο.
Τα προβλήματα με τους λαθρομετανάστες στην περιοχή της Θήβας έχουν φθάσει σε απελπιστικά όρια. Καταγγελίες πολιτών διατυπώνονται καθημερινά και με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Οι κάτοικοι της Θήβας είναι τρομοκρατημένοι, απελπισμένοι, σε απόγνωση και απαιτούν από το Δήμο, την Αστυνομία και τα Υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Αστυνομία παρά τα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και ανταποκρίνεται κάθε φορά που πολίτες αιτούνται τη συνδρομή της, πλην όμως το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν υπάρχει πλήρης και συστηματική αστυνόμευση.
Στη Θήβα διαμορφώνεται με ταχύτατους ρυθμούς μια εντυπωσιακή μεταβολή της πληθυσμιακής σύνθεσης με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα γνωρίζει νέα έξαρση. Οι επιχειρήσεις-«σκούπα» της Αστυνομίας στην Αθήνα οδηγούν τους λαθρομετανάστες στη Θήβα. Για άλλη μια φορά η Βοιωτία λειτουργεί ως η «πίσω αυλή» της Αττικής.
Στη Θήβα συγκεντρώνονται λαθρομετανάστες μη αφομοιώσιμοι, με πολιτισμικά χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας, χωρίς επαγγελματική ειδίκευση και δεξιότητα. Οι αριθμοί αυτών των λαθρομεταναστών αυξάνονται και θα αυξάνονται λόγω της απερίγραπτης φτώχειας και των τρομακτικών δεινών που πλήττουν τις χώρες τους (π.χ. οι τελευταίες πλημμύρες στο Πακιστάν). Όμως, οι περιορισμένες δυνατότητες της χώρας μας δεν τους αντέχουν. Αυτοί οι λαθρομετανάστες αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική κοινωνία, για την κοινωνία της Θήβας.
Η «γκετοποίηση» μεγάλου τμήματος της Θήβας, η οποία εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της πόλης, απειλεί την κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική συνοχή της χώρας δοκιμάζεται ήδη, τόσο από την οικονομική κρίση, τόσο και από τα «γκέτο» που δημιουργούνται στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και η Θήβα. Ο κίνδυνος για το παρόν και το άμεσο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλος. Η Πολιτεία καλείται να δράσει οργανωμένα και αποφασιστικά, στο πλαίσιο του διεθνούς και εθνικού δικαίου, αλλά και της πρακτικής που επιβάλλει η πραγματικότητα.
Όμως, η αναποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση επιδεινώνει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει χαρακτηριστική αδράνεια και «στρουθοκαμηλισμό», διάθεση να καλύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Δεν λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, με συνέπεια αυτό να γιγαντώνεται και να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να εξουδετερωθεί.
Η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει αρνητικά αποτελέσματα. Η πολιτική για την ασφάλεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν αποδίδει. Η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει το αυξανόμενο κύμα λαθρομετανάστευσης και να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή και εγκληματικότητα είναι εμφανής. Η πολιτική της κυβέρνησης κρίνεται, εκ του αποτελέσματος, αναποτελεσματική, ευκαιριακή, μη ορθολογιστική.
Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αρκείται σε αόριστες διαβεβαιώσεις και σε άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής αλλά πρέπει να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα.

21/09/2010
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σχόλια