Οι νέοι ξέρουν πολλά για το σεξ

Μια έρευνα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την ενημέρωση σε θέματα υγείας πιστοποιεί πως οι νέοι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι όσον αφορά το σεξ και την προφύλαξη. 

Η 16χρονη Μάικε δεν έχει πρόβλημα να μιλάει για το σεξ και την προφύλαξη. «Ποιος θέλει 16 χρονών να αποκτήσει ένα παιδί. Εκείνη την περίοδο το σχολείο είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι να αποκτήσεις παιδιά», λέει.

Η σεξουαλική αγωγή στο σπίτι της Μάικε δεν είναι ταμπού. Μιλάνε ανοιχτά για το θέμα. Το πόσο ανοιχτά μιλάνε οι νέοι για το σεξ εντυπωσιάζει ακόμα και την Αγκέλικα Χέσλινγκ, η οποία είναι υπεύθυνη για την έρευνα με το θέμα «Η σεξουαλικότητα στους νέους 2010». Στην έρευνα συμμετείχαν νέοι μεταξύ 14 και 17 χρόνων με ή χωρίς μεταναστευτική προέλευση. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προέκυψε είναι η γνώση που έχουν οι νέοι για την αντισύλληψη. 
«Έχουμε την καλύτερη συμπεριφορά των νέων απέναντι στην αντισύλληψη εδώ και 30 χρόνια που παρακολουθούμε το θέμα. Τώρα, για πρώτη φορά, βλέπουμε πως μόλις των 8% των αγοριών και των κοριτσιών δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά. Στους νέους με μεταναστευτική προέλευση η κατάσταση είναι χειρότερη. Και το δεύτερο πολύ σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι αυτό που ακούμε συχνά από τα μίντια ότι οι νέοι ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή όλο και νωρίτερα δεν ισχύει».

Πιο ανοιχτοί και ενημερωμένοι οι Γερμανοί γονείς
Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 η σεξουαλική συμπεριφορά των νέων δεν έχει αλλάξει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η συμπεριφορά των γονέων, οι οποίοι φαίνεται να είναι όλο και περισσότερο σύμμαχοι των παιδιών τους και να τους ενημερώνουν καλύτερα και πιο νωρίς. Και κυρίως οι Γερμανοί γονείς. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους γονείς με μεταναστευτική προέλευση και στους Γερμανούς γονείς.  
«Βλέπουμε ότι τα αγόρια και τα κορίτσια που προέρχονται από οικογένειες με μεταναστευτική προέλευση μπορούν πολύ λιγότερο να μιλάνε ελεύθερα για σεξ και για προφύλαξη. Βλέπουμε ότι κορίτσια από μουσουλμανικές οικογένειες δεν έχουν καμία ενημέρωση για προφύλαξη, διότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει σεξουαλική ζωή πριν από το γάμο» λέει η κυρία Ανγκέλικα Χέσλινγκ.

Το σχολείο πάντως παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην ενημέρωση των νέων και στη σεξουαλική αγωγή. Γονείς, σχολεία και άλλες πηγές ενημέρωσης έχουν πάντως καταφέρει στη Γερμανία να υπάρχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε μικρή ηλικία στην Ευρώπη.
Donata Ritter / Μαρία Ρηγούτσου

 

Σχόλια