Εθελοντισμός και Αυτοδιοίκηση


Μπορεί ο Εθελοντισμός να λειτουργήσει ως αποτέλεσμα αφύπνισης των συνειδήσεών μας, στο πλαίσιο μιας τοπικής κοινωνίας;

Ασφαλώς και Μπορεί, γιατί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως αποκεντρωμένη μορφή εξουσίας, είναι η συνεχής φροντίδα  για την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων του Δήμου.

 Είναι αναμφισβήτητο ότι στην Πατρίδα μας, που δίδαξε Παιδεία και Πολιτισμό στην Οικουμένη, ο Eθελοντισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ο Δυτικός Πολιτισμός που χαρακτηρίζεται από τον ανθρωπισμό, οφείλει πολλά  στην Ελλάδα και αυτό γιατί στηρίχθηκε κυρίως στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους-συγγραφείς. Είναι επίσης αναμφισβήτητο το γεγονός, ότι και οι σημερινοί Έλληνες διακρινόμαστε και είμαστε  και διεθνώς γνωστοί, για το λεγόμενο φιλότιμό μας. Μοιάζει λοιπόν εντελώς αντιφατικό, να συνυπάρχουν στη χώρα μας, από τη μια μεριά το περίσσευμα ψυχής ως φιλότιμο και από την άλλη π.χ. η μόνιμη έλλειψη επαρκούς ποσότητας αίματος, που να καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων!  Αναζητώντας λοιπόν την αιτία αυτής της σοβαρής αντίφασης, αναδεικνύεται ότι αυτή σχετίζεται με την έλλειψη καλού σχεδιασμού, οργάνωσης και συντονισμού, μα  προπαντός έμπνευσης  από την πολιτεία.  


Οι άνθρωποι που σε κάποια φάση της ζωής μας περνάμε κάποια δοκιμασία, έχουμε την ανάγκη κάποιου, που με την συμπαράστασή του μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά. Έτσι, η όποια βοήθεια έχει αποτελέσματα για εμάς, τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο ακόμα και στην ψυχολογική μας υποστήριξη, για την μετέπειτα πορεία μας στη ζωή. Στην ουσία δηλαδή αυτός ο συμπαραστάτης φίλος, γείτονας, συνάδελφος, ή απλά γνωστός, λειτούργησε αναμφίβολα τη συγκεκριμένη στιγμή σαν ένας άτυπος εθελοντής, που έδωσε από τον προσωπικό του χρόνο και ίσως από το υστέρημά του, για τη στήριξη του συνανθρώπου του.
Στη σημερινή εποχή και ειδικά στις μεγαλουπόλεις, όπου η κοινωνία μετατρέπεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε απρόσωπη και οι ανθρώπινες σχέσεις από Αξίες Ζωής ολοένα υποβαθμίζονται και εξαλείφονται, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί οι συμπαραστάτες μας, που περιγράφθηκαν παραπάνω, λιγοστεύουν δραματικά. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάπου! Δεν βρίσκονται όμως στον επίμαχο τόπο και στην κατάλληλη χρονική στιγμή, που κάποιος τους έχει ανάγκη, με αποτέλεσμα και αυτοί να μένουν ανενεργοί – παρότι είχαν αποθέματα ανθρωπιάς και θέληση προσφοράς -  και ο άνθρωπος που πάσχει να μένει εν τέλει  αβοήθητος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το πλεονέκτημα που έχει να είναι πιο κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του και με τον κυρίαρχο ρόλο της, που δεν είναι άλλος από το να επιδιώκει την εξασφάλιση Ποιότητας Ζωής στους δημότες και κατοίκους της περιοχής δικαιοδοσίας της, είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη ενός κινήματος Δημοτικού Εθελοντισμού. Δηλαδή να οργανώσει μια κίνηση εθελοντών πολιτών, που θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της και θα στηρίζονται από αυτήν.  Για να μπορέσει όμως να παρέμβει αποτελεσματικά στις ποικίλες  ανάγκες των δημοτών, χρειάζεται την αρωγή ενεργών και πληροφορημένων πολιτών, που εκείνη θα αναλάβει να εκπαιδεύσει να οργανώσει και  να συντονίσει.
Μια τέτοια ελπιδοφόρα προσπάθεια, αξίζει να εξαγγελθεί από όλους τους υποψήφιους δημάρχους εν όψει των δημοτικών εκλογών, με τη δέσμευση ότι θα είναι στις προτεραιότητές τους, εφόσον εκλεγούν. Η εξαγγελία δημιουργίας ενός Δημοτικού Δικτύου Εθελοντών και η ανάπτυξή του, ώστε αυτό να καλύψει μια  ποικίλη γκάμα συγχρόνων αναγκών του δημότη, αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας δράση. Το όραμα όμως αυτό, για να υλοποιηθεί και να γίνει εμφανής η προοπτική του, χρειάζεται ευαίσθητους και ενεργούς  πολίτες να το στελεχώσουν.
Παραμένει χρέος όλων όσων πιστεύουμε ότι η Ποιότητα Ζωής δεν είναι μόνο προσωπική μας υπόθεση και προπαντός δεν είναι «ό, τι κλείνει η πόρτα μας», να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο κάλεσμα, απ’ όποιον το εμπνευστεί και το εξαγγείλει.
Και στηρίζοντας μια τέτοια Δημοτική προσπάθεια,  ο καθένας μας θα έχει συμβάλλει με τις όποιες δυνάμεις του, στο ανθρώπινο γίγνεσθαι  της πόλης που ζει και στην ισόρροπη ανάπτυξή της.
Αφροδίτη   

http://elpidablog.blogspot.com/2010/09/blog-post_26.html

Σχόλια