Και θεατρικές παραστάσεις ανεβάζει τώρα ο Παπάκης! Πήρε τις κάμερες ξένων τηλεοπτικών σταθμών και πήγε να κάνει φορολογικούς ελέγχους. Πόσο γελοίος, Θεέ μου!

ΣΕ REALITY SHOW με ακούσιους πρωταγωνιστές Έλληνες πολίτες και επαγγελματίες μετατράπηκαν φορολογικοί έλεγχοι σε περιοχές της Αθήνας και σε κοσμοπολίτικα νησιά, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τη γερμανική κοινή γνώμη ότι καταβάλλει ειλικρινείς και αποτελεσματικές προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το «ΘΕΜΑ» της Κυριακής αποκαλύψε  ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδέχτηκε αίτημα του ΔΝΤ και Γερμανών αξιωματούχων ώστε σε κλιμάκια του ΣΔΟΕ για φορολογικούς ελέγχους να υπάρχει παρουσία και στελεχών του Ταμείου -πιθανόν και αξιωματούχων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών-, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών από γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εφοριακοί συνοδεύονταν σε κάποιες περιπτώσεις από κάμερες του ZDF και σε άλλες από αυτές του RTL, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για παρουσία δημοσιογράφων του «Der Spiegel».
Οι έλεγχοι αυτοί άρχισαν πριν από...
περίπου δύο εβδομάδες και τα «μικτά» συνεργεία επισκέφθηκαν δεκάδες επιχειρήσεις στην Αθήνα, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Πάρο και αλλού. Από τη Γερμανία εστάλησαν τουλάχιστον τρία τηλεοπτικά συνεργεία, που ολοκλήρωσαν το… έργο τους στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Επελέγησαν νησιά πασίγνωστα στη διεθνή κοινή γνώμη για προφανείς λόγους και υπήρξε δέσμευση ότι θα προβληθεί στη γερμανική τηλεόραση σχετικό ντοκιμαντέρ, με στόχο να καθησυχάσουν οι Γερμανοί πολίτες ότι τα χρήματα που έδωσαν μέσω του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας πιάνουν τόπο. Το αίτημα για να στηθεί το παράδοξο και για πολλούς προσβλητικό για τους Ελληνες φορολογουμένους σκηνικό υπεβλήθη στην κυβέρνηση, η οποία το αποδέχτηκε, υπό το βαρύ κλίμα αμφισβήτησης που έχει κυριαρχήσει στους κόλπους του ΔΝΤ για την ικανότητα της Αθήνας να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Αλλωστε στην τελευταία έκθεση του Ταμείου για την υλοποίηση του μνημονίου επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή.
Τα κλιμάκια ανέλαβαν να τα συγκροτήσουν οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ κατά περιοχή και υπήρξε φροντίδα ώστε στους ελέγχους να συμμετέχουν και υπάλληλοι που γνωρίζουν γερμανικά, προκειμένου να γίνεται η αναγκαία συνεννόηση. Στην Αθήνα το εγχείρημα ανέλαβαν να υλοποιήσουν ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Αττικής κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο τμηματάρχης κ. Νίκος Μαϊτός. Εγινε έφοδος σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ υπήρξαν και ευτράπελα, καθώς σε τουλάχιστον μία – δύο περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έγιναν έξαλλοι με το σκηνικό που είχε στηθεί σε βάρος τους. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι ακόμη και οι έφοδοι του ΣΔΟΕ πριν από δύο εβδομάδες στη συναυλία των U2 στο Ολυμπιακό Στάδιο έγιναν υπό την υψηλή εποπτεία και παρακολούθηση των ξένων παραγόντων.
Στη Σαντορίνη το κλιμάκιο έμεινε τέσσερις μέρες και ήλεγξε περίπου είκοσι επιχειρήσεις: από ξενοδοχεία και μπαράκια μέχρι καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων και από χώρους εστίασης σε παραλιακές και πολυπληθείς περιοχές μέχρι την Κοινοπραξία Πλοίων Θήρας, που εκμεταλλεύεται καΐκια, τα οποία κάνουν ημερήσιες εκδρομές! Ανάλογοι είναι και οι έλεγχοι στα άλλα νησιά, με προτεραιότητα στις επιχειρήσεις τουρισμού. Η διαδικασία αυτή ωστόσο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως είναι λογικό, από πολλούς επαγγελματίες, που θεώρησαν πως καταπατούνται τα ατομικά τους δικαιώματα και παραβιάζονται συνταγματικές πρόνοιες για την προστασία του φορολογικού απορρήτου.
Μέχρι στιγμής όμως δεν υπήρξαν επίσημες καταγγελίες στις φορολογικές ή άλλες αρχές, αφού οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ότι τυχόν έντονη αντίδρασή τους σε αυτή τη μέθοδο ελέγχων θα τους προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης κ. Νίκος Νομικός είπε στο «ΘΕΜΑ» ότι αντιλήφθηκε ελέγχους με την παρουσία ξένων, πιθανόν υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όμως δεν του έγιναν καταγγελίες για να ερευνήσει την υπόθεση.
Σε πολλές περιοχές, όπως στη Σαντορίνη, υπήρξε και το αίσθημα της εθνικής προσβολής και μάλιστα σε κάποιον έλεγχο ειπώθηκε ότι «οι γερμανικές κάμερες θα έπρεπε να πάνε πρώτα να πάρουν πλάνα από τα μνημεία στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα, όπου οι Γερμανοί σκότωσαν εκατοντάδες Ελληνες, και μετά να έχουν το θράσος να εισβάλλουν στις ελληνικές επιχειρήσεις»!
Γίναμε τηλεοπτικά νούμερα- Το αρνί, ο φορτηγατζής και το ZDF!
Από τις πλέον τραγελαφικές σκηνές που βέβαια ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και αξιοπρέπειας ήταν αυτές οι οποίες εκτυλίχθηκαν στους σταθμούς των διοδίων της εθνικής οδού στην Ελευσίνα και το Καπανδρίτι. Ελεγκτικά κλιμάκια της Εφορίας εγκαταστάθηκαν επί τετράωρο στους συγκεκριμένους σταθμούς και σταματούσαν φορτηγά προκειμένου να διαπιστώσουν αν παρανομούν με τα φορτία τους. Φυσικά βρέθηκαν αρκετές περιπτώσεις σοβαρών ή και αμελητέων παραβάσεων, που τιμωρήθηκαν με αυστηρά πρόστιμα προς τέρψη των γερμανικών καμερών, οι οποίες κατέγραφαν τα πάντα.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι σε έναν έλεγχο εντοπίστηκε μεταφορέας να έχει στο φορτηγό του ένα αρνί παραπάνω απ’ όσα έγραφε το δελτίο αποστολής! Το απεγνωσμένο επιχείρημά του ότι προόριζε το δύσμοιρο και πλεονάζον αρνί για το οικογενειακό τραπέζι και όχι για εμπορία -εξ ου και δεν το συμπεριέλαβε στα έγγραφα- έπεσε στο κενό, καθώς το ZDF που παρακολουθούσε δεν άφηνε περιθώρια για επιεική αντιμετώπιση του φορτηγατζή!

http://www.politis-gr.com/?p=3765 
 

Σχόλια