Ο Β.Παπαγεωργόπουλος Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων ( BALCINET)


Ο Β.Παπαγεωργόπουλος Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων, με πρόταση του Δημάρχου Τιράνων Ε.Ράμα
Την ανακήρυξή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ως Επιτίμου Προέδρου του Δικτύου των Μεγαλύτερων Βαλκανικών Πόλεων (BALCINET) πρότεινε στην 11η Σύνοδο Δημάρχων που συνεδρίασε σήμερα στα Τίρανα ο Δήμαρχος Τιράνων κ.Έντυ Ράμα, προεδρεύων του Δικτύου για το 2010, μετά την ανακοίνωση του κ.Παπαγεωργόπουλου ότι η Σύνοδος Τιράνων θα είναι η τελευταία που συμμετέχει. Ο κ.Ράμα εξήρε την πρωτοβουλία που πήρε ο κ.Παπαγεωργόπουλος πριν από 11 χρόνια για την ίδρυση του Δικτύου και τις προσπάθειές του για τη στήριξη των Οργάνων του και τη λειτουργία του Δικτύου. Η πρόταση του Δημάρχου Τιράνων, ο οποίος είναι και Αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους Δημάρχους κι εκπροσώπους των μεγαλύτερων Βαλκανικών πόλεων.
Ο κ.Παπαγεωργόπουλος κάνοντας ένα μικρό απολογισμό της 11ετούς λειτουργίας του Δικτύου υπογράμμισε ότι «επειδή οι σημαντικές πρωτοβουλίες κρίνονται όχι από τον ενθουσιασμό και τη συγκυρία, αλλά από το αν τελικά θα αντέξουν στο χρόνο, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ανελλιπή πορεία του Δικτύου μας μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα:
  • Για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των συναδέλφων σε όλες τις Συνόδους Δημάρχων με ενδιαφέρουσες κι εποικοδομητικές εισηγήσεις σε θέματα όπως η λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, τα παιδιά και οι ανάγκες τους, ο πολιτισμός και τα μνημεία, οι αστικές αναπλάσεις, η ψηφιακή εποχή, η οικονομική κρίση, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και άλλα.
  • Για τη συνέπεια και την ιδιαίτερη προσπάθεια των πόλεων που προεδρεύουν κάθε χρόνο, τη Σόφια (Σοφιάνσκι), τον Πειραιά (Αγραπίδης), την Κραιόβα (Σόλομον), την Άγκυρα (Γιοκτσεκ), το Νόβισαντ (Γκοικοβιτς), το Σαράγιεβο (Μπόροβατς), τη Θεσσαλονίκη και φέτος τα Τίρανα (Ραμα), ενώ την προεδρία του Δικτύου μας είχαν και τα Σκόπια (Πένοφ). Σήμερα στα Τίρανα κλείνει και ο κύκλος προεδρίας του BALCINET από πόλεις που ανήκουν και στις 8 χώρες του Δικτύου.
  • Για τη δουλειά της Εκτελεστικής Γραμματείας μας, της τριμελούς τρόικας που αποτελείται από τους πρόεδρους της προηγούμενης, της τρέχουσας και της επόμενης περιόδου, και συνέρχεται κι αυτή ανελλιπώς από την ίδρυση του Δικτύου μας στην έδρα του, στη Θεσσαλονίκη.
  • Για το Γραφείο του Βαλκάνιου Δημάρχου που δημιουργήσαμε στην CASA BIANCA της Θεσσαλονίκης, το «Λευκό Οίκο» της διαβαλκανικής διαδημοτικής συνεργασίας, όπου στεγάζονται οι η Εκτελεστική Γραμματεία και οι Υπηρεσίες της και στον περίβολο της οποίας κυματίζουν οι σημαίες όλων των χωρών του Δικτύου μας. Στην έπαυλη αυτή φιλοξενούνται περιοδικά εκθέσεις καλλιτεχνών από τις πόλεις – μέλη και λειτουργεί και ως πολιτιστικό κέντρο του Δικτύου μας.
  • Για τις κοινές πρωτοβουλίες και προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που έδωσαν λύσεις και ανέδειξαν προοπτικές σε σημαντικά ζητήματα, όπως αναπλάσεις περιοχών, εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση υδάτων, πολιτική προστασία κ.α.
  • Για τις σημαντικές Διακηρύξεις που υιοθετούμε στο τέλος κάθε Συνόδου, με τις οποίες συνοψίζουμε και τεκμηριώνουμε τις θέσεις μας, διεκδικούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον μας, το κοινό μέλλον μας. Τις Διακηρύξεις αυτές ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει να τις συγκεντρώσει, να τις εκδώσει και να τις αποστείλει σε όλες τις πόλεις – μέλη του Δικτύου ως τεκμήρια μιας σοβαρής προσπάθειας συνεργασίας.
  • Για όλους αυτούς του λόγους αισθάνομαι ικανοποίηση αλλά και την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλες και όλους και να σας συγχαρώ για τη συνέπεια και τη δημιουργικότητα με τις οποίες μοιραστήκαμε το όραμά μας και πετύχαμε να καταστήσουμε την πρωτοβουλία του 2000 ένα θεσμό με διεθνή ακτινοβολία και το σημαντικότερο με ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις πόλεις – μέλη του BALCINET και κυρίως ανάμεσα στις δημοτικές αρχές μας. Δεσμούς αλληλεγγύης που χαλυβδώθηκαν όχι μόνον με τη συζήτηση και τις Διακηρύξεις αλλά και στην πράξη στις δύσκολες στιγμές εκτάκτων αναγκών.», σημείωσε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

Tίρανα, 24-09-2010
http://papageorgopoulos.wordpress.com/

Σχόλια