Τακτική και στρατηγική της ΝΔ στον προεκλογικό αγώνα

Από antinews.gr

Ο συμβολισμός στις τελευταίες παραβάσεις του Αντώνη Σαμαρά , όπως η ομιλία του στα Αμπελάκια (http://www.antinews.gr/?p=60244) και η χθεσινή συνέντευξή του στο “Έθνος”(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=28238948) είναι έκδηλος.
Προσφέρεται επίσης για την κατανόηση της στρατηγικής που ακολουθεί και θα ακολουθήσει η ΝΔ στην προεκλογική μάχη και όχι μόνο.
Σημειολογία
Καταρχήν, ο Σαμαράς μιλά για “την κυβέρνηση που υπέκυψε στο μνημόνιο”, για “διακυβέρνηση δανειστών” και για μια Ελλάδα “ταπεινωμένο επαίτη χρημάτων“.
Ταυτόχρονα μιλά για ελπίδα, για διέξοδο, για διαφυγή από την παραίτηση και τη μοιρολατρία.
Καταδικάζει τις «μεγαλομανίες περί παγκόσμιας διακυβέρνησης” και τα 
”τετριμμένα συνθήματα για τον 4ο δρόμο του Σοσιαλισμού στο πουθενά” και αναδεικνύει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τη νέα ΝΔ:
Όχι στο “μονόδρομο” του να μας υποδεικνύουν οι ξένοι πως θα μας σώσουν, στο πώς θα μας κυβερνήσουν οι δανειστές”.
Η πρότασή μας στηρίζεται σε ιδιαιτερότητες ΕΘΝΙΚΕΣ, τις δικές μας παραδόσεις, τα δικά μας πλεονεκτήματα”.
“Νίκη για μας είναι να περάσει το μήνυμά μας στον κόσμο. Να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι είμαστε η κύρια δύναμη, που προσφέρουμε όχι μόνο αντίσταση στην ισοπέδωση, αλλά και εναλλακτική λύση για να βγούμε από την κρίση”.
Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, που το μόνο που το ενδιέφερε ήταν να γκρεμιστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να έλθει το ίδιο «κι ό,τι θέλει ας γίνει»… Εμάς μας ενδιαφέρει να χτίσουμε έναν πλειοψηφικό συνασπισμό στην κοινωνία που θα στηρίζει μια άλλη διέξοδο από την κρίση. Κι αυτό θα γίνει πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μετά. Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ανεξάρτητα απ’ αυτές...”
Ποιος σας είπε ότι οι συνδικαλιστές έχουν πάντα άδικο σε όσα λένε; Σε πολλά έχουν δίκιο! Άλλο πράγμα να καταδικάζουμε τις «συντεχνιακές νοοτροπίες» και τις «συντεχνιακές συμπεριφορές» κι άλλο να ισοπεδώνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Άλλο να καταργούμε προνόμια κι άλλο να καταργούμε δικαιώματα. Τα προνόμια τα απολαμβάνουν κάποιοι σε βάρος όλων των άλλων, που τα πληρώνουν… Όταν κάποιοι συνδικαλιστές υπερασπίζονται σκανδαλώδη προνόμια, είμαστε απέναντί τους. Αλλά όταν υπερασπίζονται δικαιώματα, είμαστε στο πλευρό τους. Τι ακριβώς περίμενε το ΠΑΣΟΚ; Ότι δεν θα αντιδρούσαν οι συνδικαλιστές στην πώληση της ΔΕΗ με τέτοιους όρους;”
Από τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης που έγινε μετά τη θερινή ραστώνη, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν καρπώνεται τη φθορά του ΠΑΣΟΚ. Οι μεγάλες αλλαγές είναι πολύ πρόσφατες. Το νέο πρόσωπο της ΝΔ δεν έχει περάσει ακόμα στον κόσμο. Μένουν σε κάποιο βαθμό οι εντυπώσεις από το πρόσφατο παρελθόν. Όμως, η ΝΔ έχει κάνει άλματα από το χθες. Κι αυτό σύντομα θα φανεί”.
“Είναι εύκολο να ξεσηκώσεις έναν απελπισμένο λαό με «πύρινα συνθήματα», επικοινωνιακά τεχνάσματα και λαϊκίστικους ακροβατισμούς. Το δύσκολο είναι να τον πείσεις για μια άλλη στρατηγική διεξόδου από την κρίση. Εμείς το δύσκολο διαλέγουμε. Και το δύσκολο θέλει τον χρόνο του…”
Η «αντισυστημική» επιλογή Κικίλια ικανοποιεί ένα πιεστικό αίτημα της κοινωνίας: για νέα πρόσωπα, για άφθαρτα πρόσωπα… Αυτή την εντολή μου έδωσε η κοινωνική βάση της ΝΔ: «Αλλαξέ τα όλα»! Κι ακόμα, εντολή να δείξουμε εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους. Όχι μόνο για δευτερεύουσες θέσεις και για τριτεύοντες ρόλους. Αλλά για προβεβλημένα αξιώματα”.
Η αυτοκάθαρση αφορά νοοτροπίες και συμπεριφορές. Που πρέπει να εκλείψουν οριστικά, αλλά δεν μπορούν να εκλείψουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Διαλύσαμε μηχανισμούς, δεν στραφήκαμε κατά προσώπων. Δεν θέλουμε προνόμια, «κάστες» και «φατρίες» μέσα στο κόμμα”.
“Η αυτοκάθαρση συνεχίζεται. Τέτοιες νοσηρές νοοτροπίες, τέτοιες αλαζονικές συμπεριφορές και τέτοιοι προσωπικοί μηχανισμοί δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά. Αλλά δεν επιτρέψαμε ποτέ να γίνει «κυνήγι μαγισσών». Είπα «σφουγγάρι στο παρελθόν» και το εννοούσα. Ενώνω την παράταξη. Και με τις επιλογές υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές το αποδεικνύω...”
Για τον Καραμανλή: “Πήρα και κόστος που στο κάτω κάτω δεν μου ανήκει”
Για την Μπακογιάννη: “Παραμένει απέναντί μας με δική της επιλογή
Για τον Ψωμιάδη:  “Δεν κυνηγάμε τους οικογενειακούς δεσμούς, αλλά οφείλουμε να προσέχουμε τις εντυπώσεις”
Ηγεσία, σημεία καμπής και συμμαχίες
Το μομέντουμ για την αντιπολίτευση είναι άριστο.
Η κυβέρνηση με επιταχυνόμενο ρυθμό χάνει επιχειρήματα, εντυπώσεις, ψήφους. Θυμίζει σκάφος σε κίνδυνο που το πλήρωμά του εξεγείρεται εναντίον του καπετάνιου. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί το μέγιστο της επιρροής.
Από την άλλη μεριά, η ΝΔ έχει ξεπεράσει το σημείο της ελάχιστης αποδοχής στην κοινωνία και μπαίνει σε ανοδικό δρόμο.
Ο χρόνος δεν είναι εχθρός, οι περιφερειακές δεν είναι σταθμός, σημασία έχει η μεγάλη εικόνα, οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που εναντιώνονται στους τροϊκανούς.
Γι αυτόν τον λόγο η υγεία και η καθαρότητα του μηνύματος που θα εκπέμψει προς την κοινωνία η ΝΔ προέχει.
Θα υπερασπισθεί τη μεσαία τάξη, θα καταγγείλει τα συντεχνιακά προνόμια αλλά θα συνταχθεί με τα στοιχειώδη δικαιώματα. Κυρίως θα προσπαθήσει να δώσει ελπίδα στα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται σκληρά και να εμπνεύσει τους νέους, να τους πείσει να μην αφήσουν την πατρώα γη.
Θα κοντραριστεί με το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο πολιτικό, θα καταγγείλει τα -από αστεία έως επικίνδυνα- περί παγκόσμιας διακυβέρνησης, τέταρτους δρόμους, σωτηρίας από τους δανειστές.
Δεν θα φοβηθεί την πόλωση και δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί σκληρά στο θέμα των εξεταστικών.
Από την άλλη όμως δεν υποκύπτει στον πειρασμό της ψηφοθηρίας.
Ο Σαμαράς θα είναι με δυο λόγια ρεαλιστής και οραματιστής ταυτόχρονα.
Στο εσωτερικό θα επιβάλλει το μίνιμουμ της πειθαρχίας που χρειάζεται κάθε πολιτικός οργανισμός για να επιβιώσει και θα κινηθεί σε δυο επίπεδα. Στο αποτέλεσμα αλλά και τον συμβολισμό. Θα κατακεραυνώνει συμπεριφορές, αλλά με τα περισσότερα πρόσωπα θα είναι επιεικής.
Περαιώνει και τις παλαιότερες χρήσεις. Το κόστος το πλήρωσε, δεν θα δεχτεί πανωτόκια.

Σχόλια