Προσλήψεις στην ΛΑΡΚΟ ΑΕ εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ

                                                                                                8 Σεπτεμβρίου 2010

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, απαντώντας στην ανοιχτή επιστολή που του απέστειλε η ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αισθάνομαι την υποχρέωση να απαντήσω στην ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ, η οποία μου απέστειλε ανοιχτή επιστολή με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Προσλήψεις στην ΛΑΡΚΟ ΑΕ εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ».
Κατ’ αρχήν οφείλω να ομολογήσω ότι είναι εντυπωσιακά τα αντανακλαστικά της ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ, η οποία «ανέλαβε» ταχύτατα να απαντήσει εκ μέρους της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια, το γεγονός εξηγείται αφού οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ συνδιοικούν με τον Πρόεδρο της Εταιρείας. Καταγγελίες εργαζομένων αναφέρουν πως οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ περιφέρονται στα γραφεία της Διοίκησης προσφέροντας το εξής έργο: ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΝ, ΑΠΕΙΛΟΥΝ, ΑΠΟΛΥΟΥΝ! Υπάρχουν πολλές καταγγελίες εργαζομένων για πρωτόγνωρο ρεβανσισμό, για διώξεις με κομματικά κριτήρια και προωθήσεις ημετέρων καθ’ υπόδειξη της ΠΑΣΚΕ. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση του Μνημονίου κόβει μισθούς και συντάξεις, στη ΛΑΡΚΟ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρήκαν τον τρόπο μέσω των προαγωγών να αυξάνουν τους μισθούς τους. Πέραν αυτών, φαίνεται, λοιπόν, πως οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έχουν αναλάβει και την εκπροσώπηση της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και του αρμόδιου Υπουργού.
Αν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον και τα ίδια αντανακλαστικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τότε είναι σίγουρο θα ήταν πολύ καλύτερη η θέση των εργαζομένων και οι προοπτικές τους. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ οφείλουν να αναλογιστούν και να αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, πριν επιλέξουν το ρόλο του τιμητή.
Όσον αφορά τις κατηγορίες της ΠΑΣΚΕ για τη στάση μου απέναντι στα πεπραγμένα των Διοικήσεων της ΛΑΡΚΟ που είχε διορίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτή είναι γνωστή. Έχω αναγνωρίσει ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις σε πάρα πολλές αποφάσεις των Διοικήσεων αυτών, ιδιαίτερα επί θητείας του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Θανάσουλα, και είχα εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή μου, δημόσια αν και ήμουν κυβερνητικός Βουλευτής. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, πλήρωσε πολιτικά για τα σφάλματα και τις επιλογές της στις εθνικές εκλογές. Ως παράταξη και με πρώτο τον Πρόεδρό μας κ. Αντώνη Σαμαρά, κάναμε την αυτοκριτική μας και αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι, ούτε να συσκοτίζεται, ούτε να τεμαχίζεται, ούτε να παραποιείται η αλήθεια.
Αφού η ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ αναλαμβάνει το ρόλο εκπροσώπου της Διοίκησης και της κυβέρνησης, έχω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις και να θέσω ορισμένα ερωτήματα:
- Γιατί η ανοιχτή επιστολή δεν αναφέρεται στην ουσία της ερώτησης που κατέθεσα στη Βουλή στην οποία ζητάω εξηγήσεις για τις διαδικασίες και τα κριτήρια που ακολουθήθηκαν για την πρόσληψη των εργαζομένων;
Είναι νόμιμες ή όχι οι εν λόγω προσλήψεις;
Αν όχι, τις παρανομίες αυτές τις αποδέχεται η ΠΑΣΚΕ;
Αυτή είναι η υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του κ. Παπανδρέου όταν μιλούσε για «άριστους» και όχι «αρεστούς»;
Εννοούσε ότι οι «άριστοι» πρέπει να διαθέτουν και πιστοποιητικά της ΠΑΣΚΕ για να γίνουν «αρεστοί», χωρίς καμιά νόμιμη διαδικασία, ούτε καν κατάθεση αιτήσεων από τους εκατοντάδες νέους άνεργους της ευρύτερης περιοχής που επιθυμούν να εργαστούν στη ΛΑΡΚΟ;
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση του Μνημονίου μειώνει το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος και την εργατική νομοθεσία, οδηγώντας σε βαθιά ύφεση, ανεργία και φτώχεια, δεν μπορεί να γίνονται διώξεις με κομματικά κριτήρια και προσλήψεις ημετέρων καθ’ υπόδειξη της ΠΑΣΚΕ!
- Επειδή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ανησυχούν ιδιαίτερα για τις προοπτικές της επιχείρησης, οφείλουμε να ρωτήσουμε εάν η ΠΑΣΚΕ συμφωνεί με τα σενάρια που φέρουν ως προειλημμένη την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις; »

Σχόλια