Ψήφος στα 16: η νέα μεταπολίτευση;


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ

ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

31 Αυγούστου 2010


Η κρίση που διέρχεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, μετά την ανάδυση φαινομένων ευρείας διαφθοράς και την προσφυγή της χώρας σε διαδικασίες διεθνούς οικονομικού ελέγχου (μηχανισμός στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ), έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για την αδήριτη ανάγκη ανανέωσης του.
Ο εμπλουτισμός της δημοκρατίας μας θα απαιτούσε την ζωογόνο συνεισφορά του νεανικού εκλογικού σώματος, το οποίο συνήθως τηρεί παθητική στάση ή αποστασιοποιείται από τα κοινά.
Το τμήμα του πληθυσμού που ανήκει στις ηλικιακές κλάσεις των 16 και 17 χρόνων είναι κατά κανόνα άφθαρτο, δεν έχει ακόμη «μολυνθεί» από τη νόσο της κομματικής εξάρτησης, ούτε έχει προστρέξει στην πολιτική διαμεσολάβηση για τις συναλλαγές του με το δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, οι 16άρηδες και 17άρηδες διαθέτουν πολύ περισσότερες παραστάσεις και ερεθίσματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω του τηλεοπτικού πλουραλισμού και της επέλασης του Ιντερνετ.
Άλλωστε, από τα 15 και μετά οι νέοι μπορούν να νυμφευθούν, να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, να εγκαταλείψουν το σχολείο, να υποστούν τις συνέπειες του ποινικού δικαίου κι, επομένως, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να στερούνται την πρόσβαση στους μηχανισμούς πολιτικής συμμετοχής.
Σε άλλες χώρες οι νέοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές από τα 15 χρόνια (Ιράν), τα 16 (Βραζιλία, Κούβα, Νικαράγουα), τα 17 (Ινδονησία, Σουδάν). Ακόμη, οι νέοι μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φλάνδρα, μερικές πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού. 


Συγκεφαλαιώνοντας, προτείνουμε την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στη συνέχεια το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί πρώτα στις ευρωεκλογές και σε μια επόμενη φάση στις βουλευτικές εκλογές. Τέλος, το ζήτημα της συμμετοχής των νέων σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα εθνικής εμβέλειας (που, άλλωστε, σπάνια προκηρύσσονται στη χώρα μας) θα πρέπει να τύχει περαιτέρω μελέτης και διαλόγου.
Με αυτό τον τρόπο η ψήφος στα 16 θα συνδράμει το πολιτικό σύστημα να υπερβεί τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια, εισφέροντας σε μια νέα μεταπολίτευση.


Δρ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης,
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

thkoutr@uom.gr

Σχόλια

  1. ειμαι θετικος αρχικα στην ιδεα.
    Ομως οχι απο τωρα. Πρωτα πρεπει τα παιδια να παιδαγωγουνται καταλληλα επι του θεματος με ενα σχετικο μαθημα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαράδεκτο κείμενο

    Πρότυπο μας λοιπόν το Ιράν(!!!) και Ν. Αμερική. Δε χρειάζεται σχολιασμός για αυτό το επιχείρημα.
    Καθόλου "άφθαρτοι" οι νέοι μας στα 16 και 17.
    Ξέρουν καλά το "πολιτικό παιχνίδι". Για παράδειγμα, ρωτήστε τον κ. Τσίπρα πότε ξεκίνησε τη καριέρα του. Ξέρουν καλά και το παιχνίδι της διαφθοράς. Δείτε τα ποσοστά τζόγου, κατανάλωσης αλκοόλ, ναρκωτικών στους νέους και ξανασκεφτείτε. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τη ψήφο στα 18, όπως η ολοκλήρωση της εφηβείας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.α. και η συμμετοχή σε τηλεοπτικά σκουπίδια και το facebook δεν είναι πολιτικά κριτήρια.

    Μια νέα μεταπολίτευση δεν χρειάζεται ποσότητα, χρειάζεται ποιότητα.

    Είναι γνωστή η τακτική της αριστεράς να προσπαθεί να διευρύνει την εκλογική βάση, όπως για παράδειγμα με τους λαθρομετανάστες. Παρόμοιας τακτικής είναι και το αίτημα για τους νέους κάτω των 18. Ελπίζει με τη μεγάλη διείσδυση που έχει σε αυτούς να διευρύνει τα ποσοστά της.

    Σε αυτή την τακτική εντάσσονται και τα άρθρα των κ.κ. Καθηγητών.

    Καλή προσπάθεια, δεν τσιμπάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλη βλακεία!
    Πρέπει να πάει στα 21+ το όριο.
    Οι νέοι είναι ανώριμοι.
    Θα μου πείτε δεν υπάρχουν και μεγάλης ηλικίας ανώριμοι?
    Θα απαντούσα: Βάλθηκαν να τους κάνουν πολλούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.