STOP στις ολιγομελείς πορείες-διαδηλώσεις;;



"Μαχαίρι" στις πορείες (ιδιαίτερα αυτές που γίνονται από ολιγομελείς ομάδες), οι οποίες αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας κυκλοφοριακά εμφράγματα και σε μερικές περιπτώσεις και βίαια επεισόδια, που διώχνουν τους καταναλωτές, βάζει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζει εκ βάθρων το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών και ο οικονομικός μαρασμός του εμπορικού κόσμου, χωρίς οι αποφάσεις της να θεωρηθούν αντισυνταγματικές.
Κι αυτό γιατί το άρθρο 11 του Συντάγματος ορίζει ότι "οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης, ήσυχα και χωρίς όπλα".
Για να ξεπεράσει το σκόπελο αυτό, θα προταχθούν διάφοροι λόγοι προκειμένου να απαγορευτούν πορείες που πραγματοποιούνται από ομάδες λίγων ατόμων και παραλύουν επί ώρες την καρδιά της πόλης.
Μεταξύ αυτών φόβοι για τη δημόσια ασφάλεια, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη της κοινής ειρήνης και ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των καταστημάτων και της ελεύθερης πρόσβασης του καταναλωτικού κοινού.
Ο στόχος είναι διττός: εν όψει του "θερμού" απεργιακού φθινοπώρου όπου πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές συντεχνίες σχεδιάζουν "παρέλαση" στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, να μειωθεί θεαματικά ο αριθμός των συγκεντρώσεων και δεύτερον να αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση λόγω και των διπλών (περιφερειακών - δημοτικών) εκλογών του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, με την αλλαγή της στάσης της απέναντι στις πορείες η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών αλλά κι όσων δραστηριοποιούνται, εργάζονται ή κατοικούν σε μια ευρύτερη περιοχή που περικλείεται από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την Πατησίων, τη Βασ. Σοφίας φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Λεωφόρου Συγγρού. Όλοι αυτοί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ασφυκτιούν από τις διαδηλώσεις που γίνονται πολλές φορές για "ψύλλου πήδημα" και επανειλημμένα έχουν ζητήσει τη βοήθεια των αρμοδίων Αρχών, χωρίς μέχρι στιγμής η έκκληση τους να εισακουσθεί.
Η αδράνεια αυτή των επίσημων οργάνων της Πολιτείας, μαζί με την άνθηση του παραεμπορίου και την ολοένα αυξανόμενη εγκληματικότητα, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες για το εμπορικό και κοινωνικό μαρασμό της συγκεκριμένης ζώνης, που καταλαμβάνει σχεδόν τα 2/5 της Αθήνας και την επακόλουθη γκετοποίηση της από στίφη παράνομων μεταναστών.
Η κατάσταση στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και στις γειτονιές που το περιβάλλουν, θα αποτελέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες θέμα ειδικής κυβερνητικής σύσκεψης μετά το πέρας της οποίας είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα αλλάξουν επί τω βελτίω τη σημερινή εικόνα που παραπέμπει στην Ντακάρ…
του Γιώργου Φράγκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 18/8/2010
Σχόλιο:
Πιστεύουμε να μην βάλουν "μαχαίρι" και  σε διαδηλώσεις όπως αυτές της φωτογραφίας.

Σχόλια