Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή των Lazard, Deutsche Bank και HSBC ως συμβούλων του δημοσίου για ΑΤΕ και ΤΤ; Ο ρόλος του εβραϊκού λόμπι !


Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την επιλογή των συμβούλων Lazard, Deutsche Bank και HSBC από το ελληνικό δημόσιο για την πραγματοποίηση αποτίμησης της ΑΤΕ και του ΤΤ και παράλληλα του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαιτέρως από την άποψη της αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής ευστάθειας;
Η επιλογή κάθε τράπεζας ξεκινάει από διαφορετικά κίνητρα και αφετηρίες.
Για τους συμβούλους το κίνητρο δεν ήταν οι 800 με 900 χιλ ευρώ προμήθεια που θα λάβουν ο καθένας αλλά οι συμφωνίες για ακόμη μεγαλύτερες δουλειές στην Ελλάδα.
Τα κίνητρα της χώρας διαφορετικά και μεταξύ αυτών και πολιτικά.
Lazard εβραϊκό λόμπι και αναδιάρθρωση χρέους
Η Lazard είναι σύμβουλος επί χρόνια στην Ελλάδα γνωρίζει καλά τις διαδικασίες συγχωνεύσεων και αναδιαρθρώσεων χρέους.
Όμως σύμφωνα με ορισμένες πηγές η κυβέρνηση ήθελε να έχει ως σύμβουλο την Lazard για δύο στρατηγικούς λόγους πέραν τους τεχνοκρατικούς.
1)Η Lazard που ανήκει στο σύστημα Rothchild που ως γνωστό αποτελούν ένα εκ των βασικών βραχιόνων του ισχυρού εβραϊκού λόμπι παγκοσμίως.
Για την ιστορία τονίζεται ότι ο Rothchild συγκαταλεγόταν πάντα στην ομάδα των 300 σοφών της Σιών.
Πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και σύμφωνα με ορισμένες πηγές η Ελλάδα ζήτησε από τον Ισραήλ να την στηρίξει καθότι το εβραϊκό λόμπι διαθέτει πανίσχυρους μηχανισμούς στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Ελέγχουν πέραν από πλήθος κολοσσιαίων εταιριών και τους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους και πλειάδα funds.
2)Η Lazard θα αποτελέσει την έσχατη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους.
Αποτελούσε μυστικοσύμβουλο και πλέον η Lazard θα αποκτήσει και επίσημα τον ρόλο του συμβούλου.
Η επενδυτική Τράπεζα των αδελφών Lazard του Παρισιού, Lazard Brothers Bank, ανήκει στο σύστημα Rothchild.
Πλέον είναι αμερικανικών συμφερόντων και....
ασχολείται αυτή τη στιγμή με περισσότερες από 70 συμφωνίες που αφορούν την αναδιάρθρωση χρέους σε πάνω από 20 επιχειρηματικούς κλάδους παγκοσμίως.
Πρόσφατα παρείχε σχετικές συμβουλές στην Αργεντινή, το Εκουαδόρ και την Ακτή Ελεφαντοστού, αναφορικά με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους τους, ενώ κύκλοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι έχει εμπλακεί και στην περίπτωση της Ουγγαρίας η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ταμείου. Ανάμεσα στους εταιρικούς της πελάτες βρίσκεται και η DaimlerChrysler, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman, καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Με γραφεία που εκτείνονται σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, η Lazard θεωρείται ως ένας από τους πρώτους μετόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ έχει αναλάβει το συμβουλευτικό μέρος της αναδιάρθρωσης χρέους εταιρειών και κρατών, συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, έχει αναλάβει πάνω από 1.000 συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών. Τα καθαρά κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασαν τα 61,4 εκατ. δολάρια.
Η Lazard δεν είναι τελείως άγνωστη στα ελληνικά δρώμενα, αφού της έχουν ανατεθεί καθήκοντα ανεξάρτητου εκτιμητή για τις προτάσεις της Γερμανικής πλευράς ως προς τον μελλοντικό βασικό ή αποκλειστικό μέτοχο των Ναυπηγείων, από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την επιτυχή της εμπλοκή στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Lazard ήταν ανάμεσα και στην ομάδα συμβούλων της κυβέρνησης αναφορικά με την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής στη MIG.
Η παρουσία της Lazard δεν σταματά το 2009, αλλά είναι ακόμη πιο παλιά, αφού το 2008, όταν η On Telecoms βρισκόταν στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, είχε αναθέσει στη Lazard να της βρει στρατηγικό επενδυτή.
Deutsche bank: Η οικονομική διπλωματία της Γερμανίας
Το βασικό κίνητρο της επιλογής της Deutsche bank είναι ότι ιστορικά αποτελούσε το μέσο άσκησης της οικονομικής διπλωματίας της Γερμανίας και απηχεί τις θέσεις της εκάστοτε καγκελαρίας.
Αν και η Deutsche bank θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εκλεπτυσμένα άκομψη και εκλαϊκευμένα προκλητική καθώς λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση ότι θα συμμετάσχει ως σύμβουλος αποτίμησης σε ΑΤΕ και ΤΤ για το ελληνικό δημόσιο ξεφόρτωνε ελληνικά ομόλογα εκτοξεύοντας το spread στις 930 μονάδες βάσης και ταυτόχρονα έδινε στην δημοσιότητα έκθεση η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υποβάθμιζε τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο δεν παύει να έχει μεγάλη ισχύει. Είναι ο Γερμανικός βραχίονας στις αγορές.
Η Deutsche Bank με 42 δις ευρώ κεφάλαια και 1995 καταστήματα έχει τα χαρακτηριστικά της επενδυτικής τράπεζας.
Στο παρελθόν ήλεγχε το 10% της Eurobank αλλά αποχώρησε.
Η Deutsche Bank είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Finansbank της Εθνικής στην Τουρκία.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου J Ackermann όταν είχε έρθει στην Ελλάδα πριν μήνες είχε ενδιαφερθεί για την Finansbank.
Η Εθνική επειδή δεν εξετάζει το θέμα πώλησης η συζήτηση σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει.
HSBC: Παγκόσμια τράπεζα και δυνητικός στρατηγικός επενδυτής
Η επιλογή της HSBC από την κυβέρνηση έγινε με πιο τεχνικά κριτήρια. Παγκόσμια τράπεζα υγιής κερδοφόρος η Ελλάδα χρειαζόταν καλούς συμμάχους.
Ταυτόχρονα η HSBC μπορεί να αποτελέσει δυνητικά στρατηγικό επενδυτή στην Ελλάδα και στις τράπεζες όχι προφανώς σε ΑΤΕ και ΤΤ αλλά ευρύτερα.
Παράλληλα έχει δανείσει ελληνικές τράπεζες π.χ. το repo των 1,5 δις ευρώ στην Εθνική, έχει παρουσία στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια και γενικά στηρίζει την χώρα αν και υπήρξε η HSBC Γαλλίας κλασσικός short στα ομόλογα στις παλαιότερες και δυσκολότερες εποχές.
Η HSBC με 1,6 τρις στερλίνες ενεργητικό 103 δις κεφάλαια και 7,3 δις κέρδη στο α΄ 6μηνο είναι παγκόσμια τράπεζα από τις ισχυρότερες του πλανήτη.
Δίνει έμφαση σε αγορές όπως Βραζιλία ή Ινδία αλλά ως γνωστό έχει παρουσία και στην Ελλάδα που επιτυγχάνει και αξιόλογα κέρδη μεταξύ 20-35 εκατ ευρώ στις καλές περιόδους.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr 


http://online-pressblog.blogspot.com/2010/08/lazard-deutsche-bank-hsbc.html

Σχόλια