Ο κ. Μαρκογιαννάκης και το αμαρτωλό C4i

Από antinews


Ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης πήρε χθες σβάρνα τα κανάλια και έλεγε διάφορα ηρωϊκά, μεταξύ των οποίων και για την Εξεταστική Επιτροπή για την Ζήμενς;
Επειδή τα κανάλια που τον φλοξενούσαν «ξέχασαν» όσα υπαινίσσονταν προ ολίγου καιρού για την Ζήμενς και επειδή εμείς δεν είμαστε λωτοφάγοι υπαινθυμίζουμε όσα γράψαμε προ καιρού σχετικά (Η αλήθεια για το C4I και τη ΝΔ) και ρωτάμε:
Πως είναι δυνατόν να λέγει ένας υφυπουργός απευθυνόμενος προς τον προϊστάμενό του, υπουργό, για πανάκριβη προμήθεια συστήματος για το Δημόσιο ότι «κινούμεθα στα όρια της νομιμότητας» και κατόπιν να βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του για αυτό; Το’κανε κι’αυτό ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Μάλιστα, ο ίδιος το 2004, ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης έστελνε στον προϊστάμενό του, κ.Γιώργο Βουλγαράκη απόρρητη επιστολή, στην οποία, αναφερόμενος στο πανάκριβο ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i) που έφτιαξαν η Siemens με την αμερικανική SAIC, του έγραφε μεν ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας στην παραλαβή του συστήματος, δεδομένου ότι αυτό δεν λειτουργεί σωστά, αλλά του πρότεινε την παραλαβή. Ως γνωστόν, το C4i παρουσίαζε σημαντικές δυσλειτουργίες, αφού, αν και δούλευαν ορισμένα περιφερειακά προγράμματά του, δεν λειτουργούσε ο εγκέφαλός του. Να σημειωθεί πως για την σταδιακή παραλαβή του C4i, ο κ.Μαρκογιαννάκης εκλήθη και κατέθεσε στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου Siemens.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι όμως, ότι ο κ.Μαρκογιαννάκης, όταν το Φεβρουάριο 2009 όταν είχε αναλάβει και πάλι τη θέση του υφυπουργού στο εννιαίο τότε υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ξαναέβαλε την υπογραφή του για την τελική παραλαβή μέρους του συστήματος (βλέπε http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=162647).
Αποκάλυψη
Κι’όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Antinews, μόλις μερικούς μήνες πρίν, ο τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου για το C4i, Δημήτρης Ρηγογιάννης, είχε υποβάλλει έκθεση προς τα αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ (στη συνέχεια αυτή διαβιβάστηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου), όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ έβγαζε την «καρδιά» του συστήματος, άχρηστη.
Να σημειωθεί ότι ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Σπύρος Βούγιας, φέτος το Μάϊο κήρυξε έκπτωτη την SAIC και προχώρησε σε «μερική καταγγελία τη Σύμβασης 020/Α/03, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας SAIC», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την προμήθεια του Συστήματος C4i. Συγκεκριμένα, προχωρά στην εν μέρει καταγγελία της σύμβασης λόγω της μη παράδοσης του Συστήματος «με το κλειδί στο χέρι» δηλαδή, ενός συστήματος ασφαλούς, διαλειτουργικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου. Η μερική καταγγελία της σύμβασης απορρέει από την αδυναμία εκπλήρωσης της παραπάνω συμβατικής υποχρέωσης της εταιρίας, όπως προβλεπόταν ρητά στα άρθρα περί αδυναμίας εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων».
Είχαν προηγηθεί τριετείς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με την SAIC. Τις είχε αρχίσει ο κ.Μαρκογιαννάκης, ενώ επί υπουργίας του κ.Πολύδωρα (2007) υπεγράφη συμφωνία, στην οποία προβλεπόταν ότι η Siemens θα έλυνε όλα τα προβλήματα του C4i και θα το παρέδιδε στην Ελλάδα, όπως προβλεπόταν στις σχετικές συμβάσεις.
Οι ευθύνες του κ.Μαρκογιαννάκη και γενικότερα της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου στην περίπτωση του C4i, είναι μεγάλες. Ουδόλως δε, μπορεί να καλύπτεται ο πρώην υφυπουργός πίσω από «επιχειρήματα» περί πιέσεων από το «Αθήνα 2004» της κ.Γιάννας Αγγελοπούλου, κ.ο.κ., για την παραλαβή του συστήματος. Και μπορεί τέτοιες προφάσεις να φαντάζουν λογικοφανείς για την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς, όμως, μετά από τους Αγώνες ουδεμία δικαιολογία υπήρχε για να μην «στριμωχτούν» SAIC και Siemens.
Να σημειωθεί πως και ο τότε διευθύνων σύμβουλος του «Αθήνα 2004» και σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, κ.Γιάννης Σπανουδάκης, σε επιστολή του προς τον κ.Μαρκογιαννάκη παραδεχόταν μεν ότι είναι «περίπλοκη νομικά» (πολύ κομψή έκφραση για μια καραμπινάτη παρανομία) η παραλαβή, αλλά –άκουσον, άκουσον- καλούσε τον υφυπουργό να την προωθήσει. «Θεωρώ ότι η προτεινόμενη λύση για προσωρινή παράδοση του έργου προς χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και περίπλοκη νομικά, είναι η μόνη εφικτή και θα μπορούσε να υλοποιηθεί κατόπιν δικής σας προτροπής και παρέμβασης προς τις αρμόδιες αρχές», έγραφε ο κ.Σπανουδάκης στην επιστολή του προς τον κ.Μαρκογιαννάκη, στις 25 Ιουνίου 2004. Και αυτό ακριβώς έκανε ο τότε αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Δημόσιας. Αραγε, το ΠΑΣΟΚ θα τον υποστηρίξει, ως αντάλλαγμα τώρα, για την «εξυπηρέτηση» που έκανε τότε στον κ.Σπανουδάκη, αλλά και συνολικά στην τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε υπογράψει μια σύμβαση-σκάνδαλο για το C4i;

Σχόλια

  1. Μολις τον διαγραψανε τα βγαζουν στον αερα. Γιατι δεν τα ελεγαν αυτα πριν ενα χρονο οταν συστηνοταν η επιτροπη για την Siemens. Αλλα τοτε δεν συνεφερε το κομμα ενω τωρα, εν οψει Ντορας, ας τον βγαλουμε λαμογιο. Δυστυχως αυτο ειναι το προβλημα με τα ελληνικα κομματα εξουσιας, οταν τους εχουμε εντος τους καλυπτουμε, ενω οταν τους διαγραφουμε τους εκθετουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι όμως στην 2η παράγραφο γίνεται μνεία του άρθρου :
    Η αλήθεια για το C4I και τη ΝΔ (29 Ιουν.2008) για το όλο θέμα και την εμπλοκή του κ. Μαρκογιαννάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενταξει το ξαναβγαζουνε, παροτι το εγγραφο ειναι 20-10-08, μεταγενεστερο τοης αρχικης αναρτησης.
    Το θεμα ομως παραμενει αφου τα ξερανε γιατι εκαναν το 'παγωνι' στην εξεταστικη της Siemens. Δυστυχως για τα κομματα η αληθεια ειναι μια τα βγαζουμε αφου τους διαγραψουμε, ετσι δεν γιναται και με τον Ακη. Δεν ξερανε για τα σπιτια πριν την διαγραφη. Αστα λοιπον φιλε, μας δουλευουν κανονικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.