Κερδοσκοπία και «τηλενημέρωση»


Θαύμα! Όλως αιφνιδίως οι σύγχρονοι τηλεγεωργαλάδες ανακάλυψαν την κερδοσκοπία στα σιτηρά. Κερδοσκοπία που βγάζει μάτι. Διότι -μην τρελαθούμε- η απόφαση των αλευροβιομηχάνων για αύξηση 30% στην τιμή των αλεύρων ήρθε προτού καν υπάρξει έλλειψη, προτού εξαντλήσουν τα υπάρχοντα αποθέματά τους.
Η ανακοίνωση του Πούτιν για προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών των ρωσικών σιτηρών μετά την καταστροφή στην παραγωγή της χώρας του, έδωσε την αφορμή για να εκδώσει ο θεοσεβής (αν τον θυμάστε) κ. Λούλης ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους άλλους αλευροβιομηχάνους (είναι πρόεδρός τους) να ανεβάσουν τις τιμές των αλεύρων κατά 30%. Για άλευρα που προφανώς αγοράστηκαν πριν από την απόφαση του Πούτιν και με πολύ μικρότερες τιμές. Πρόκειται για τους ίδιους αλευροβιομήχανους που όταν οι τιμές των σιτηρών είχαν κατρακυλήσει, δε μείωσαν αντίστοιχα τις τιμές των αλεύρων. Πρακτική καρτέλ; Α, μπα! Ανταγωνισμός!
Η ίδια πρακτική με τους μεγαλοπετρελαιάδες που όταν πέφτει η τιμή του αργού, παγώνουν τις τιμές. Οταν ανεβαίνει, τις εκτινάζουν στην ελληνική αγορά, καθιστώντας την, την ακριβότερη στην άλλοτε ελπίδα των λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανταγωνισμός!
Τι πράττει το κράτος; Από τη μια «ανοίγει» τα κλειστά επαγγέλματα κι απ’ την άλλη επιτρέπει στα ολιγοπώλια να αλωνίζουν. Και καθιστά κυρίαρχη την κερδοσκοπία ως πρακτική και ως ιδεολογία.
Είναι αυτή η απρόσωπη δημόσια διοίκηση που κατάφερε να διαψεύσει τους απαστράπτοντες εγκεφάλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των άλλων διεθνών οργανισμών οι οποίοι έχουν υποκαταστήσει τις άλλοτε ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, στέλνοντας τον πληθωρισμό στο 5,6%. Απαιτώντας, η ίδια κυβέρνηση, να χάσουν όλοι οι εργαζόμενοι το 25% της αγοραστικής τους δύναμης, τους σπρώχνει τώρα στην απόγνωση ανεβάζοντας τις τιμές στα άλευρα, άρα στο ψωμί, στο κρέας και σε ένα σωρό άλλα προϊόντα.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δε βγαίνουν να απαντήσουν στα ερωτήματα οι γνωστοί τηλεαστέρες Λοβέρδος, Παπακωνσταντίνου και λοιποί Φούφουτοι (δανείζομαι τον επαινετικό προφανώς όρο από τον γνωστό κωλοτούμπα της κυβέρνησης). Βγαίνουν οι γενικοί γραμματείς, μια ο γ.γ. καταναλωτή που γελοιοποιείται ακόμη και από τον … Καψή, την άλλη ο γ.γ. Εμπορίου που μόνο μπράβο στους αλευροβιομήχανους δεν είπε και άλλοι απίθανοι εντολοδόχοι της φαμίλιας.
Επειδή όμως οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ -που η Οικουμενική, αυτή με τον ενιαίο Συνασπισμό μέσα, τους έκανε δώρο και τις τηλεοπτικές συχνότητες) δεν έχουν ακόμη συμφέροντα στα άλευρα, τα τηλεπαπαγαλάκια και οι αναδυόμενες πένες θυμήθηκαν ότι έχουν δηλωθεί σαν δημοσιογράφοι και ανέβασαν το θέμα στην κορυφή της επικαιρότητας, Σωστά. Μπράβο.
Να το κάνουν λοιπόν και με τα βενζινάδικα που κερδοσκοπούν και πουλάνε 1.7 ευρώ το λίτρο την απλή αμόλυβδη στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας. Στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, που πλέον φυτρώνουν σαν μανιτάρια, οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες: οι ανώτατες. Σε ποιους ανήκουν αυτοί οι Σταθμοί; Μπορούμε να μάθουμε τους μετόχους; Και οι ελεγκτές αυτού του θλιβερού υπουργείου Οικονομίας ούτε τούτους τους σταθμούς (πέντε προς το παρόν, αν δεν κάνω λάθος) δεν μπορούν να ελέγξουν; Διότι έχουν προνομιακή μεταχείριση μια που δεν μπορείς σε έναν κλειστό, στο μεγαλύτερο μέρος του, αυτοκινητόδρομο να βάλεις απ’ αλλού βενζίνη. Ούτε σ’ αυτούς δεν μπορούν να επιβάλουν τη νομιμότητα;
Τα πράγματα είναι απλά: σιγά σιγά, όλα τα πεδία που αποδίδουν κέρδη, περνάνε σε συγκεκριμένες οικογένειες. Με προνομιακές σχέσεις με την οικογένεια και τους περί αυτήν. Προχτές τα διυλιστήρια, χτες τα βενζινάδικα, αύριο τα βυτιοφόρα, μεθαύριο τα ταξί;
Ε, φανταστείτε να αναλάβει ο όποιος κ. αλευροβιομήχανος το εγχείρημα να μπει στα ΜΜΕ (έχει ξαναγίνει) και να «σώσει» κανένα τηλεοπτικό σταθμό. Το έργο το έχουμε δει. Τότε και η αύξηση στο ψωμί θα είναι «αναγκαία», θα «πρέπει» για «να σωθεί η χώρα», να «ενδυναμωθεί η οικονομία» και τα σχετικά ντερμπεντέρικα.
Και οι πασοκικές κυβερνήσεις θα κάνουν ότι αγνοούν το θέμα όπως πάντα έκαναν, καλύπτοντας καραμπινάτα σκάνδαλα (δε χρειάζονται ονόματα, οι νεκροί δεν μπορούν να απαντήσουν).
(του Κλέαρχου Τσαουσίδη - Αυγή)


http://online-pressblog.blogspot.com/2010/08/blog-post_4089.html

Σχόλια