Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Σκονάκια...έργα τέχνης

Μία πρωτότυπη έκθεση, που αναδεικνύει με χιούμορ το πόσο εφευρετικοί και μεθοδικοί μπορούν να γίνουν οι φοιτητές, προκειμένου να περάσουν τα μαθήματα κατά την περίοδο των εξετάσεων, λειτουργεί στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Πρόκειται για μία έκθεση με σκονάκια που χρησιμοποίησαν φοιτητές, ώστε να αντιγράψουν θέματα στις εξετάσεις αλλά, τελικά, πιάστηκαν από τους επιβλέποντες καθηγητές, τους οποίους εντυπωσίασαν με τα «έργα τέχνης» τους.
Σε δύο προθήκες εκτίθενται 32 αντιπροσωπευτικοί τύποι σε σκονάκια, καθώς μέλη του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ συγκέντρωσαν, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (από το 1984 έως τις εξετάσεις του Μαΐου του 2010), περισσότερα από 200.
Σκονάκιαβ¦ καλλιτεχνήματα
Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκαλεί ένα σκονάκι σε μορφή παπύρου, που έχει μήκος δύο μέτρα και πλάτος 4 εκατοστά. Είναι τυλιγμένο σε δύο ξυλάκια και αμφότερες οι πλευρές του είναι γραμμένες απ' άκρη σε άκρη, ώστε ο όγκος του να διατηρηθεί πολύ μικρός.
Πραγματικό καλλιτέχνημα θεωρείται ένας άλλος πάπυρος, μήκους ενός μέτρου και πλάτους 4 εκατοστών. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε πολύ λεπτό ριζόχαρτο και είναι εξολοκλήρου γραμμένος με ραπιδογράφο (ένα ειδικό εξάρτημα γραφής που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες, ώστε να πετύχουν πολύ λεπτές γραμμές στο σχέδιο).
«Η λεπτοδουλειά του συγκεκριμένου παπύρου προκαλεί εντύπωση, καθώς για την κατασκευή ο φοιτητής πρέπει να αφιέρωσε τουλάχιστον 10 ώρες. Εάν τις ίδιες ώρες αφιέρωνε σε διάβασμα θα είχε καταφέρει να περάσει το μάθημα και χωρίς το σκονάκι», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών και υπεύθυνος διοργάνωσης της έκθεσης, Δημήτρης Μάρδας.
«Μίνι βιβλίο» καιβ¦ ευρετήριο
Ανάμεσα σε άλλα, παραδοσιακά σκονάκια εκτίθεται κι ένα «μίνι βιβλίο», που αποτελείται από περίπου 100 σελίδες σε σμίκρυνση (7Χ10 εκατοστά), οι οποίες κατά το φοιτητή ήταν «SOS» για τις εξετάσεις. Σε μια άλλη περίπτωση, οι καθηγητές έμειναν έκπληκτοι, καθώς εντόπισαν πάνω σε φοιτητή ένα «ευρετήριο» για σκονάκια.
«Ο φοιτητής είχε τόσα σκονάκια επάνω του, σε τσέπες, κάλτσες, παπούτσια και αλλού, ώστε ήταν αδύνατο για τον ίδιο να θυμάται πού έχει τοποθετήσει το καθένα από αυτά. Έτσι, κατασκεύασε ένα ευρετήριο, ώστε να θυμάται που έχει το τάδε σκονάκι για το τάδε θέμα», ανέφερε ο κ. Μάρδας.
Πέρα από τη χιουμοριστική πλευρά του θέματος, μέσα από την οποία εξετάζεται και η καλλιτεχνική φύση, η μεθοδικότητα και η φαντασία κάποιων φοιτητών, ο αναπληρωτής καθηγητής επισημαίνει ότι το σκονάκι αποτελεί πάντα μία αξιόποινη πράξη και μία παραβατική συμπεριφορά που τιμωρείται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συλλογή των παραδοσιακών μεθόδων αντιγραφής σταματά από φέτος, καθώς οι φοιτητές έχουν εξελιχθεί μαζί με την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας πλέον για τα σκονάκια, τα κινητά τους τηλέφωνα, handsfree, και άλλα μέσα.
Η έκθεση φιλοξενείται - προς το παρόν - σε χώρο του Τομέα Γενικής Οικονομικής θεωρίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ωστόσο, εξετάζεται η μόνιμη μεταφορά της στη βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του τμήματος, έτσι ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τους φοιτητές. 

ΑΠΕ

1 σχόλιο:

  1. συγγνώμη, αυτός με το ευρετήριο για να το δεί έπρεπε να το έχει κάπου, να το ανοίξει, να ψάχνει σαράντα ώρες, να το ξανακλείσει κ να το ξανακρείψει. Όλα αυτά ο καθηγητής δεν θα τα έπερνε χαμπάρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.