Οι «αδύναμες» επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου και ο ανασχηματισμός

Από antinews

Του ρεπόρτερ
Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε τους υπουργούς της κυβέρνησής του, είναι βέβαιο ότι είχε στο μυαλό του ότι θα έδινε τον τόνο της «ανανέωσης» στην πολιτική ζωή. Έτσι εκτός των άλλων, επέλεξε πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, συμβούλους του και συμπάθειές του, περιπτώσεις μελών του στελεχιακού δυναμικού αυτής της κυβέρνησης που δυσκολεύονται να δηλώσουν ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χάρης Παμπούκης, η Τίνα Μπιρμπίλη(η οποία γνώρισε τον πρόεδρο στο γυμναστήριο), ο Δημήτρης Δρούτσας (πρώην σύμβουλος της αυστριακής καγκελαρίας, τον οποίο ο πρόεδρος γνώρισε σε ταξίδι) και ο Παύλος Γερουλάνος (με τις … αριστοκρατικές καταβολές).
Τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης είχαν μια ατυχία: Η θητεία τους σε κρίσιμα υπουργεία συνέπεσε με την διαπίστωση του δημοσιονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η χώρα, με την σφοδρή οικονομική κρίση, με τα σκληρά μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ (το οποίο επί της ουσίας συγκυβερνά) και με τις απαιτήσεις της Τρόικας.
Ένας επικείμενος ανασχηματισμός δεν θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, ούτε θα προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που χειρίζονται υποθέσεις οι οποίες άπτονται των ειδικών ενδιαφερόντων της Τρόικας θα μετακινηθούν, ή δεν θα μετακινηθούν, βάσει των κριτηρίων και του βαθμολογίου της (το οποίο έχει μεγαλύτερη αξία από εκείνο του Θεόδωρου Πάγκαλου είναι η αλήθεια). Ο ανασχηματισμός, στην πραγματικότητα, θα έχει διορθωτικό χαρακτήρα επί των «αδύναμων επιλογών». Από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, πολλά στελέχη προερχόμενα από τον σκληρό κομματικό πυρήνα του κινήματος ανέφεραν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι «αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιλέξει κάποια πρόσωπα με μεγαλύτερη εμπειρία, ώστε να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα, ίσως τα αποτελέσματα, σήμερα, να ήταν διαφορετικά». Κανείς δεν ξέρει, αλλά ίσως τώρα να είναι αργά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση « Ένας ανασχηματισμός πάντα είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει κανείς αν και πότε θα γίνει». Από την άλλη τα ΜΜΕ, ελλείψει θεμάτων κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ενισχύουν την παραφιλολογία, ιδιαίτερα πριν από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τώρα «εξετάζονται» οι πιθανές ημερομηνίες και «ο Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση καταστρώνουν τα σχέδιά τους στην Πάρο», ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται και σε ανοικτή επικοινωνία με τον Νίκο Αθανασάκη.
Ο ανασχηματισμός δύσκολα θα είναι ριζικός και αυτό διότι η συγκυρία δεν επιτρέπει υψηλά ρίσκα. Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αρκετά εγωιστής ώστε με έναν δομικό ανασχηματισμό να παραδεχτεί ότι οι επιλογές των υπουργών του ήταν ολοκληρωτικά λανθασμένες. Για αυτόν τον λόγο θα την «πληρώσουν» οι αδύναμοι.  Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις αδύναμες επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία βάζει περιβαλλοντικά … εμπόδια στον Δημήτρη Ρέππα σε ότι έχει να κάνει με τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, λέγεται ότι μπορεί να λάβει το χρίσμα ως υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής. Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι και η αποχώρησή της από την κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί με «βελούδινο» τρόπο. Ο Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος δεν αναβαθμίστηκε ποτέ σε υπουργό Εξωτερικών, δεν «παίζει» σήμερα στα ονόματα για την ανάληψη των καθηκόντων του πολιτικού προϊσταμένου στο νεοκλασικό της βασιλίσσης Σοφίας (εκεί ακούγονται τώρα τα ονόματα των Χάρη Παμπούκη και Γιώργου Παπακωνσταντίνου). Ο Δημήτρης Δρούτσας, στο παρασκήνιο έδειξε ανυπόμονος να αναβαθμιστεί και αυτό δεν άρεσε στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Παύλος Γερουλάνος δεν απολαμβάνει, πλέον, της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής, όπως λέγεται και φαίνεται, στον αδερφό του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο για μια σειρά από γεγονότα. Ο Χάρης Παμπούκης, δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα.
Για τους υπόλοιπους, τα δυνατά δηλαδή χαρτιά της κυβέρνησης, μάλλον θα αποφασίσει η Τρόικα.

Σχόλια