Με τίτλο «Για φθηνά ψώνια στην Τουρκία» η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση στη Χίο: «Οι τιμές αυξάνονται, οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις κινδυνεύουν. Στη Χίο ο κόσμος λέει ‘ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα να πεταχτούμε απέναντι στην Τουρκία’. Από τη Χίο μέχρι τον Τσεσμέ είναι μόνο οκτώ χιλιόμετρα, το φέρι-μποτ χρειάζεται λιγότερο από μια ώρα. Οι Τούρκοι έμποροι έχουν ήδη 'οργανωθεί' για τη νέα προοπτική: στο λιμάνι υπάρχουν ράφτες που σου παίρνουν μέτρα και σε μερικές ώρες ράβουν από νυφικό μέχρι και ανδρικό κοστούμι. Οι επισκέπτες από τη Χίο αγοράζουν στην Τουρκία ακόμη και παπούτσια και δερμάτινα. Οι περισσότεροι Χιώτες που πάνε μόνον για να αγοράσουν είδη ένδυσης τα φορούν αμέσως για να μην πληρώσουν στην επιστροφή τελωνείο.»
Το 60% των Ελλήνων δεν πάει διακοπές
«Φέτος δεν μπαίνει ούτε ζήτημα διακοπών. Σχεδόν το 60% των Ελλήνων δεν θα κάνουν διακοπές και όποιοι κάνουν, πάνε ή σε δικό τους σπίτι ή σε συγγενείς. Αυτή την τάση την νιώθουν και στη Χίο όσοι νοικιάζουν δωμάτια ή σπίτια για το καλοκαίρι. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου δεν υπήρχαν αρκετοί τουρίστες. Δεν ήρθαν ούτε Έλληνες, αλλά ούτε και ξένοι. Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν συνεχώς, αλλά οι Έλληνες αγοράζουν δύσκολα ακίνητα, διότι σκέφτονται τα κοινόχρηστα, την εφορία και τα διάφορα τέλη.»
«Οι νέοι άνθρωποι φαίνεται ότι προσανατολίζονται στην μετανάστευση. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και πλήττει ειδικά στους αποφοίτους ΑΕΙ.»
«Αυτή τη στιγμή πληρώνουν την κρίση οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι μισθοί τους είναι μεταξύ 700 και 1.400 ευρώ και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους μπαίνει σοβαρό ζήτημα, διότι μέχρι τώρα έπαιρναν και εφ’ άπαξ γύρω στα 40.000 ευρώ, κάτι που σταμάτησε η κυβέρνηση. Πολλοί επίσης ηλικιωμένοι πλήττονται από την πτώχευση της Ασπίς Πρόνοια. Γύρω στους 800.000 Έλληνες είχαν κλείσει ασφάλειες ζωής ή πλήρωναν σε προγράμματα ιδιωτικής σύνταξης στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον νόμο πρέπει το κράτος να αναλάβει τις ζημίες και να πληρώσει τους ασφαλισμένους. Όμως μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί τίποτε. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει εγκαίρως τα χρέη της στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό δίνει συνέχεια αναβολές, επικρίνεται από πολλούς οικονομικούς αναλυτές, διότι έτσι συσσωρεύει πάλι χρέη.»
86% των επιχειρήσεων παραπονείται για σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας
«Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από την ΕΚΤ», γράφει σήμερα σε άρθρο του ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Εδώ και μήνες οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν σχεδόν καθόλου ρευστό από την διατραπεζική αγορά. Έτσι η ρευστότητά τους εξαρτάται από την ΕΚΤ. Τέλος Ιουλίου το ποσόν της αναχρηματοδότησης του χρέους των τραπεζών άγγιξε τα 96,2 δισεκατομμύρια, ενώ στην αρχή του χρόνου ήταν 50 δισεκατομμύρια. Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα δώσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τετράμηνο και όπως αναφέρουν κύκλοι του χρηματιστηρίου Αθηνών ‘δεν περιμένουμε καλούς αριθμούς’. Οι ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών προέρχονται κυρίως από τα λεγόμενα τοξικά χρεόγραφα και ασφαλώς και από την συσσώρευση αποθεματικού τοξικών χρεογράφων. Γι’ αυτό τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένα στην παροχή δανείων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας το 86% των επιχειρηματιών παραπονούνται για σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση για να ενισχύσει τη δανειοδότηση και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίνει νέες εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους 25 δισεκατομμυρίων.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.