ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!






9.8.2010
 
Αντί μέτρων για την ενίσχυση των αδύναμων και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, μαθαίνουμε επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών πως απαιτείται πάλι νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των τραπεζών. Το πακέτο  περιλαμβάνει επέκταση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες κατά 25 δισ. ευρώ επιπλέον, πριν την  εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα. Η ίδια τροπολογία του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο και για νέες ενισχύσεις στο επόμενο διάστημα.
Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει τη μέχρι τώρα συνολική στήριξη του κράτους προς το τραπεζικό σύστημα στα 78 δις ευρώ, πάνω από το 1/3 του Α.Ε.Π. Ελάχιστα από αυτά έχουν μέχρι τώρα επιστρέψει στην πραγματική οικονομία, ακόμη λιγότερα έχουν αξιοποιηθεί για την έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, και καμιά δέσμευση σε τέτοια κατεύθυνση δεν έχει τεθεί προς τις τράπεζες ούτε από τη σημερινή ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε μια εποχή όπου οι «μικροί» οφειλέτες, χωρίς καμιά κρατική βοήθεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενα επιτόκια, παύση χορηγήσεων, χρεοκοπίες, κατασχέσεις και απώλεια της περιουσίας τους, οι τράπεζες συνεχίζουν να ενισχύονται με πόρους που ουσιαστικά προέρχονται από τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί μάλλον τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά των πολιτών.
Δεν έχει ακόμη περάσει ο απόηχος από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του "τεστ κοπώσεως" των ελληνικών τραπεζών, που θεωρήθηκαν θετικά για όλες σχεδόν. Γι’ αυτό ακριβώς, η  κατάθεση τροπολογίας για περαιτέρω στήριξη των τραπεζών με επιπλέον "μαξιλάρι" της τάξης του 11% του ΑΕΠ, ύστερα μάλιστα από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν καταρχήν μια απορία: ποια είναι η πραγματική κατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πέρα από τους επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς της στιγμής, που τείνουν να γίνουν επικίνδυνοι; Αναλογίστηκαν οι υπεύθυνοι τις επιπτώσεις των χειρισμών τους, δεδομένου ότι απ' αυτούς προέρχεται το ράλι επιλεγμένων μετοχών τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών;  Σε μια βαθιά χειμαζόμενη πραγματική οικονομία, οι κάθε είδους ραντιέρηδες όχι μόνο επιπλέουν αλλά μεσουρανούν.
Για όλα αυτά τα εξόχως ανησυχητικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν επίσημη συνάντηση αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε σε ένα ριζικό αναπροσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος, ώστε να υπηρετεί την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες για βιώσιμη στροφή.  Στο πλαίσιο αυτό είναι καιρός να τεθεί το ζήτημα ενός ισχυρού δημοσίου τραπεζικού πυλώνα με συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή, άμεσα συνδεδεμένη με όψεις του δημόσιου συμφέροντος που δε χρηματοδοτούνται σήμερα όπως θα έπρεπε. Αν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αποτελεί ζωτική ανάγκη να μη συμπαρασύρουν πόρους που εξοικονομούνται με απίστευτες θυσίες.
  • Καιρός είναι επίσης να σκεφθούμε την δημιουργία μιας ηθικής/ κοινωνικής τράπεζας, που να εξυπηρετεί πραγματικά τους πολίτες και την κοινωνική οικονομία και όχι να αποτελεί μηχανισμό αφαίμαξης του χρήματος από την πραγματική οικονομία και τους πολίτες.

                                                                 Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Πληροφορίες:   Θανάσης Παπακωνσταντίνου  6944 462075 begin_of_the_skype_highlighting              6944 462075      end_of_the_skype_highlighting
                          Φίλιππος Δραγούμης                6977 231983 begin_of_the_skype_highlighting              6977 231983     

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.