Οικονομίες και «οικονομίες»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Από χθες η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί την απώλεια ενός πιλότου της, τον τραυματισμό άλλων δύο, εκ των οποίων ο ένας σοβαρότατα, και βεβαίως την καταστροφή των δύο πανάκριβων, υπερσύγχρονων, μαχητικών αεροσκαφών της. Η απώλεια ανθρώπινης ζωής, της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη. Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πληγεί από μπαράζ θανάτων στελεχών τους κατά την εκπαίδευση και αυτοκτονιών.
Και πρέπει αναμφίβολα να υπάρξει ένας προβληματισμός στην ηγεσία των Ε.Δ., πολιτική και στρατιωτική. «Νερό» στην εκπαίδευση δεν πρέπει να μπει και δεν μπορεί να μπει, τόσο γιατί έτσι κινδυνεύει πραγματικά και ουσιαστικά η ασφάλεια του ίδιου του στρατιωτικού προσωπικού όσο και γιατί αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και της ικανότητάς τους να εκτελέσουν την αποστολή τους. Αυτό είναι σαφές.
Αυτό που μπορεί, όμως, να γίνει (και πρέπει να γίνει) είναι να μη θεωρηθούν οι Ε.Δ., συλλήβδην, ως «πεδίον εκπαιδεύσεως» μαθητευόμενων οικονομολόγων, οι οποίοι στο πλαίσιο των γενικότερων «σφικτών» οικονομικών και περικοπών που επιχειρεί η κυβέρνηση αρχίσουν τις περικοπές επί δικαίων και αδίκων.
Πόσο γλιτώνουμε π.χ. από την περικοπή κατά 30% των ωρών πτήσεως; Πόσο γλιτώνουμε π.χ. από την περικοπή των βολών των στρατιωτών; Πόσο γλιτώνουμε από την περικοπή κατά 25% των καυσίμων από τους πλόες των πολεμικών πλοίων κ.λπ., ων ουκ έστιν αριθμός.
Αυτή είναι απλή λογιστική, αλλά δεν είναι πολιτική Εθνικής Άμυνας.

Παρακαλούμε, λοιπόν, την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, αλλά και τη φυσική ηγεσία των Ε.Δ. να συνεργαστούν εποικοδομητικά και να βρουν τους τομείς που μπορούν να κάνουν οικονομία πραγματική και όχι λογιστική.
Εν ανάγκη ας κόψουν τελείως τα 8,5 ευρώ μηνιαίο «μισθό» από τον κάθε στρατιώτη. Και η κοροϊδία αυτή μπορεί να εξαλειφθεί -επιτέλους- και οικονομία να γίνει. Ποτέ, όμως, οικονομίες από την εκπαίδευση του προσωπικού.

http://www.apogevmatini.gr/?p=92077

Σχόλια

  1. Υποτίθεται!!! οτι είμαστε στην ΕΕ.Τα σύνορα τα δικά μας είναι και της ΕΕ.Γιατί συνεχίζονται οι παράλογοι εξοπλισμοί (απο τους εταίρους φυσικά),με κόστος κάποια δις ευρω και τις ανάλογες μίζες;
    Γιατί συνεχίζεται η αγορά πολεμικών αεροσκαφών που κοστίζουν πανάκριβα στην χειρότερη οικονομική κρίση που διανύει η χώρα;
    Γιατί να σκοτώνονται Ελληνες πιλότοι σ' αυτό το βρώμικο παιγνίδι των "στημένων" εξοπλισμών;
    Γιατί επιτέλους τόση παραλογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.