«Παραδοσιακή» η απροθυμία της Αθήνας για ελέγχους!


Οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία κυμαίνονται σήμερα σε δυσθεώρητα ύψη (κάποιοι μιλούν για πάνω από 1 τρισ. ευρώ) κι εννοείται ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν -κατά κανόνα- φορολογηθεί ποτέ. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η τελευταία δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε ένα νέο κύμα φυγής καταθέσεων προς τις ελβετικές τράπεζες και ιδιαίτερα προς την Credit Suisse και τη UBS.
Τον Μάρτιο του 2010, ο επικεφαλής της μονάδας του Private Banking της HSBC, Αντρέ Τσέλερ, ανέφερε με δηλώσεις του, με τις οποίες ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες, ότι η τράπεζα επένδυσε πάνω από 70 εκατ. ευρώ για να βελτιώσει την ασφάλεια των συστημάτων της.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι για το κατά πόσο οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι νόμιμοι την ευθύνη έχουν οι πελάτες και όχι η τράπεζα. Δικηγόρος από μεγάλο νομικό γραφείο της Γενεύης ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές, ιστορικά, έδειχναν απρόθυμες να αξιοποιήσουν στοιχεία από την Ελβετία. Αναφέρουν ως παράδειγμα αλληλογραφία της εποπτικής αρχής τραπεζών της Ελβετίας με την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2005, για δύο εταιρείες των βρετανικών Παρθένων Νήσων, χωρίς εμπορική δραστηριότητα, που φαίνεται να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αγορά και την πώληση μετοχών το 2004 από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, που ενεπλάκη στην υπόθεση Siemens.
Μια παλιά ιστορία
Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επισήμαιναν πως όταν ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας είχε ζητήσει τα στοιχεία της τράπεζας του Λιχτενστάιν από τη Γερμανία, στις 4 Μαρτίου του 2008, πέντε μέλη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είχαν κατηγορήσει την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας για θυγατρική που είχε στο Γκέρνσεϊ των Channel Islands με σκοπό να προσελκύσει κεφάλαια φοροφυγάδων. «Μήπως θα έπρεπε τώρα που έγιναν κυβέρνηση να ασχοληθούν με τα κεφάλαια αυτά;», προσέθεταν οι ίδιες πηγές με έναν κάποιο σαρκασμό.
Για την ιστορία και μόνο,

θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος ο οποίος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, εν προκειμένω ο Φαλτσιανί, ζει σήμερα με αστυνομική προστασία κάπου στη νότια Γαλλία, αφού παρέδωσε το υλικό που πήρε από την HSBC στις γαλλικές φορολογικές αρχές.
Ο ίδιος κατηγορείται στην Ελβετία για την κλοπή των δεδομένων, παρά το γεγονός πως από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι το 2008 είχε στραφεί προς την ελβετική αρχή εποπτείας των τραπεζών.
Οι γαλλικές αρχές τού προσέφεραν άσυλο και πλέον έχει διπλή υπηκοότητα. Τα στοιχεία που πήρε, στη συνέχεια, «μοιράστηκαν» μέσω του φορητού υπολογιστή του στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.
(Kαθημερινή)


http://online-pressblog.blogspot.com/2010/08/blog-post_5217.html

Σχόλια