ΝΔ: Απαλλαγή απο το Μνημόνιο σε δυο χρόνια

Από antinews.gr

Με βάση την οικονομική πρόταση της ΝΔ η χώρα μέσα σε μια διετία θα μπορούσε να απαλλαγεί από το Μνημόνιο, να σταθεί στα πόδια της και να βγεί στις αγορές να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες με φυσιολογικά επιτόκια. Με την πολιτική του Μνημονίου, αντίθετα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγούμε στις αγορές ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια! Όταν το χρέος μας θα είναι τεράστιο, το έλλειμμά μας ακόμα δεν θα έχει μηδενιστεί και η Οικονομία θα είναι ουσιαστικά σε παρατεταμένη στασιμότητα.
Αυτά τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος που ασχολήθηκε με την προετοιμασία για τις επερχόμενες εκλογές.
Είμαστε το Κόμμα που τόλμησε να πει το μεγάλο όχι στο Μνημόνιο, παρά τις πιέσεις να το αποδεχθούμε κι εμείς, παρά τα ολοφάνερα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του, είπε ακόμα ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:
Σήμερα, όλοι, από το ΣΕΒ ως τη ΓΣΕΒΕΕ, από τους μικρότερους ως τους πιο μεγάλους, διαπιστώνουν ότι η ρευστότητα τέλος, οι επενδύσεις τέλος και το μέλλον συνοψίζεται σε δύο λέξεις: λουκέτα και ανεργία.
Σήμερα ακόμα και οι οπαδοί του Μνημονίου αρχίζουν να μετανιώνουν τη στήριξη που προσέφεραν. Ακόμα κι όσοι αποδοκίμασαν πριν λίγους μήνες τη στάση της Νέας Δημοκρατίας κατά του Μνημονίου, σήμερα, με απόγνωση ομολογούν ότι οδηγεί σε αδιέξοδα χειρότερα από εκείνα που οδήγησαν στο Μηχανισμό στήριξης.
Τα αποτελέσματα είναι τρία – κι είναι και τα τρία ολέθρια:
* Πολύ μεγαλύτερη ύφεση απ’ όσο είχε προϋπολογιστεί (τουλάχιστον διπλάσια).
* Πολύ μεγαλύτερος πληθωρισμός απ’ όσο είχε προϋπολογιστεί (τουλάχιστον τριπλάσιος).
* Και πολύ μικρότερη πραγματική μείωση του ελλείμματος απ’ όσο είχε υπολογιστεί.
Συμπέρασμα: Νέα έκτακτα μέτρα είναι σχεδόν αναπόφευκτα…
Η Νέα Δημοκρατία είχε διαφωνήσει με το Μνημόνιο για αυτούς ακριβώς τους λόγους:
– Διότι δεν λύνει το πρόβλημα, το επιδεινώνει. Όπως συμβαίνει σήμερα.
– Διότι βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Όπως ομολογούν οι πάντες ότι συμβαίνει τώρα.
– Διότι επιβάλλει θυσίες που θα πήγαιναν κατά μέγα μέρος χαμένες. Όπως επιβεβαιώνεται σήμερα.
Η Νέα Δημοκρατία δεν απέρριψε απλώς το Μνημόνιο. Πρότεινε και τη δική της ολοκληρωμένη εναλλακτική λύση. Αναλυτικά με λεπτομέρειες, με στοιχεία, με επιχειρήματα.
Πολύ συνοπτικά προτείναμε άλλο μείγμα πολιτικής:
* Με τόνωση της οικονομίας σήμερα, για να φρενάρουμε την ύφεση, για να σταματήσουμε τα λουκέτα, για να σταματήσουμε την εκτίναξη της ανεργίας, για να αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Ώστε οι θυσίες που έγιναν να αρχίσουν να πιάνουν τόπο.
Οι θυσίες που έγιναν ως τώρα αρκούν για να μηδενίσουμε το έλλειμμα, αν τονώσουμε την Οικονομία. Δεν χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο και προεξοφλούν οι υστερήσεις του προγράμματος από τους στόχους του. Χρειάζονται, όμως, μέτρα τόνωσης της Οικονομικής δραστηριότητας μηδενικού ή ελάχιστου κόστους.
Αυτή είναι η πρώτη καίρια θέση μας: Δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και την ύφεση που μεγαλώνει το έλλειμμα. Ή όπως το είπαμε με πιο τεχνικούς όρους δεν χτυπάμε μόνο το διαρθρωτικό έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και το κυκλικό που προκαλεί η ύφεση. Η οποία συνεχώς βαθαίνει.
Χρειάζεται ακόμα συστηματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Που είναι τεράστια σε αντικειμενική αξία, αλλά είναι πλήρως αδρανής. Αρκεί μικρό μέρος να αξιοποιήσουμε παραγωγικά και ακόμα μικρότερο να αξιοποιήσουμε εμπορικά, ώστε να μειώσουμε το έλλειμμα και να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης με ορίζοντα διετίας, αν ξεκινούσαμε από σήμερα.
Αυτή είναι η δεύτερη καίρια θέση μας: Δεν χτυπάμε μόνο το έλλειμμα, χτυπάμε ταυτόχρονα και το χρέος. Για να μη βρεθούμε, λίγα χρόνια αργότερα, με μικρότερο έλλειμμα αλλά με πολύ μεγαλύτερο χρέος. Και δεν θα μπορούμε ούτε τότε, παρά τις μεγάλες θυσίες να βγούμε στις αγορές
Χρειάζονται ακόμα μέτρα που διορθώνουν κάποιες αδικίες οι οποίες προσφέρουν ελάχιστα στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά βλάπτουν την Οικονομία και αποσταθεροποιούν την Κοινωνία. Όπως, για παράδειγμα, οι περικοπές των συντάξεων τις οποίες υποσχεθήκαμε να αποκαταστήσουμε. Άμεσα στο μεγαλύτερο μέρος τους και πολύ σύντομα στο σύνολό τους. Προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από αλλού.
Αυτή είναι η τρίτη καίρια θέση της Νέας Δημοκρατίας: Να αποκαταστήσουμε άμεσα ή στο συντομότερο δυνατό αδικίες που έγιναν από την εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς να εκτροχιάζουμε τη μείωση του ελλείμματος.
Χρειάζονται ακόμα μέτρα Ανάπτυξης, μερικά των οποίων μπορούν να ληφθούν από τώρα, τουλάχιστον για να αλλάξουν το κλίμα και ορισμένα άλλα αναγκαστικά από το Μνημόνιο.
Κι αυτό είναι η τέταρτη καίρια θέση της Νέας Δημοκρατίας: Αναπτυξιακή προοπτική από τώρα. Και δέσμευση για μεγάλες αναπτυξιακές ανατροπές που θα έλθουν στη μετά το Μνημόνιο εποχή, αλλά που οφείλει η Κοινωνία να τις γνωρίζει και να τις στηρίζει από τώρα: Όπως η μείωση της φορολογίας. Γιατί σήμερα, όπως επισημαίνει και πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πνίγουν την Ελληνική Ανταγωνιστικότητα και απαγορεύουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα…
Η Νέα Δημοκρατία δεν διαφωνεί στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Αντίθετα προωθεί με το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει πολύ πιο μεγάλη μείωση του ελλείμματος και πολύ ταχύτερα:
– Με βάση το εναλλακτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το έλλειμμα θα έχει εκμηδενιστεί σε δύο περίπου χρόνια (αν εφαρμοζόταν από σήμερα), ενώ με βάση το Μνημόνιο, ακόμα και μετά από τετραετία, θα υπάρχει έλλειμμα της τάξης του 2%!
– Με βάση το διαφορετικό μείγμα Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, το δημόσιο χρέος θα είναι μετά από τετραετία κάτω από 100%, σημαντικά μικρότερο απ’ ό,τι σήμερα. Ενώ με βάση του Μνημόνιο θα πλησιάζει τότε το 150%!

Σχόλια

  1. Συγκεκριμένα μέτρα όχι αερολογίες. Ποιές θα είναι οι αναπτυξιακές ανατροπές; Για μείωση φορολογικών συντελεστών ακούω... Τώρα που αποψιλώθηκαν οι κατώτερες τάξεις και ήρθε η ώρα να βάλουν χέρι και στους επιχειρηματίες, ξαφνικά δεν αρέσει το μνημόνιο στν ΣΕΒ. Λυπούμαι, δεν θα πάρω. Το έργο το έχω ξαναδεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλ. Ανώνυμε 27 Αυγούστου 2010 12:06 μ.μ.
    θες να μας πεις πως ο Γιώργος ψήφισε το Μνημόνιο για το καλό του λαού; Γιά το Σοσιαλιστικό ιδεώδες; Θα μας τρελάνετε; Καλά σας κάνει ο Γιώργος. ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΩΝΥΜΕ 3.38 ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΨΑΞΕ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΠΙΑΣ , ΑΦΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΠΑΠΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΒΛΑΚΕΙΕΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ?
    ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΓΙΑ ΟΥΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.