Η Ελλάδα έγινε καλή μαθήτρια, αλλά βουλιάζει στην ύφεση


Οι γερμανικές εφημερίδες συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκοί έπαινοι για το πρόγραμμα εξυγίανσης, το φάσμα της ύφεσης και η θερινή νάρκη των ελληνικών ομολόγων.

Ο γερμανικός τύπος αναπαράγει σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα χθεσινά δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία στη νέα Λευκή Βίβλο για την πολιτική ασφάλειας στην περιοχή, που αναμένεται να εγκριθεί οριστικά τον Δεκέμβριο, η Άγκυρα  δεν θεωρεί πια άσπονδο εχθρό της την Ελλάδα. Ενδεικτικοί τίτλοι στις γερμανικές εφημερίδες σήμερα: «Δεν συνιστούν κινδύνους η Ελλάδα και το Ιράν σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο» ή «Η Τουρκία δεν θεωρεί πια την Ελλάδα εξωτερική απειλή».

Κλίμα ανασφάλειας σε επενδυτές και καταναλωτές
Με τίτλο «Η Αθήνα υποφέρει από τις περικοπές», δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung ρεπορτάζ με θέμα τη βαθειά ύφεση, στην οποία βουλιάζει η Ελλάδα: «Η ΕΕ είναι ενθουσιασμένη για την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους Έλληνες, οι οποίοι όχι μόνον δεν πανηγυρίζουν, αλλά από το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα κινητοποιήσεων και απεργιών. Στα χαρτιά λειτουργούν τέλεια οι αλλαγές και τα ελλείμματα μειώνονται. Το λιανεμπόριο όμως υποφέρει. Οι καταστηματάρχες παραπονούνται ότι με τις περικοπές στους μισθούς και τις αυξήσεις στη φορολογία οι καταναλωτές δεν κάνουν αγορές, είναι συγκρατημένοι. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η πολιτική της ‘εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα των δανειστών της και εγκαταλείπει στην τύχη τους την αγορά και την κοινωνία.’
Ορισμένοι Έλληνες οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι δραστικές περικοπές θα πνίξουν την οικονομική ανάπτυξη και θα δυσχεράνουν τελικά και την αποπληρωμή των χρεών. Ο Παναγής Καρέλας από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας υπολογίζει με ακόμη περισσότερα λουκέτα σε μαγαζιά και καταστήματα και τονίζει ότι ‘κυριαρχεί κλίμα ανασφάλειας που βλάπτει σοβαρά την κίνηση στην αγορά και τον τζίρο. Επομένως οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν τολμούν να κάνουν αυτή τη στιγμή καμία επένδυση για το μέλλον. Έτσι θα έχουμε και άλλα λουκέτα και θα χάσουν και άλλοι εργαζόμενοι τη δουλειά τους.»


«Ήρεμα ομόλογα» και οι δυσκολίες έρχονται μετά το 2013
Στην ίδια εφημερίδα, τη Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Τα πιο ήρεμα ομόλογα στην αγορά», αναλύεται η κίνηση ή μάλλον η στασιμότητα των ελληνικών ομολόγων: «Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι εδώ και δύο μήνες σταθερές. Πριν από μερικούς μήνες τα ελληνικά ομόλογα ήταν στο επίκεντρο της ευρωκρίσης, αλλά από το τέλος Ιουνίου έπεσαν σε ένα είδος θερινής νάρκης.»
«Η σταθερότητα στις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων που είναι ήδη στην αγορά φαίνεται μάλλον παράδοξη, αν σκεφθούμε τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές και επιπλέον τις βαθιές αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Όμως ήταν αναμενόμενο, διότι η Ελλάδα μετά το ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης δεν χρειάζεται να εκδώσει και να τοποθετήσει κρατικά ομόλογα στις αγορές μέχρι το τέλος του 2013. Έτσι αρκετοί επενδυτές κρατούν για την ώρα τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή των αποτελεσμάτων του πακέτου εξυγίανσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει του χρόνου να εκδώσει νέα ομόλογα. Όμως όσο υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους η έκδοση ομολόγων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5937507,00.html

Σχόλια