Ελλάδα: Επιφυλακτικοί επενδυτές, υψηλά ‘καπέλα’ επικινδυνότητας

Ο σκεπτικισμός των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα τινάζουν τα 'καπέλα' επικινδυνότητας στα ύψη, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την κρίση οι αποκλίσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι μεγάλες.

«Οι επενδυτές είναι πιο επιφυλακτικοί – τα καπέλα επικινδυνότητας των κρατικών ομολόγων στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης αυξάνονται σημαντικά», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt αναφερόμενη στην ευρωζώνη και την Ελλάδα: «Τα προβλήματα των αδύναμων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης είναι πάλι στο επίκεντρο των επενδυτών.
Οι περισσότεροι επενδυτές πωλούν τα κρατικά ομόλογα από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, των οποίων τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας ξεπέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα τα δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας κατά 8% και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Έτσι τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα το ανώτατο επίπεδο από τον Μάιο, όταν το ΔΝΤ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για όλες τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν προβλήματα χρέους.
Ο καταλύτης της μετατόπησης επενδυτών προς τα γερμανικά ομόλογα είναι εκτός της ασφάλειας που προσφέρουν τα δεκαετή ομόλογα της Γερμανίας, οι ανησυχίες που προκαλούν τα προβλήματα της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά στοιχεία ανάπτυξης της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Ο Ντάβιντ Σνάουτς, ειδικός στον τομέα των επιτοκίων της Commerzbank, δηλώνει ότι ‘υπάρχει αυτή τη στιγμή μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων’. Το διαπίστωσε η Ιταλία την Παρασκευή με τα νέα κρατικά ομόλογα που εξέδωσε ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν είχαν ιδιαίτερη ζήτηση. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η χαμηλή ζήτηση των ιταλικών ομολόγων θα επηρεάσει την αυριανή έκδοση ομολόγων της Ιρλανδίας ύψους πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην Ιρλανδία οι επενδυτές φοβούνται επιπλέον ότι η εξυγίανση του προβληματικού τραπεζικού συστήματος της χώρας θα κοστίζει περισσότερο από ότι αναμένεται. Αυτό είναι μια επιπλέον ένδειξη ότι η ΕΕ διαχειρίζεται επιφανειακά και όχι ουσιαστικά το πρόβλημα των χρεών.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5913908,00.html

Σχόλια