Διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς

Τις 11.466 φτάνουν φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, αριθμός υπερδιπλάσιος του περσινού.

Όπως τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας την Τετάρτη στον Σκάι, έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση 3.930 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων από τη Δευτεροβάθμια έφτασε τις 7.536.

Πέρυσι αποχώρησαν από την υπηρεσία 4.355 εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, τα κενά που θα προκύψουν θα καλυφθούν «με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, τη δυνατότητα μετακινήσεων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις».

Για τις αποσπάσεις είπε ότι έχει ξεκινήσει η δραστική περικοπή τους και ότι σχεδόν 5.000 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις τάξεις.

Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε διάφορους φορείς του υπουργείου, όπως τον ΟΕΕΚ, την Ακαδημία Αθηνών, τις Βιβλιοθήκες κλπ.

Επίσης, πρόσθεσε ότι από φέτος οι περιφερειακοί διευθυντές της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ένα σχολείο σε ένα άλλο στον ίδιο νομό ή σε διπλανό νομό, στην περίπτωση που υπάρχουν κενά.

Παράλληλα, προβλέπεται συγκρότηση τάξεων με περισσότερους από 25 μαθητές ανά τάξη. Η πλειονότητα των σχολείων λειτουργεί σήμερα με 22 έως 25 μαθητές.

Το υπουργείο μελετά επίσης την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ενεργοποιώντας σχετικές διατάξεις νόμου.

Αναμένεται επίσης η καθιέρωση δεύτερης ειδικότητας του εκπαιδευτικού. Για παράδειγμα, ένας κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο Φιλολογίας, θα διδάσκει και φιλολογικά μαθήματα.

Σχετικά με την περικοπή της διδακτέας ύλης ανέφερε ότι πρόκειται για ύλη που είτε ήταν περισσή και άχρηστη, είτε ήταν επαναλαμβανόμενη από τάξη σε τάξη ή ήταν εξαιρετικά δυσνόητη για το επίπεδο των παιδιών. Η μείωση ύλης αφορά την Ε’ και την Στ’ δημοτικού στην Πρωτοβάθμια, όλο το Γυμνάσιο και τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου στη Δευτεροβάθμια.

Newsroom ΔΟΛ


http://taxalia.blogspot.com/2010/08/blog-post_9322.html

Σχόλια