Συμβολικό σκαμπίλι η άρνηση της Σλοβακίας

«Η Σλοβακία αρνείται την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα», «Η ΕΕ κατηγορεί την απρόθυμη να πληρώσει Σλοβακία», «Εμάς δεν μας βοήθησε κανείς, λέει η πρωθυπουργός της Σλοβακίας», «Η δυσάρεστη συμπεριφορά της Μπρατισλάβα», «Είναι απαράδεκτο», «Η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι δεδομένη και χωρίς τη Σλοβακία». Με αυτούς τους τίτλους σχολιάζει σήμερα ο γερμανόφωνος τύπος την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
Χτύπημα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη  - η στάση της Σλοβακίας
«Υποκριτική στάση», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung για τη στάση της Σλοβακίας και υπογραμμίζει: «Παρ’ όλα αυτά η απόφαση της Σλοβακίας δεν είναι απλώς μια μάχη στα μετόπισθεν. Γιατί ρίχνει φως στη βεβιασμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση του ευρωπακέτου στήριξης, αλλά και στα νομικά και πολιτικά ζητήματα που προκλήθηκαν από αυτή την μοναδική στα χρονικά διαδικασία οικονομικής στήριξης ενός κράτους – μέλους.
Η Κομισιόν δεν έχει επομένως τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, διότι δεν υφίσταται καμία νομική βάση για το ευρωπακέτο.»

«Είναι απαράδεκτο», υποστηρίζει στην οικονομική σελίδα της η Süddeutsche Zeitung: «Πολύ θόρυβος για το τίποτα. Με την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο ευρωπακέτο στήριξης προς την Ελλάδα δεν διακυβεύεtai η όλη διαδικασία στήριξης. Διότι το 1% του συνόλου των εγγυήσεων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι μάλλον χαμηλό. Όμως αγγίζει ένα θέμα αρχής.

Πρώτον, η Σλοβακία αποκόπτεται από την φάλαγγα της αλληλεγγύης της ΕΕ, από εκεί δηλαδή από όπου έχει λάβει και η ίδια κονδύλια ως κράτος-μέλος της Ένωσης. Τί θα συμβεί άραγε εάν κάποτε έχουν ανάγκη οι Σλοβάκοι την συνδρομή των άλλων κρατών –μελών; Δεύτερον, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας παραβιάζει τις υποσχέσεις που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση εκπροσωπώντας ασφαλώς την Σλοβακία. Η άρνηση της σημερινής κυβέρνησης είναι στην ουσία εξαργύρωση προεκλογικών υποσχέσεων στους ψηφοφόρους της.
Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους με κρυφή χαρά, διότι βγήκε τώρα κάποιος από μια χώρα που είναι σαφώς φτωχότερη από την Ελλάδα και δίνει έστω ένα συμβολικό σκαμπίλι.»
 «Εμάς δεν μας βοήθησε κανείς», είναι ο τίτλος συνέντευξης στη γερμανική έκδοση των  Financial Times της πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσοβα. Η κ. Ραντίτσοβα δήλωσε προς την εφημερίδα: «εμάς δεν μας βοήθησε κανείς. Βγήκαμε από το αδιέξοδο μόνοι μας με επώδυνες και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Πώς να εξηγήσω στους πολίτες αυτής της χώρας ότι θα βοηθήσουμε κάποιους που δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι μόνοι τους;».
Επίσης η κ. Ραντίτσοβα ασκεί κριτική στις Βρυξέλλες: «Τον Μάρτιο η Κομισιόν δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε ετοιμάζεται σχέδιο για την Ελλάδα και δύο εβδομάδες αργότερα, βγήκε ότι τα χρέη ήταν τρεις φορές υψηλότερα από όσο είχαν υπολογιστεί. Είναι δυνατόν; Τι συνέβη; Θα ήθελα εχέγγυα που να εγγυώνται ότι δεν θα ξαναζήσουμε σε μια τέτοια κατάσταση.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5907285,00.html
 

Σχόλια