Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Μας ξαναπαίρνουν τα… μέτρα


Δραματική υστέρηση των εσόδων και τον Αύγουστο, διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, επισπεύδοντας τις αποφάσεις για νέα μέτρα – φωτιά. Αν και επισήμως η κυβέρνηση λέει ότι δε θα επιβάλλει άλλους άμεσους φόρους το 2010, εντούτοις, το μεγάλο “μαχαίρι” θα επισημοποιηθεί το Νοέμβριο, όταν τελειώσουν οι περιφερειακές εκλογές και η κυβέρνηση πιστέψει ότι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης να προχωρήσει. Εντός του Νοεμβρίου, λοιπόν, και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα φανερωθούν οι βουλές του ΔΝΤ και τα “ναι” που έχει πει η κυβέρνηση.
Τα έσοδα δεν ανέκαμψαν για δεύτερο συνεχή μήνα και η απόκλιση πλέον είναι τεράστια. Ο στόχος της είσπραξης 23 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου όχι μόνο απομακρύνεται αλλά μοιάζει με όνειρο απατηλό, έστω κι αν με το ξεκίνημα του φθινοπώρου θα αρχίσουν να έρχονται το ένα μετά το άλλο τα σημειώματα, για ΕΤΑΚ, φόρο μεγάλης περιουσίας, έκτακτες εισφορές κ.λπ.
Η “μαύρη” τρύπα” έχει γίνει τόσο μεγάλη που “ρουφάει” και το οικονομικό επιτελείο, αλλά δυστυχώς απειλεί να πάρει μαζί της και όλη την κοινωνία. Ετσι, τα μέτρα που συζητιούνται (εκτός από την μετάταξη προϊόντων στον ΦΠΑ) που θα γίνει νωρίτερα) ότι πρέπει να επιβληθούν με τη νέα χρόνια είναι αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 50%, επιβολή πολλών ενδιάμεσων συντελεστών ώστε να πιαστούν περισσότεροι στα δίχτυα της εφορίας, κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, αλλά και νέες περικοπές ύψους 3 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες.
Κι όταν λέμε δαπάνες εννοούμε για συντάξεις, για κονδύλια στα νοσοκομεία, τα ταμεία και ορισμένες ΔΕΚΟ που έχουν κοινωνική πολιτική, όπως ο ΟΣΕ με τα φθηνά εισιτήρια. Πιθανότατα να επιβληθεί περαιτέρω μείωση των υψηλών συντάξεων, νέες περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ.
Ενα εφιαλτικό σενάριο που ακούγεται κάνει λόγο για περαιτέρω ψαλίδι στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, με λίγα λόγια ουσιαστική εξαφάνιση ακόμη και αυτού του πενιχρού επιδόματος που δίνεται σήμερα.
Ολα θα οριστικοποιηθούν μετά τις εκλογές, σαν… δωράκι από τον Καλλικράτη και όσους ψηφίσουν την κυβέρνηση του Μνημοσύνου.
Ιδού η Ρόδος λοιπόν ιδού και το …πήδημα, κατά το ρητό. Θα τους αφήσουμε να μας ξαναπάρουν τα μέτρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.