Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Νέος, έξυπνος, άνεργος

Επίπεδα ρεκόρ στην ανεργία των νέων καταγράφει σε έρευνά της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Δημοσιεύεται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, που καθιερώθηκε το 1990 για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων.

Κακά τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των ΗΕ η ανεργία στους νέους ηλικίας από 15 ως 24 χρονών έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Συγκεκριμένα,  το 2009 καταγράφηκαν 81 εκατομμύρια νέοι άνεργοι, όσο ποτέ άλλοτε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η τάση είναι ανοδική για το 2010.

 Η ανεργία χτυπά τις ανεπτυγμένες χώρες
Τα στοιχεία έρχονται για πρώτη φορά σήμερα (12.08) στο φως της δημοσιότητας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, όπου η παγκόσμια προσοχή πέφτει στα προβλήματα των νέων όλου του κόσμου
Η Σάρα Ελντερ, οικονομολόγος και από τους συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζει ότι η ανεργία πλήττει τις ανεπτυγμένες χώρες και τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. «Μόνο σε αυτές τις δύο τελευταίες περιοχές», λέει, «έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ανεργίας που έχει ποτέ υπάρξει στην περιοχή, το ξέρουμε γιατί συλλέγουμε στοιχεία από το 1991. Το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει φτάσει το 17,7% στις ανεπτυγμένες βιομηχανίας και είναι το υψηλότερο που έχουμε ποτέ συναντήσει».
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι στις περισσότερες περιοχές της γης η ανεργία πλήττει κυρίως τις νεαρές γυναίκες με μόνες εξαιρέσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την Ε.Ε., όπου έχει καταγραφεί το διπλάσιο ποσοστό ανεργίας στους νέους από ότι στις νέες. Για την Ε.Ε. η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας  επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους καταγράφεται στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Η Σάρα ΄Ελντερ είπε μάλιστα ότι οι νέοι σε χώρες, όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν τόσο αποθαρρυνθεί από την ανεργία που έχουν πλέον σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά. «Εκείνο που προσπαθούν να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου είναι να προλάβουν καταστάσεις, όπου οι νέοι άνθρωποι αποτραβιούνται ολοκληρωτικά από την αγορά εργασίας και χάνουν κάθε ελπίδα ότι μπορούν να παρέχουν στον εαυτό τους τα μέσα επιβίωσης. Η ανεργία είναι περισσότερο πρόβλημα των ανεπτυγμένων παρά των αναπτυσσόμενων οικονομικών».

Μια χαμένη γενιά
Ενώ ποσοστό του 10% του εργατικού δυναμικού των νέων ζει στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η ανεργία αυξήθηκε κατά 45%. Στην έρευνα αναφέρεται ότι το 90% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ζει σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η φτώχεια και η υποαπασχόληση.
Ο Στήβεν Κάψος, οικονομολόγος και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζει ότι οι νέοι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες που είναι άνεργοι δεν παίρνουν κανένα βοήθημα από το κράτος. Αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή, πρέπει να δουλεύουν και οι περισσότεροι από αυτούς καταλήγουν στην παραοικονομία.
«Έχουμε υπολογίσει, ότι 152 εκατομμύρια νέοι άνεργοι βρίσκονται στην κατηγορία των φτωχών εργαζομένων που σημαίνει ότι κερδίζουν 1, 25 $ την ημέρα», λέει ο Κάψος. «Αυτό ισοδυναμεί με το 28% όλων των νεαρών εργαζομένων στον κόσμο».
Η πρόγνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τα επόμενα χρόνια είναι κάπως λιγότερο ανησυχητικά σε όλες σχεδόν τις περιοχές της γης με πιο σημαντικές την κεντρική Ευρώπη, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Όλα αυτά τα 81 εκατομμύρια ανέργων νέων αποτελούν τη χαμένη γενιά που θα άφησε πίσω της η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Μια γενιά στο περιθώριο της ζωής, που θα έχει χάσει κάθε ελπίδα να βρει αξιοπρεπή δουλειά, παροπλισμένη κοινωνικά, που θα φυτοζωεί με επαγγέλματα της παραοικονομίας με ότι αυτό συνεπάγεται, αύξηση εγκληματικότητας, βία, ψυχολογικά προβλήματα και αύξηση της χρήσης ναρκωτικών. Μια γενιά που θα είναι αναγκασμένη να δεχτεί ότι δουλειά υπάρχει ακόμη και με μισθούς πείνας, είναι οι λεγόμενοι working poor, οι εργαζόμενοι φτωχοί.  

Lisa Schlein/Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5895731,00.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.