Γράφει η Ιδεοπηγή
Το παρακάτω κείμενο, το γράφω με αφορμή τις καταθέσεις προτάσεων μερικών ιστολογίων, για το τι «μέλλει γενέσθαι» στα πολιτικά πράγματα.
Τα κόμματα, τα κινήματα, οι αλλαγές συστημάτων εξουσίας, και οι ανατροπές (βίαια επαναστατικές ή ειρηνικές) δεν γίνονται με τη θέληση, ενός ή ολίγων ανθρώπων.
Τα κόμματα δημιουργούνται για να εκφράσουν και να υπερασπίσουν, τα συμφέροντα των μετεχόντων σ’ αυτά. Φυσικά υπάρχουν και στρεβλώσεις. Τα μέλη των ηγετικών πχ ομάδων προέρχονται και από αντίθετους χώρους όπως και οι οπαδοί και φίλοι των κομμάτων.
Τα κόμματα αποτελούν αντικείμενα διεργασιών, συμβιβασμών και συμφωνιών και δεν είναι όλα γνωστά σε όλους. Προαπαιτούμενο για τη δημιουργία τους είναι η πολιτική ζύμωση.
Τα κινήματα, οι εκ βάθρων αλλαγές και οι ανατροπές είναι πολύ πιο σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα και οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα περισσότερα.
Μια βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη, μιας πολύ καλά οργανωμένης ομάδας, που θα πρωτοστατήσει, παρασύροντας και τους άλλους.
Η συμπόρευση και η συμμετοχή των πολιτών, τις περισσότερες φορές γίνεται μηχανιστικά, χωρίς πλήρη επίγνωση του τι πρόκειται να συμβεί ή τι επιδιώκεται.
Η μεγάλη κοινωνική αγανάκτηση, διευκολύνει την καθολική και άκριτη συμμετοχή.
Σήμερα οι επικρατούσες συνθήκες, δεν ευνοούν κινηματικές και ανατρεπτικές εξελίξεις. Η ήπια αλλαγή, του τρόπου διακυβέρνησης, του συντάγματος, του εκλογικού νόμου και της λειτουργίας βουλής και δικαιοσύνης είναι πραγματοποιήσιμη. Το ερώτημα είναι και παραμένει τα σημερινά κόμματα έχουν τη δυνατότητα; Μπορούν; Θέλουν;
Ο λαός θα πιέσει τις αλλαγές να τις κάνει το υπάρχον πολιτικό προσωπικό ή θα αναζητήσει καινούργιο.
Αυτοί που θα ηγηθούν των αλλαγών δεν αυτοχρίζονται αλλά προκύπτουν από κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες.
Η δημοσίευση πολιτικών μανιφέστων κάποιων δεν έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Η κοχλάζουσα Ελληνική κοινωνία θα βρει διέξοδο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, τώρα ποια διέξοδο;
Ίδωμεν.
Το πολιτικο προβλημα στη σημερινη Ελλαδα οφείλετε κυρια στην εισοδο μας στην ΕΕ και ΟΝΕ. Η εισοδος μας αυτη ειχε ως συνεπεια την αποδοχη των ελευθερων αγορων και της παγκοσμιοποιησης. Ως συνεπεια τα κομματα εξουσιας συρικνωθηκαν στο οικονομικο μοντελο που μας 'επιβαλλει' αυτη ακριβως η ενταξη. Ετσι το μεν ΠΑΣΟΚ κινηθηκε σε πιο δεξιες πολιτικες η δε ΝΔ σε πιο αριστερες (για αυτην) με αποτελεσμα τη συγκλιση των κομματων στο λεγομενο μεσαιο χωρο (καμμια σχεση με το κεντρο της μεταεμφυλιακης Ελλαδας). Απο την αλλη μερια τα κομματα της αριστερας περιχαρακωθηκαν σε απηρχαιωμενες κοσμοθεωρειες με αποτελεσμα να βρισκονται στο περιθωριο της πολιτικης σκηνης και να προσπαθουν να ερθουν στο επικεντρο ενιοοτε με ακραιες πολιτικες ή κοινωνικες εκδηλωσεις. Το ΛΑΟΣ το μονο που αποσκοπει ειναι να ροκανισει οσο μπορει το χωρο της ΝΔ με τη ματαιοδοξια του τριτου πολιτικου πόλου στα δεξια της ΝΔ. Συμφωνα με ολα αυτα δεν αναμενετε τα επομενα χρονια καμια σημαντικη πολιτικη μεταβολη γεγονος που ενισχυεται απο την ελλειψη ισχυρων πολιτικων προσωπικοτητων του βελινεκους ενος Βενιζελου, Καραμανλη, Παπανδρεου. Επισης, η ιδρυση νεου κομματος δεν μπορει να προσφερει οτιδηποτε καθως και αυτο πιθανοτητα θα εγκλωβιστει στο μεσαιο χωρο με απροσδιοριστη πολιτικοιδεολογικο προφιλ. Μετα απο ολα αυτα το μονο που απομενει στον πολιτη αυτη της πλουσιας αλλα και συναμα φτωχης χωρας ειναι υπομονη και κουραγιο η να προκυψει ο "απο μηχανης θεος" των αρχαιων ελληνικων τραγωδιων.
ΑπάντησηΔιαγραφή