ΠΡΕΒΕΛΗ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ




μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
24.8.2010

ΠΡΕΒΕΛΗ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Σοβαρά ερωτήματα από τους Οικολόγους Πράσινους Χανίων

Σοβαρές πολιτικές ευθύνες επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για την καταστροφή στο εμβληματικό φοινικόδασος και το βιότοπο της Πρέβελης στην Κρήτη από τη μεγάλη πυρκαγιά. Σε ανακοίνωσή τους στα Χανιά τονίζουν ότι «η μεγάλη καταστροφή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και των τοπικών εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση που αδιαφορούν όλα αυτά τα χρόνια για τις περιοχές NATURA 2000 και τους Φορείς Διαχείρισης που θα έπρεπε να λειτουργούν, που αφήνουν απροστάτευτη την ελληνική φύση, που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά και με σχέδιο την κλιματική αλλαγή, που αφήνουν τα σκουπίδια ανεξέλεγκτα να πολλαπλασιάζουν τις πυρκαγιές».
Απαραίτητο είναι επίσης να αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφική επιλογή να αναδασωθεί με πεύκα η περιοχή πάνω από το φαράγγι με το φοινικόδασος και να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενες μελλοντικές αναδασώσεις θα είναι σωστά σχεδιασμένες και δε θα δημιουργούν επιπλέον κινδύνους.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Φώτης Ποντικάκης 6973 692680

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων:
Η μεγάλη καταστροφή στο μοναδικό βιότοπο της Πρέβελης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και των τοπικών εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση που αδιαφορούν όλα αυτά τα χρόνια για τις περιοχές NATURA 2000 και τους Φορείς Διαχείρισης που θα έπρεπε να λειτουργούν, που αφήνουν απροστάτευτη την ελληνική φύση, που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά και με σχέδιο την κλιματική αλλαγή, που αφήνουν τα σκουπίδια ανεξέλεγκτα να πολλαπλασιάζουν τις πυρκαγιές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κρήτης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

  • Να μας εξηγήσουν πού και πώς ξοδεύτηκαν 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ευρώ για το πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας και πρόβλεψης για την Πρέβελη και το Ρούβα και γιατί δε λειτούργησε το σύστημα αυτό.

  • Να διασφαλίσουν ότι οι καμένες εκτάσεις δεν θα βοσκηθούν και θα επιτραπεί να υπάρξει φυσική αναγέννηση του δάσους.

  • Να φροντίσουν για την καθαριότητα της περιοχής, μιας και τα σκουπίδια προκαλούν πυρκαγιές και τις πολλαπλασιάζουν.

  • Να προστατεύσουν τον μοναδικό κρητικό φοίνικα (Φοίνικα του Θεόφραστου) από την εισβολή ξενικών ειδών και από ασθένειες που αυτά τα είδη κουβαλάνε.

  • Να προχωρήσουν άμεσα στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και τη δημιουργία Φορέα Οικολογικής Διαχείρισης της Πρέβελης, όπως προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλες τις περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000 για την προστασία των τελευταίων Ευρωπαϊκών Οικοτόπων.

  • Να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές NATURA 2000 (π.χ. στο Λαφονήσι όπου υπάρχει κυβερνητική κωλυσιεργία και πίεση από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα), όπως υποχρεούται, με τη συμμετοχή οικολογικών οργανώσεων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και επιστημονικών οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • Να διαθέσουν άμεσα ΟΛΑ τα έσοδα από τα εισιτήρια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς για έργα προστασίας του Εθνικού Δρυμού και για πρόσληψη φυλάκων και όλου του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να μη βρεθεί σε ανάλογη θέση ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη σκανδαλώδη και παράνομη (από τη στιγμή που λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης στη Σαμαριά) πρακτική της διαχείρισης των εσόδων από τα εισιτήρια του Εθνικού Δρυμού μέσω Αθήνας (ειδικού λογαριασμού στο Υπουργείο Γεωργίας). Πού είναι η διαφάνεια που εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός; Πού και πώς ξοδεύονται τα χρήματα από τα έσοδα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κι εδώ δεν υπάρχει προσωπικό, γιατρός για τους χιλιάδες επισκέπτες;

  • Να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία και εφαρμογή τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής με προστασία των δασών και των χώρων πρασίνου, προστασία των αποθεμάτων νερού και των ακτών, στροφή στις ΑΠΕ και στη βιώσιμη μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα και τρένα, στροφή στη βιολογική γεωργία.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Σχόλια