Η Ελλάδα στις συμπληγάδες της ανεργίας και του πληθωρισμού

 
 

«Ο φαύλος κύκλος της ανάπτυξης στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt με θέμα τις επιπτώσεις των περικοπών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές για να εξισορροπήσει το φορολογικό έλλειμμα. Έτσι όμως οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε πιο βαθιά ύφεση.»


Θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σεμείωση των δημοσίων επενδύσεων;

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στα στοιχεία της ΓΣΕΕ και στα λουκέτα που έβαλαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταστήματα κυρίως υποδημάτων και ρούχων και καταλήγει: «Η αύξηση της ανεργίας, οι περικοπές στους μισθούς, οι φορολογικές αυξήσεις και ο πληθωρισμός είναι ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που ενδέχεται να σπρώξει την Ελλάδα πιο βαθιά στην ύφεση και να δυσχεράνει σοβαρά τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Διότι εάν συρρικνωθεί το ΑΕΠ, αυξάνονται τα ποσοστά των ελλειμμάτων και του χρέους.
Πώς θα πετύχει ο κ. Παπακωνσταντίνου την εξισορρόπηση των εσόδων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Νέες φορολογικές αυξήσεις φαίνεται ότι δεν προβλέπονται για φέτος, θα έπνιγαν εξάλλου την όποια οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξει τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Όμως έτσι θα στερηθεί ρευστού το οικονομικό κύκλωμα.»
Τέλος την ανάλυση αυτή πλαισιώνουν στατιστικά στοιχεία και σύντομη καταγραφή της οικονομικής κατάστασης και στις πέντε υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Από αυτές μόνον η Ελλάδα με -2,5% και η Ιρλανδία με -0,6% έχουν μείωση του ΑΕΠ, ενώ οι υπόλοιπες, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, έχουν θετικό πρόσημο.
Όσον αφορά την ανεργία η Ελλάδα 'προηγείται' με 7,8% μέχρι το τέλος Μαρτίου, ακολουθεί η Πορτογαλία με 5,9% και η Ισπανία με 5,3%.
Στην τιμαριθμική σύγκριση η Ελλάδα έχει τα πρωτεία της ακρίβειας με 3,1% μέχρι τον Ιούλιο. Οι υπόλοιπες χώρες ακολουθούν με διαφορά γύρω στις δύο ποσοστιαίες μονάδες, εκτός της Ιρλανδίας που σημειώνει μόνον 0,6% αύξηση στον τιμάριθμο.

Με τα ίδια στοιχεία και στο ίδιο πνεύμα δημοσιεύεται ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας στην αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland με τίτλο: «Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής χαροπαλεύει»: «Η Ελλάδα πληρώνει την πορεία σύγκλισης στα δημοσιονομικά με μια βαθιά ύφεση, παρά τους πανηγυρισμούς των εκπροσώπων του νεοφιλελεύθερου προγράμματος περικοπών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία νοσεί βαριά και η πραγματική οικονομία βουλιάζει σε βαθιά ύφεση. Ακόμη και συντηρητικοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει μια μακριά περίοδος βαθιάς ύφεσης.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5889739,00.html

Σχόλια