Βαθιά στην ύφεση η οικονομία - Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%

Ολο και πιο βαθιά στην ύφεση οδηγείται η οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του δεύτερου τριμήνου που θα ανακοινωθεί σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,5% περίπου, ύστερα από μείωση 2,5% στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, κατά 5% στο τρίτο και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Δέκα αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1% το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο και κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Το Μνημόνιο έχει βασιστεί στην υπόθεση ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 4% και η τρόικα θεωρεί ότι οι μέχρι στιγμής εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερου μεγέθους και θα κινηθεί στην περιοχή του 3,5%. Πάντως, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτήν την αισιοδοξία. Η κατάσταση στον κλάδο της βιομηχανίας είναι δραματική. Μέσα σε δύο χρόνια η παραγωγή σε αρκετούς τομείς της βιομηχανίας έχει καταγράψει κατακόρυφη πτώση. Τον Ιούνιο του 2010 η παραγωγή στη βιομηχανία συνολικά υποχώρησε κατά 4,5% σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα, ενώ μόνο στη μεταποίηση η μείωση ανήλθε στο 3%.
Οσον αφορά την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας,
η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σημειώνει πτώση κατά 7,5% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,1% με βάση την επιφάνεια και κατά 23,2% με βάση τον όγκο.
Μειούμενος βαίνει και ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, ακόμη και παρά τις μεγάλες εκπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων ήταν μειωμένος κατά 10% - 12%. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το δίμηνο που προηγήθηκε των εκπτώσεων η πτώση του τζίρου υπερέβη το 23%, γεγονός που, κατά μεγάλη μερίδα των εμπόρων, ερμηνεύεται ως αρνητική επίπτωση των προσφορών μεγάλης διάρκειας και μάλιστα ακριβώς πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.
Δραματική είναι η κάμψη και στην αγορά αυτοκινήτου. Τον Ιούλιο οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 65% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο επτάμηνο, η πτώση στις πωλήσεις ξεπερνά το 25%. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και εκεί, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι εισπράξεις θα είναι μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά 7% - 9% σε σχέση με πέρυσι.

Σχόλια

  1. ΧΕΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΠ, ΤΗ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΜΟΥ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΩ. ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΓΑΜ...... ΚΑΙ ΣΥ ΡΕ ΓΑΛΑΖΙΕ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΑΝΤΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΟΝΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.