Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Στα 316,9 δισ. το χρέος στο εξάμηνο

Αύξηση 24,6 δισ. ευρώ σε ένα μόλις έτος κατέγραψε το δημόσιο χρέος, που εκτινάχθηκε στα 316,9 δισ. ευρώ ή 137,2% του ΑΕΠ στο τέλος Ιουνίου, αντί στόχου για 326,2 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Η τάση του χρέους παραμένει σαφώς ανοδική και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι καταρχάς η σταθεροποίησή του και σε δεύτερη φάση η έναρξη αποκλιμάκωσής του, ώστε να περιοριστεί και το υπέρογκο κόστος εξυπηρέτησής του.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως έως και το τέλος του 2015 το Δημόσιο καλείται να δανειστεί περίπου 172 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει μόνον ομολογιακές λήξεις. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία για την εξέλιξη του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο: ....

Το χρέος αυξήθηκε 24,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2010 η αύξηση στο τέλος Ιουνίου ανήλθε σε 18,6 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Ιουνίου ήταν 7,4 δισ. ευρώ.

Οριακά ανοδικά κινήθηκαν τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, καθώς ανήλθαν σε 25,49 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, από 25,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Η μέση διάρκεια των τίτλων του Δημοσίου έχει περιοριστεί σημαντικά στα 5,04 έτη, αντί 5,66 έτη που ήταν το 2009 και 10,96 έτη το 2008, εξαιτίας της στροφής του δανεισμού σε πιο βραχυπρόθεσμες διάρκειες υπό την πίεση των αγορών που «έκλεισαν» την πόρτα δανεισμού προς τη χώρα.

Ημερησία  http://citypress-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.