«Βαρδάρης» στο Σκοπιανό

Το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, με την κυβέρνηση των Σκοπίων, έχοντας δεχθεί ισχυρή διεθνή πίεση,να δείχνει, για πρώτη φορά, στοιχειώδη ευελιξία για την επίτευξη συμβιβασμού.
Ως καταληκτική προθεσμία τίθεται από την Ουάσιγκτον, ατύπως αλλά σαφώς, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Νοέμβριο, οπότε οι ΗΠΑ θελήσουν να ενταχθεί οριστικά η ΠΓΔΜ στη συμμαχία, με κεντρικό επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας από την έξαρση των διεθνοτικών εντάσεων.
Η ηγεσία της ΠΓΔΜ φαίνεται ότι πριμοδοτεί την εκδοχή “Republic of Macedonia (Vardar)”, δεν δέχεται όμως κατά κανέναν τρόπο την οριστική κατάργηση του συνταγματικού ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίαςγια χρήση στο εσωτερικό και για χρήση στις σχέσεις με τρίτες χώρες που θα το επιλέξουν. Έμφαση δίνεται στον προσδιορισμό της εθνικότητας (citizen of Republic, η πιθανότερη αναγραφή στα διαβατήρια) και της γλώσσας (makedonski, το επικρατέστερο).
Υπάρχει η σκέψη να προωθηθεί μία καταρχήν συμφωνία στο όνομα, ώστε να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, να γίνουν διαπραγματεύσεις για όλα τα υπόλοιπα (εύρος χρήσης, ταυτότητα).
Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό θα συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον δημόσιο διάλογο στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι επίσης αναμενόμενη η σκληρή στάση της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι το Σκοπιανό καθόρισε την πολιτική μοίρα του Αντώνη Σαμαρά και εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών ευαισθησιών του.

Η ένταξη στη Νέα Δημοκρατία στελεχών του “Δικτύου 21” θα δυσχεράνει τις προσπάθειες του αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής αντιπροέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αν υποθέσει κανείς ότι θα ήθελε να δείξει σχετική μετριοπάθεια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στην ονοματολογία, για πρώτη φορά. Απαντώντας, στα Σκόπια, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα σύνθετα ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό που ακούγονται, δήλωσε: “Διακινούνται περισσότερες πληροφορίες για πιθανά ονόματα, όπως “Ανεξάρτητη”, “Βόρεια”, “Vardar” κλπ., αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο. Όταν θα υπάρξει, θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη”.
http://www.makthes.gr/news/politics/57933/

http://dexiextrem.blogspot.com/2010/07/blog-post_7470.html

Σχόλια

  1. ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΒΑΡΔΑΡΙΣΤΑΝ. ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΟΙ. ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ FYROMISTAN (ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ ΠΓΔΜΣΤΑΝ) ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΡΟΜΙΣΤΑΝΟΥΣ Η ΠΓΔΜΙΣΤΑΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.