Το συνταξιοδοτικό διχάζει

Μια δύσκολη εβδομάδα για την Ελλάδα αρχίζει, γράφουν σήμερα γερμανόφωνες εφημερίδες. Συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό διχάζουν όχι μόνον τον λαό, αλλά και ενδοπαραταξιακά το κυβερνητικό κόμμα

«Το συνταξιοδοτικό διχάζει την Ελλάδα», είναι ο σημερινός τίτλος άρθρου της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung για αυτό το καυτό θέμα: «Μια δύσκολη εβδομάδα αρχίζει σήμερα για την ελληνική κυβέρνηση. Την Πέμπτη θα πρέπει να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή το αμφισβητούμενο σχέδιο νόμου στη βουλή.
Νέα γενική απεργία, κρίσιμη ψηφοφορία
Τα συνδικάτα κάλεσαν για την Πέμπτη νέα 24ωρη γενική απεργία, την 6η κατά σειρά μέσα σε λίγους μόνον μήνες. Η απεργία της προηγούμενης Τρίτης παρέλυσε τις συγκοινωνίες της χώρας. Οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά των νέων νομοσχεδίων και κατά των περικοπών. Ανάμεσα στα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια είναι ο νόμος περί εργασιακών σχέσεων που διευκολύνει τις απολύσεις και τη μείωση του κατώτατου ορίου του μισθού για όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό δεν βρίσκουν ανταπόκριση στον λαό. 19% θεωρεί τις αλλαγές καταστροφικές, 35% λέει πως είναι αναγκαίες, αλλά άδικες, και μόνον το 14% πιστεύει ότι είναι αναγκαίες και αναπότρεπτες.»


«Εκτός όμως από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση Παπανδρέου έρχεται αντιμέτωπη και με ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικρίνουν συνεχώς τον υπουργό Εργασίας Λοβέρδο, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό και οφείλει να τα προσαρμόσει στις προδιαγραφές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος και καλεί τους βουλευτές του να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Αύριο Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει εκ νέου σε συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ για την αναγκαιότητα κοινής γραμμής. Εάν αποτύχει αυτή η ψηφοφορία στη βουλή δεν αποκλείεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5761040,00.html

 

Σχόλια