Παραμένουν στο συρτάρι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας


Οι ρυθμοί με τους οποίους τον περασμένο Αύγουστο οι Έλληνες αντικαθιστούσαν τα παλιά και ενεργοβόρα κλιματιστικά τους στην βάση του Προγράμματος Εξοικονόμησης του πάλαι ποτέ Υπουργείου Ανάπτυξης, έβαλαν όλους σε σκέψεις ότι αυτή την φορά «πραγματικά, κάτι γίνεται» για την τσέπη του Έλληνα πολίτη. Πέρα όμως από την «τσέπη», γινόταν κάτι περισσότερο, που αφορούσε την εξοικονόμηση ενέργειας. Αφορούσε την προστασία του περιβάλλοντος και την στάση της «ενεργοβόρου» Ελλάδας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Κύλισε λίγο ακόμα νερό στο αυλάκι μέχρι την μέρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εφάρμοζε το πλαίσιο για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, που ανακόπηκε από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε τον Οκτώβρη να σταματήσει το πρόγραμμα, αποφαινόμενη για πρώτη φορά μετά το παροιμιώδες πλέον «λεφτά υπάρχουν» ότι «τελικά, λεφτά δεν υπάρχουν». Και μόλις αποδείξαμε ότι μέσω του ΕΣΠΑ, σε αυτή την περίπτωση όντως τα λεφτά υπήρχαν, έφεραν ένα νέο σχέδιο προς διαβούλευση. Η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας τουλάχιστον μικροψυχία σε ότι θετικό άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέρριψε συνειδητά ένα έτοιμο και μετά από μακρά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς ώριμο σχέδιο, φέρνοντας λίγους μήνες μετά ένα διαφοροποιημένο και οικονομικά «κουτσουρεμένο» πρόγραμμα για την «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Παρά τις πομπώδεις επικοινωνιακές κορώνες και τις υποσχέσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος στις αρχές του χρόνου για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων, τα Προεδρικά Διατάγματα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και τις Τεχνικές Οδηγίες, που ολοκληρώνουν το πλαίσιο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, 6 μήνες μετά, παραμένουν στο συρτάρι της, καθιστώντας επί της ουσίας την Υπουργική Απόφαση για το ΚΕΝΑΚ που η ίδια υπέγραψε «ανενεργή».

Η πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της WWF, όμως είναι αποκαλυπτική. Η πολλαπλασιαστικότητα που επιφέρει στο εθνικό εισόδημα η εξοικονόμηση ενέργειας και τα αντίστοιχα προγράμματα, η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά προπάντων η ευεργετική συνεισφορά μας στο φυσικό μας περιβάλλον επιβεβαιώνουν την θέση μας ότι «η καθαρότερη και πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ».

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι φειδωλή ούτε στην στήριξη ούτε στην απονομή ευσήμων σε όποιον και όποια συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν παραγνωρίζει, ούτε μηδενίζει τις θετικές προσπάθειες της Υπουργού Περιβάλλοντος. Οφείλει όμως αυτή η κυβέρνηση να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς χτίζοντας πάνω σε ότι κληρονόμησε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και να πάψει για όσο ακόμα «αναπνέει» να υπόσχεται, χωρίς απτό αντίκρισμα.

Άρθρο του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, Βουλευτή Βοιωτίας, Μιχάλη Γιαννάκη φιλοξένησε το χθεσινό φύλλο (12.07.2010) της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»
 


Σχόλια