Πρόταση της ΕΕ: δημόσια διαβούλευση για τις συντάξεις

Περίληψη για τον πολίτη
Περί τίνος πρόκειται;
Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της ΕΕ, πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων. Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έφερε επίσης στην επιφάνεια ορισμένα προβλήματα σχετικά με τις συντάξεις. Συνεπώς, η ΕΕ αποφάσισε να επανεξετάσει τη στρατηγική της στον συγκεκριμένο τομέα.
Ποιοι θα ωφεληθούν και πώς;
• Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν ή έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί
• Τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία θα μπορούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικότερα τα κράτη μέλη στην αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών τους πολιτικών
• Οι εθνικές κυβερνήσεις που συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνταξιοδοτικά θέματα, οι οποίες θα ωφεληθούν από μια σε βάθος επανεξέταση της δράσης της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα.
Γιατί πρέπει να αναλάβει δράση η ΕΕ;
Η ΕΕ συντονίζει τις πολιτικές και ρυθμίζει διάφορα θέματα που αφορούν τις συντάξεις. Η ανάληψη δράσης σ΄αυτό το επίπεδο θα δώσει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να αξιοποιήσουν πλήρως την εσωτερική αγορά (μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής συνταξιοδοτικών συστημάτων με χαμηλότερο κόστος σε όλη την ΕΕ) και θα συμβάλει στη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας της ΕΕ γενικότερα.
Τι ακριβώς θ΄αλλάξει;
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους για το τι πρέπει να κάνει η ΕΕ προκειμένου να διασφαλίσει ικανοποιητικά και βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα. Σε μεταγενέστερο στάδιο ενδεχομένως να προταθούν και ορισμένες τροποποιήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Πότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η πρόταση;
• Η διαβούλευση ξεκινά στις 7 Ιουλίου 2010 και θα λήξει στις 15 Νοεμβρίου 2010. Μπορείτε να στείλετε τις απόψεις και τα σχόλιά σας είτε απαντώντας στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=pensions είτε απευθείας στη διεύθυνση που αναγράφεται στο επίσημο έγγραφο της δημόσιας διαβούλευσης.
• Η Επιτροπή ενδεχομένως να διατυπώσει στη συνέχεια προτάσεις για την παρακολούθηση της πρωτοβουλίας.

Σχόλια