Αυτός είναι ο ορισμός της "καραμπινάτης" απευθείας ανάθεσης..



Είχαμε γράψει σε παλαιότερα άρθρα μας για τους "Big 5"   , για την"Επιτροπή των φίλων"..   , αλλά και για την Lazard  (Λαζάρου κατά τον Πετσάλνικο) 
Tι είναι τώρα όλοι αυτοί θα μου πείτε; 
Οι Big 5 είναι εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών και το όνομά τους όπως θα είδατε, φιγουράρει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Φημολογείται ότι πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε σύμβαση με τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας (PwC, Ernst &Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG) και το ΣΟΛ (Σώμα Ορκωτών Λογιστών), με την οποία τους αναθέτει τη διενέργεια ελέγχων για την πορεία των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού. 

 H επιτροπή των σοφών είναι φίλοι του πρωθυπουργού και οι περισσότεροι μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αυτοί ήδη έχουν "διορισθεί" με απόφαση του πρωθυπουργού. Τώρα για την Lazard έγινε ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή. Και αυτοί έχουν "προσληφθεί" για να μας βοηθήσουν !!!!

Πως προσελήφθησαν όλοι αυτοί;; Προφανώς με "περίεργες" διαδικασίες και σίγουρα χωρίς προσφορές και διαγωνισμό. 

Για αυτό προσπάθησε η κυβέρνηση στα μουλωχτά και με την διαδικασία του επείγοντος, να περάσει στις αρχές Μαρτίου το νομοσχέδιο για την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.

Το σχέδιο νόμου δίνει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να αναθέσει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών και να καθορίζει το αντικείμενο, τον χρόνο παροχής της μελέτης ή της υπηρεσίας καθώς και να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων, να ορίζει τη διάρκεια λειτουργίας τους, το αντικείμενό τους και τα μέλη τους. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ρύθμισης ο πρωθυπουργός δύναται να το κάνει αυτό ενεργώντας στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα και τους νόμους αρμοδιοτήτων του με απόφασή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, σε θέματα κατεπείγοντος και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και τηρουμένων των γενικών αρχών του κοινοτικού δικαίου.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «το αντικείμενο των ανωτέρω συμβάσεων περιλαμβάνει, ενδεικτικά, θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, θέματα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου».
Προσέξτε καλά τα πιο πάνω αντικείμενα...
Είναι ταυτόσημα με τις εργασίες που παρέχουν οι 3 εταιρείες που ήδη έχουν προσληφθεί !!
Δηλαδή πρώτα τους αναθέτουμε απευθείας τη δουλειά και μετά νομοθετούμε για να "καλυφθούμε"..
Ας δούμε όμως γενικά στο δημόσιο πότε γίνεται απευθείας ανάθεση ενός έργου και πότε μέσω διαγωνισμού.
Απάντηση
Στους δημόσιους διαγωνισμούς υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μπορεί να γίνει μια απευθείας ανάθεση, ή να μην γίνει διαγωνισμός. Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωτική αλλά να σας δώσει μόνο κατευθύνσεις, καθώς ο κάθε διαγωνισμός για τον κάθε φορέα μπορεί να διέπεται από διαφορετικούς νόμους και Προεδρικά Διατάγματα. Σε γενικές γραμμές όμως:


  • Απευθείας ανάθεση μπορεί να γίνει όταν ο προϋπολογισμός ενός έργου είναι μικρός (πχ. σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω των 45.000 Ευρώ).
  • Απευθείας ανάθεση μπορεί να γίνει όταν δεν υπάρχουν περιθώρια διενέργειας κανονικού διαγωνισμού.
  • Απευθείας ανάθεση μπορεί να γίνει εάν σε διαγωνισμό κατατεθεί μόνο μια πρόταση (η οποία καλύπτει τις ανάγκες του διαγωνισμού).
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το νόμο για τον φορέα που ενδιαφέρεστε. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα στην κατηγορία ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ για περισσότερες πληροφορίες για την Κοινοτική Νομοθεσία σε αυτά τα ζητήματα.  ( euro-info.gr  ) 
Φίλοι αναγνώστες, όπως καταλάβατε είμαστε ξέφραγο αμπέλι....  Όποιος θέλει έρχεται, τα "αρπάζει" και φεύγει.. 'Ετσι χωρίς πρόγραμμα.

Το θέμα είναι ότι αν σε αυτούς συμπεριλάβουμε και την ομάδα Ε.Ε και ΔΝΤ, μιλάμε για καμιά πενηνταριά, παρείσακτους-τσαντάκηδες που μας έχουν κατσικωθεί, και μάλλον ¨κυβερνούν την Ελλάδα".

Τι κάνουν όλοι αυτοί ειδικά οι μυστικοσύμβουλοι, από ποιόν παίρνουν εντολές, σε ποιον δίνουν αναφορά, είναι ένα ΘΕΜΑ και μάλιστα ΜΕΙΖΟΝ.

Παράλληλα όμως προκύπτουν και τα εξής αμείλκτα ερωτήματα:

1. Αληθεύει ότι πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε σύμβαση με Big 5 (PwC, Ernst &Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG), με την οποία τους αναθέτει τη διενέργεια ελέγχων για την πορεία των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού.
2. Αν όντως έχουν προσληφθεί οι Big 5 και η Lazard όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός, ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε;
3. Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, υπήρχαν προσφορές, αξιολόγηση, ή έγινε απευθείας ανάθεση;
4. Πότε και από ποιόν υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάθεσης έργου ;
5. Ποιοι είναι οι όροι των συμβάσεων και ποιο το κόστος που θα βαρύνει τον Π.Υ;
6. Δεν υπάρχουν άραγε άλλες ελεγκτικές εταιρείες, οι Big 5 και η Lazard είναι οι μοναδικές στον κόσμο και την Ελλάδα;

Σχόλια

  1. Παπαρολογιας το αναγνωσμα συνεχεια ...
    Μου φαινεται εχεις εμμονες σε θεματα που δυστυχως εισαι ημιμαθης και ξερεις η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε,
    τα πράγματα είναι απλά και σε παρακαλώ-προκαλώ να απαντήσεις.
    Προσελήφθησαν αυτοί οι τύποι;
    NAI ή ΟΧΙ;
    Mε ποιες διαδικασίες και με ποια σύμβαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θεωρεις οτι υπαρχουν αδιαφανεις διαδικασιες γιατι δεν ρωτας τον ιδιο τον πρωθυπουργο μεσω e-mail και να εισαι σιγουρος οτι θα παρεις απαντηση. Εξ αλλου το θεμα πιστευω οτι δεν ειναι κρυφο και δεν βλεπω 'σκανδαλο', οπως κατι προσληψεις στην ΑΓΡΟΓΗ που κανετε τη κοτα και προσπαθητε να το συμψηφησετε με τη κορη του Παγκαλου. Αλλα για αυτα φιλε νεοδημοκρατη ουτε γατα ουτε ζημια. Περιμενω τη κριτικη σου για αυτό το θεμα και μετα μπορουμε να συζητησουμε ξια οτι αλλο θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το διάβασες αυτό
    "Να παραιτηθείτε κύριε Χατζηγάκη !"

    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/07/blog-post_3313.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλη και σωστη η προτροπη σου, αλλά θα περιμενα και καποια αντιδραση από τον προεδρο Αντωνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι και να πει τι να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ.
    Που δήλωσε ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΟ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ και κάνει ότι θέλει.
    Φίλε μου ψήφισες ή όχι κάτι άλλο;
    Γιατί κάνουνε άλλα;
    Πόσο δημοκρατία είναι αυτό;
    Αλλά δε βαριέσαι ΠΑΣΟΚ και πάσης Ελλάδος.
    Εδώ μας πηδάνε και εσύ φωνάζεις για το φανάρι.
    ΑΞΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωπ, αγαπητέ κύριε Ανώνυμε τώρα είστε foul. Υπεκφεύγετε με το τελευταίο σχόλιο σας. Κάνατε κριτική στο συντάκτη του blog και στο αδιέξοδό σας σταματάτε τη συζήτηση ζητώντας αντίδραση από την πλευρά του Σαμαρά. Ο συντάκτης έχει την ευθύνη των όσων γράφει και όχι των όσων κάνει ή δεν κάνει ο Σαμαράς κι ο κάθε Σαμαράς.
    Θα ήταν τίμιο εκ μέρους σας να αναγνωρίσετε στο συντάκτη ότι πρεσβεύει κάτι νέο στην πολιτική σκηνή, μακρυά από συμπεριφορές που την ευτέλησαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ. ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aristos και Eric Castel εκανα λαθος οταν ειπα οτι ηταν καλη η προτροπη γιατι δυστυχως δεν ειχα δει το δημοσιευμα, που παραδοξως αναρτηθηκε μετα το πρωτο μου σχολιο (1138). Εγω ρωτησα τον aristos για τη δικη του αποψη και οχι τη λεει καποιο site που αν το διαβασεις προσεκτικα αφηνει υπονοουμενα και δεν παιρνει ρητη και καταδικαστικη θεση κατα τις μεθοδευσεις και πραξεις του τ.υπουργου. Αρα δεν ελαβα τη θεση του aristos αλλά τη θεση καποιου τριτου. Περαν τουτου ο Αντωνης της ΝΔ με τις τελευταιες δεσμευσηεις του στο συνεδριο διεφανει οτι δεν ανεχεται ή δεν θα ανεχθει αποικιοκρατικες και αδιαφανεις συμπεριφορες στελεχων και βαρωνειες. Πριν ομως αλεκτωρ λαλησει ... καμμια δηλωση η ενεργεια για τη συγκεκριμενη ενεργεια του τ. υπουργου και των λοιπον εμπλεκομενων βουλευτων και αγροσυνδικαλιστων . Αρα και παλι λόγια και πραξεις μηδεν. Οσον αφορα το φαουλ μου, η θεση μου για το θεμα ειναι απλη. Η επιλογη συμβουλων και εξειδικευμενων εμπειρογνωμων σε κυβερνητικο επιπεδο δεν ειναι δυνατον και δεν γινεται πουθενα παγκοσμιως με διαδικασια ανοιχτου διαγωνισμου, και αλλοιμονο αν γινοταν. Ενα απλοποιημενο παραδειγμα σκεφθειτε σε μια σοσιαλιστικη κυβερνηση να προεκυπτε μειοδοτης μια εταιρεια φιλελευθερων συμβουλων η το αντιστροφο. Τελειωνοντας θα ηθελα να μαθω το ακριβες νομοθετικο πλαίσιο που προβλεπει μια τετοια διαδικασια για να δουμε αν η απ ευθειας αναθεση αποτελει ΄"σκανδαλο'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ ανώνυμε (9:36),
    Επειδή είσαι ιδιαίτερα τυπικός και παρατηρητικός, πρόσεξε τι θέμα θέτω στο άρθρο:
    1. Αληθεύει ότι πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε σύμβαση με Big 5 (PwC, Ernst &Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG), με την οποία τους αναθέτει τη διενέργεια ελέγχων για την πορεία των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού.
    2. Αν όντως έχουν προσληφθεί οι Big 5 και η Lazard όπως ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός, ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε;

    Δεν αναφέρομαι στην επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας της Κυβέρνησης, που ορίσθηκε από τον πρωθυπουργό, υπό τον Παμπούκη.
    Αναφέρομαι σε ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ελεγκτικές-χρηματοικονομικές.
    Εξάλλου ο Γ.Α.Π είπε: 'Ολα στα ΦΩΣ, όλες οι συμβάσεις στο διαδίκτυο, για να υπάρχει διαφάνεια και να γνωρίζουμε που πάνε τα λεφτα.
    Περί αυτού πρόκειται.
    Δεν μπορεί να ενημερωνόμαστε ΜΟΝΟ απ την Ελευθεροτυπία (αυτή έγραψε για την πρόσληψη της Big 5) για αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν απαντας ποιος νομος προβλεπει διαγωνισμο τετοιου ειδους συμβασεων. Μαλλον δεν πρεπει να γνωριζεις. Σου ειπα ρωτησε τον ιδιο τον πρωθυπουργο γιατι δεν εβαλε τη συμβαση στο δικτυο μεσω e-mail. Η ενημερωση σου από τη φιλοκυβερνητικη ελευθεροτυπια σημαινει οτι δεν ειναι κατι κρυφο. Τελος, αν υπαρχει οποιδηποτε υπονοια γιατι δεν εγινε σημαια από τον Αντωνακη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΡΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΣΤΕ ΜΕ Μ.......
    ΡΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΝΥΝ ΚΑΙ Ο ΤΕΩΣ. ΟΥΣΤ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.