Το πλήρες κείμενο της ενδιάμεσης αναφοράς της Κομισιόν

Διαβάστε την ενδιάμεση αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας.
Η αναφορά συντάχθηκε μετά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα (14-17 Ιουν.2010).
Κύριες διαπιστώσεις είναι :
- Σε γενικές γραμμές η εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου έχει οδηγήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση εξακολουθούν να είναι εμφανείς και απαιτούν τη συνέχιση μιας αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με την έμφαση να δίνεται κυρίως στον τομέα της υγείας όπου, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η πρόοδος είναι περιορισμένη και οι διαθέσιμες πληροφορίες περιορισμένες. 
- Δεν υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα για τομείς εκτός της κεντρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων τομέων που παλαιότερα οδηγούσαν σε εκτροχιασμό των δαπανών, όπως η υγειονομική περίθαλψη,» προειδοποιούν οι ελεγκτές, ενώ υπογραμμίζουν πως η πρόοδος εκεί φαίνεται να είναι αργή.
- Εκφράζονται προβληματισμοί και για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω κυβερνητική χρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις και για τη συσσώρευση εκπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους τη δημοσίου κατά τους πέντε πρώτους μήνες, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν τα δημόσια έξοδα. Την ίδια στιγμή, πηγή ανησυχίας είναι και οι κρατικές εγγυήσεις για δημόσιες επιχειρήσεις εκτός της κεντρικής κυβέρνησης.
-Παράλληλα ζητούν καλύτερους μηχανισμούς παρακολούθησης και εξονυχιστικούς ελέγχους για τις δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ ‘δείχνουν’ τις προβληματικές δομές της ελληνικής οικονομίας ως υπεύθυνες για την άνοδο των τιμών.
«Το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος των έμμεσων φόρων ‘πέρασε’ στις στις τελικές τιμές των προϊόντων παρά τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, είναι ενδεικτικό της έλλειψης ανταγωνισμού και της επικράτησης ολιγοπωλιακών δομών» στην ελληνική αγορά, αναφέρει η έκθεση.    (Capital)
Tέλος αναφέρεται ότι η ομάδα της τρόικας θα επιστρέψει στην Ελλάδα τέλος Ιουλίου, για να δει την πρόοδο των εργασιών μέσω μια αναλυτικής επισκόπησης και να αποφασισθεί αν θα πάρουμε την 2η δόση του δανείου.

Δείτε όλη την αναφορά

Σχόλια

  1. Τα πράγματα χειροτερεύουν μήνα με το μήνα, βδομάδα με τη βδομάδα,
    Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να προαναγγείλει εξεταστική επιτροπή για την πρόσκληση του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα.
    Εμείς Ελληνική κυβέρνηση ψηφίσαμε δεν δώσαμε λευκή επιταγή να μας ξεσκίσουν οι αμερικάνοι.
    Πρώτος κατηγορούμενος ο Παπανδρέου (για τις τηλεοπτικές δηλώσεις περί πτώχευσης), δεύτερος ο Παπακωνσταντίνου (για τον "τιτανικό" και τρίτος ο Προβόπουλος (για το Τ+10).
    Όλοι κατηγορούνται για την υπογραφή τους στο Μνημόνιο-μνημόσυνο της υποτέλειας, της φτώχειας και της ανεργίας.
    Κύριε Σαμαρά, η εθνική συμφιλίωση έχει νόημα μόνο όταν το τίμημα δεν είναι η καταστροφή της χώρας, δηλαδή αυτό που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.
    Ο λαός χρειάζεται ένα φώς στο βάθος του τούνελ.
    Πραγματικό φώς, όχι σαν τον Παπανδρέου που μπερδεύει το φώς της ελπίδας με το τρένο που έρχεται κατά πάνω μας μέσα από το τούνελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο που μας τρωει ειναι η μιζερια της καθημερινοτητας και η ασκοπη κριτικη, που μου θυμιζει τους προπονητες της εξεδρας. Τα δεδομενα πλεον ειναι γνωστα είμαστε υπο καθεστως πληρους επιτηρησης και διαρκους ελεγχου από τη τροικα, συμφωνα με το μνημονιο που εγινε αποδεκτο από την εθνικη αντιπροσωπεια. Οσο πιο γρηγορα το αντιληφθουμε και το κατανοησουμε τοσο πιο γρηγορα θα μπορεσουμε να ξεφυγουμε από τα νυχια του ΔΝΤ και λοιπων εταιρων του. Ας αφησουμε λοιπον το κλαψουρισμα και να περιμενουμε τα αποτελεσματα. Οσον αφορα αν σωστα η λαθος αποδεχθηκαμε το μνημονιο αυτο δυστυχως ή ευτυχως θα το κρινει η ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.