Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Τα ελληνικά νησιά είναι ήπειροι


Τα ελληνικά νησιά είναι ήπειροι. Διαφέρουν μεταξύ τους όσο διαφέρουν ολόκληρες χώρες και αξίζει να τα επισκεφτείς, αναφέρει ταξιδιωτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Australian», με θέμα τη Σάμο. Ο συντάκτης Μάικλ Μπάιγουοτερ (Michael Bywater) ξεκινά με το στερεότυπο του ελληνικού νησιού για κάθε ξένο τουρίστα, "βαθυγάλανος ουρανός, κρυστάλλινη θάλασσα, άσπρα σπιτάκια, ροζιασμένα αμπέλια, ελιές, ηλικιωμένες κυρίες που τους λείπουν δόντια" κ.λπ., για να το καταλύσει λίγο αργότερα:
" Τα ελληνικά νησιά είναι ήπειροι. Η Ιθάκη και η Ύδρα είναι τόσο διαφορετικές όσο η Αυστρία και η νότια Πορτογαλία. Κάθε νησί έχει το δικό του χαρακτήρα, γεωγραφικό και ανθρώπινο", ενώ αναφέρεται και στην αλλοτρίωση που έχει επέλθει λόγω του τουρισμού.
Στα πολύ ιδιαίτερα νησιά, που εξακολουθούν και διατηρούν το χαρακτήρα τους, εξαιτίας του μεγέθους, της ιστορίας και της οικονομίας τους, συγκαταλέγει τη Σάμο, για την ομορφιά της οποίας και την αυθεντικότητα του πληθυσμού της κάνει λόγο. Η θετική εντύπωση για το νησί ξεκινά από το αεροδρόμιό του και συνεχίζεται με τα μνημεία του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Στα πολλά θετικά που αναφέρει ο Μπάιγουοτερ για το νησί, του οποίου την πρωτεύουσα μνημονεύει ιδιαιτέρως ( "η πόλη είναι ένα από τα πιο σαγηνευτικά μέρη στην Ελλάδα, με άλλα λόγια στον κόσμο"), είναι και το γεγονός ότι λειτουργεί και είναι ζωντανό όλο το χρόνο, και δεν αποτελεί αποκλειστικά καλοκαιρινό προορισμό.
Εξάλλου στην ίδια εφημερίδα, o Λιουκ Σλάτερι (Luke Slattery) αναφέρεται στην ταυτότητα της Δύσης και της Ανατολής, με την πρώτη να προέρχεται από τη δεύτερη και τις δύο σε συνεχή συνάφεια και αλληλένδετη σχέση, σε αντίθεση με την άποψη που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980, κατά την οποία η Δύση αποτελεί ξεχωριστή οντότητα που κινδυνεύει από την Ανατολή («πόλεμος των πολιτισμών»).

Ο Σλάτερι βρίσκει το σημείο επαφής των πολιτισμών στα Δαρδανέλια, εκεί όπου βρίσκεται η Κων/πολη, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι τουρκική, ιδρύθηκε όμως από τους Βυζαντινούς Έλληνες, και αναφέρεται σε τρία σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και δημιούργησαν την απαρχή του δυτικού πολιτισμού: τη γέννηση της δυτικής φιλοσοφίας από τον Θαλή στη Μ. Ασία, την κατάκτηση της Αιγύπτου και της Αραβίας από τους Ρωμαίους, και τον θρίαμβο του Χριστιανισμού (μιας ανατολικής θρησκείας), για να καταλήξει ότι "υπάρχει πολύ από εκείνους (Ανατολή) σε εμάς (Δύση)".

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.