Αποστρατικοποίηση του Αιγαίου προτείνουν Γερμανοί αναλυτές..

Νέα γερμανική μελέτη για τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα 

Το Διεθνές Κέντρο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στη Βόννη δημοσίευσε μελέτη για τις έλληνικές στρατιωτικές δαπάνες. Το καινούργιο στοιχείο: κάνει προτάσεις στους εταίρους της Ελλάδας, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που το ύψος των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας γίνεται αντικείμενο κριτικής. Στις αρχές του χρόνου άσκησε κριτική το Διεθνές Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη SIPRI, αργότερα το Ίδρυμα Κοινωνικών Επιστημών της Γαλλίας, αλλά και μεμονωμένοι αναλυτές και πολιτολόγοι.

Όμως οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες δεν έμειναν ανέγγιχτες. Το πρόγραμμα εξυγίανσης ζήτησε και τη συνεισφορά του Υπουργείου Άμυνας. Έτσι στην αρχή του χρόνου η Ελλάδα έκανε περικοπές στις στρατιωτικές της δαπάνες της τάξεως του 6,6% σε σχέση με πέρυσι.
Παρ’ όλα αυτά το ποσό που δαπανάται ακόμη για εξοπλιστικά συστήματα και όπλα είναι υψηλό: αγγίζει το 2,8% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι 1,7%. Επιπλέον το Υπουργείο Άμυνας διαθέτει το πολυπληθέστερο προσωπικό σε σχέση με τα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι σε αυτό φθάνουν το 2,9% του ενεργού πληθυσμού, στις άλλες χώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 1,1%.
Παρέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών 
Χθες το Διεθνές Κέντρο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (BICC) που εδρεύει στη Βόννη δημοσίευσε μελέτη του, η οποία συμπεριλαμβάνει πέραν της μέχρι στιγμής κριτικής έναντι της Ελλάδας για το κόστος των εξοπλιστικών της δαπανών και κάτι άλλο: Προτάσεις προς τους εταίρους της για να διευκολυνθεί η ποθητή και απαραίτητη μείωση των στρατιωτικών της δαπανών.
Ο Τζέρι Ζόμερ, πολιτολόγος και δημοσιογράφος, ένας από τους δύο συντάκτες της μελέτης είπε στο μικρόφωνο της Deutsche Welle ότι: «προσωπικά σαν Ευρωπαίος ή και σαν Γερμανός πολίτης δεν μπορώ να ανεχθώ από κοινωνική πλευρά να δίδονται πιστώσεις σε μια χώρα που κάνει δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές και στις συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα αγοράζει καινούργια υποβρύχια, καινούργιες φρεγάτες, όπως σχεδιάζεται, για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
 Οι προτάσεις της μελέτης αφορούν κατ’ αρχήν την ΕΕ. Ο Γερμανός πολιτολόγος, προτείνει στις χώρες-μέλη της «να εξαρτήσουν την όποια οικονομική τους στήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση από το πού θα πάνε οι πιστώσεις δηλαδή να μην δεχθούν να αγοράσει η Ελλάδα με τα χρήματα αυτά καινούργια εξοπλιστικά συστήματα ή να χρηματοδοτήσει διευρυμένα προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού».
 Όσον αφορά την Βορειοατλαντική Συμμαχία η μελέτη ζητά από τους ιθύνοντες να προσπαθήσουν να πετύχουν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Να μελετήσουν τη δυνατότητα λήψης ‘μέτρων – εμπιστοσύνης’ στο στρατιωτικό επίπεδο, ώστε π.χ. η περιοχή του Αιγαίου να αποστρατικοποιηθεί, έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό το μέτρο θα οδηγούσε στην εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου και τις αναχαιτήσεις τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.»
Να παγώσει η Γερμανία την αγορά υποβρυχίων από την Ελλάδα
Τέλος ο κ. Ζόμερ επισημαίνει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα στη μείωση των στρατιωτικών της δαπανών: «Εάν χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς τις γερμανικές εταιρείες έτσι ώστε η Ελλάδα να παγώσει την αγορά από την Thyssen-Kroup των δύο επιπλέον υποβρυχίων που σχεδιάζει. Να μην επιβαρυνθεί έτσι με το κόστος ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια εποχή που πρέπει να κάνει τόσο δραστικές περικοπές και που εξαρτάται ακόμη από την οικονομική στήριξη και τις πιστώσεις της ΕΕ.» 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5825880,00.html 

 

 

 

 

Σχόλια

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ:
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
    ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.