Συμβούλιο της Ευρώπης: Αδιαφάνεια στην ελληνική πολιτική σκηνή

 

Περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική και καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα ζητεί η αποκαλούμενη «Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς είναι ένα ειδικό όργανο που αξιολογεί κατά περιόδους τις επιδόσεις των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Για την Ελλάδα οι ειδικοί του διεθνούς οργανισμού έχουν συντάξει 27 προτάσεις και συστάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο σημερινός νόμος ευνοεί την παραγραφή αδικημάτων και θα μπορούσε να προσφέρει ευνοϊκή μεταχείριση σε νυν ή πρώην υπουργούς.
Επίσης η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, αν και κρίνει γενικά θετικό το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Προτείνει πάντως και κάποιες αλλαγές, όπως την υποχρέωση να γίνονται μέσω τραπεζικών καταθέσεων όλες οι δωρεές άνω των 600 ευρώ προς τα πολιτικά κόμματα. Επιπλέον διαβλέπει ένα γενικότερο πρόβλημα υπερβολικά σύνθετης και περίπλοκης νομοθεσίας στην Ελλάδα, ενώ επικρίνει ακόμα και την καθιερωμένη τακτική των πολιτικών κομμάτων να μην επιτρέπουν σε Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους, αλλά την ίδια στιγμή να τους μοιράζουν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για να το ασκήσουν στην Ελλάδα.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Λετονία και τη Σερβία είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2009. Ο επόμενος γύρος αξιολόγησης αναμένεται το 2012.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5774344,00.html

Σχόλια