Η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλλε πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 34,043% του ΤΤ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Η Πειραιώς δίνει 701 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των προαναφερθέντων ποσοστών και στις δυο τράπεζες και, όπως δήλωσε ο κ. Σάλλας, η προσφορά θα γίνει σε μετρητά.
Αυτά προσφέρει η Πειραιώς 701 εκατ. ευρώ.
Δείτε τώρα πόσο αποτιμά η Κυβέρνηση τα ποσοστά της και στις 2 τράπεζες.
Ο πιο κάτω πίνακας βρίσκεται στη σελίδα 60 του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης , του υπουργείου Οικονομικών.
Από 1,794 δις ευρώ που αποτιμά το κράτος το μερίδιο των μετοχών της στην ΑΤΕ και ΤΤ, η Πειραιώς προσφέρει 701 εκατ. ευρώ !!!!
Δηλαδή 1 ολόκληρο δις ευρώ λιγότερα, τόσο καλά.
Η Πειραιώς δηλαδή θα πληρώσει στην ουσία το 39 % της πραγματικής αξίας.
Που σημαίνει ότι θα αγοράσει την ΑΤΕ και ΤΤ με έκπτωση 61 %
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Η ΦΤΗΝΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ
Όποιος έχει τραπεζικό λογαριασμό στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αφήνει ακόμα τα λεφτά του εκεί είναι εγκεφαλικά ανάπηρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί φίλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με όλα όσα σας "εξήγειραν" και σας ώθησαν προκειμένου να αναρτήσετε το συγκεκριμένο κείμενο.
Επίσης, συμφωνώ απόλυτα τόσο με τον πυρήνα της σκέψης σας όσο και με την ορθότητα της άποψης περί αναγκαιότητας ύπαρξης ενός ισχυρού κρατικού χρηματοπιστωτικού φορέα στη χώρα μας, με στόχο να μπορεί το κράτος να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στις ατέλειες των αγορών του τομέα.
Επίσης, συμφωνώ ότι η πρόταση του Σάλλα δεν συνάδει με το δημόσιο συμφέρον και επομένως θα πρέπει να εξετάζεται μάλλον ως σανίδα σωτηρίας της ήδη "προβληματικής" Τράπεζας Πειραιώς, παρά ως πρόταση για την επίλυση προβλημάτων και τη διάσωση των κρατικών ιδρυμάτων.
Κατ' επέκτασιν, διαδηλώνω και εγώ μαζί σας ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.
Όμως, αυτό απέχει αρκετά από το να επιχειρηματολογεί κάποιος υποπίπτοντας σε μεθοδολογικά σφάλματα, όπως αυτό που διεπράχθη στη συγκεκριμένη ανάρτηση.
Και για να γίνω απόλυτα κατανοητός, αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά και μόνο στα μεγέθη των χρηματιστηριακών τιμών των μετοχών των εν λόγω τραπεζών, ώστε να καταλάβει ότι όσα περιγράφονται στη σελίδα 60 του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται στην αποτίμηση της αξίας του μεριδίου μετοχών τον Ιανουάριο του 2010!!!
Από τότε μέχρι προχθές που κατατέθηκε η πρόταση Σάλλα, οι τιμές των μετοχών -όχι μόνο των συγκεκριμένων- αλλά όλων των τραπεζικών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν μειωθεί δραματικά...
Γιατί απλά οι τιμές των μετοχών διακυμαίνονται όχι μόνο κατά τη διάρκεια ενός έτους ή ενός μήνα, αλλά και εντός της ίδιας ημέρας.
Και συχνά οι διακυμάνσεις αυτές είναι τεράστιες!!!
Εξ ού και είναι βέβαιο ότι η σημερινή αποτίμηση των μετοχών, ανταποκρίνεται επακριβώς στην πρόταση Σάλλα!
Άλλωστε, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να κάνει κάποιο τέτοιο λάθος ο Σάλλας...
Γι' αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε καλά πριν γράψουμε κάτι, εφ' όσον κάποιο λάθος στα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι βέβαιο ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του κειμένου της ανάρτησης υποβαθμίζοντας έτσι το κύριο αίτημά της και αποδυναμώνοντας παράλληλα τη βάση και την ορθότητα των επιχειρημάτων.
Φιλικά
Σταύρος Κυριαζής
Υ.Γ. Σας επισυνάπτω τους σχετικούς συνδέσμους από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για το δελτίο τιμών της 16ης Ιουλίου 2010. Δείτε στην προτελευταία στήλη της σελίδας 9, τις μεταβολές έτους για τις συγκεκριμένες μετοχές, όπου μπορείτε να διαπιστώσετε το ζητούμενο...
http://www.athex.gr/ase_private/files/5_20100716_9.pdf
http://www.ase.gr/content/gr/MarketData/Stocks/Prices/Daily_Prices.asp?16/07/2010
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΟ)
ΤΙΜΗ 16ης Ιουλίου 2010
1.15
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ 04.01.10
0.96 2.04
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (ΚΟ)
ΤΙΜΗ 16ης Ιουλίου 2010
3.32
ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ 04.01.10
2.34 4.76
Aγαπητέ φίλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι δεν είσαι ο μόνος που παρακολουθείς το Χ.Α.Α.
Έχεις δίκιο σε ότι αφορά την πορεία των μετοχών.
Όμως δεν την έκανα εγώ την αποτίμηση την έκανε το Υπουργείο Οικονομικών.
Αν προσέξεις καλά στην σελίδα 60 του ΠΣΑ, κάτω από τον πίνακα, υπάχουν για κάποιες εταιρείες οι εξής υποσηιμειώσεις-διευκρινήσεις:
(1) Η τιμή αντανακλά μια συμφωνημένη συναλλαγή
(2) Βάση αποτίμησης συμβούλου
(3) Βάση αποτίμησης επενδυτικών τραπεζών
(4) Αξία ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ €1,5 δις και λόγοι 1/3 ΔΕΠΑ και 2/3 ΔΕΣΦΑ
(5) Χρηματιστηριακή αξία συν 20% premium
Όπως θα είδες στον πίνακα 12 που μνημονεύω και για τις περι ου ο λόγος εταιρείες ΑΤΕ και ΤΤ, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ υποσημείωση οπως για άλλες που προανέφερα.
Άρα αυτή είναι η αποτίμηση του Υπουργείου, χωρίς σύνδεση με την χρηματιστηριακή αξία των μετοχών των ΑΤΕ και ΤΤ, όπως ρητά αναφέρει για την ΕΥΑΘ.
Αν πρόκειται περί λάθους, θα μπορούσες να στείλεις στο ΥΠΟΙΚ ένα e-mail, να τροποποιήσουν κατάλληλα τον εν λόγω πίνακα.
Αγαπητέ φίλε Αρίστο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν διαφωνώ καθόλου με το γεγονός ότι αυτή είναι η αποτίμηση του Δημοσίου για τις συγκεκριμένες τράπεζες.
Μόνο που η αποτίμηση αφορά τη συγκεκριμένη στιγμή που έγινε, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2010.
Η αποτίμηση κάθε εταιρίας δεν γίνεται εφάπαξ, δηλαδή για μια συγκεκριμένη ημέρα και τελειώσαμε, οπότε όποιος θέλει μπορεί να έρχεται μετά από κάποια χρόνια ή μήνες και να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την αγορά των τραπεζών με βάση την αποτίμηση αυτή.
Η αποτίμηση αναφέρεται στην κατάσταση μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας και αντανακλά στα μεγέθη της χρονικής στιγμής που επιχειρείται.
Είναι απολύτως φυσικό αυτό.
Η αποτίμηση αποτελεί στατική απεικόνιση μόνο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία που μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια όλα τα στοιχεία της εταιρίας (πάγια, ακίνητα, απαιτήσεις, υποχρεώσεις κλπ.) μπορεί να μεταβάλλονται ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις, οπότε και η αποτίμηση εξαρτάται από τιμές μεγεθών που διακυμαίνονται στα πλαίσια μιας απόλυτα δυναμικής διαδικασίας.
Αλλοιώς θα μπορούσαν όλοι να κάνουν αποτίμηση σε όποια εταιρία θέλουν, τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους είναι στα "πάνω" της και μετά να λένε "ελάτε να την αγοράσετε όποτε θέλετε με αυτή την τιμή που εμείς εκτιμήσαμε σήμερα"...
Αυτό εκριβώς θέλω να πω! Άλλη η αποτίμηση του Ιανουαρίου 2010 και άλλη αυτή που μπορεί να προκύψει εάν επιχειρηθεί σήμερα. Γι' αυτό το λόγο εξ άλλου, το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να συμφώνησε ούτε με την προσφορά του Σάλλα -η οποία ανταποκρίνεται στις σημερινές αξίες των μετοχών- αλλά ούτε με την τιμή του Ιανουαρίου 2010 και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναθέσει σε συμβούλους τη διαδικασία της σημερινής αποτίμησης των τραπεζών. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η χρηματιστηριακή αξία σχεδόν ποτέ δεν αντανακλά στην πραγματική αξία των εταιριών.
Φιλικά
Σταύρος Κυριαζής