Ακόμη μία ευκαιρία, για 300.000 επιχειρήσεις που χρωστούν στα Ταμεία

Της Ρούλας Σαλούρου

Έως τις 15 Οκτωβρίου θα ισχύει ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός της πάγιας που προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νόμο, καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας (των ταμείων αλλά και των επιχειρήσεων), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε μέσω τροπολογίας, σε νέα ρύθμιση, με ευνοϊκότερους όρους και περιορισμένη χρονική ισχύ. Η δεινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών οδήγησε το υπουργείο Εργασίας στην απόφαση αυτή, αφού πληθαίνουν τα ταμεία και οι οργανισμοί που βρίσκονται στο κόκκινο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες στεγαστικής πολιτικής στους δικαιούχους του, αποφάσισε να παγώσει τις νέες αιτήσεις για δάνεια.
Σήμερα, τα αποθεματικά του Οργανισμού δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, έναντι 750 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ το ΙΚΑ χρωστάει στον ΟΕΚ περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί δε, πως στο νέο ασφαλιστικό, προβλέπεται μείωση των εσόδων του Οργανισμού, καθώς γίνεται μια εσωτερική «αναδιανομή» των εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, ώστε ένα ποσοστό αυτών, να κατευθύνεται στους κλάδους σύνταξης των ταμείων.

Αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο το ΙΚΑ, που έχει απορροφήσει σχεδόν το 46% της κρατικής επιχορήγησης, όσο και ο ΟΑΕΕ με απορροφημένο το 88,3%. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Τρόικας, κατά παρέκκλιση του μνημονίου και του ΠΣΑ, η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενός ποσού που θα δώσει ανάσα στον Οργανισμό. Ανάσα, θα δώσει και η νέα ρύθμιση χρεών, όπως τονίζει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ιδιαίτερα μέσα στο πλέγμα αδυναμίας εκπλήρωσης επιχειρηματικών υποχρεώσεων και στενότητας ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Η νέα ρύθμιση, προβλέπει έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού, και 60% σε περίπτωση τμηματικής - με min δόσης για οφειλέτες του ΟΑΕΕ τα 100 ευρώ, και ημερομηνία υποβολής αίτησης έως 15-10-2010. Σύμφωνα με το ΒΕΑ, η ρύθμιση αυτή θα συμβάλλει και στην ενίσχυση των οικονομικών των ταμείων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων τους. Ιδιαίτερα για τον ΟΑΕΕ σημειώνεται ότι το ποσοστό της εισφοροδιαφυγής ξεπερνά το 30%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, με τη νέα ρύθμιση θα δοθεί οικονομική «ανάσα» σε περίπου 300.000 επιχειρήσεις που έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Να σημειωθεί δε, πως η ρύθμιση ισχύει και για οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής. capital.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/07/300000.html#ixzz0tjT6QSiO

Σχόλια

  1. Χριστέ μου, θα τρελλαθούμε που λέει και ο Λαζόπουλος.

    Έλληνας αρχηγός πολιτικού αποκόμματος σκέπτεται να καταθέσει υποψηφιότητα για ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

    Είναι βέβαια ένα από τα τρία κουμάσια που μας έφεραν το Δ.Ν.Τ.

    Άλλη μιά παράπλευρη απώλεια του καύσωνα ή είναι μόνιμη η εγκεφαλική ζημιά;

    http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2010/07/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.