Ακόμα πιο ακριβή η ζωή μας





Νέος γύρος ανατιμήσεων από την Πέμπτη στην αγορά, λόγω της δεύτερης -μέσα σε τέσσερις μήνες- αύξησης του ΦΠΑ σε χιλιάδες προϊόντα, υπηρεσίες, καθώς και στα ακίνητα. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ μια σειρά υπηρεσιών, όπως αυτές των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά και υπηρεσίες που παρέχουν οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και τα ταξί. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβότερα και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα διόδια αλλά και τα καύσιμα, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται στο 1,52 με 1,53 ευρώ το λίτρο.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν και αυτή την αύξηση, όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο. ..



Χαριστική βολή  στην οικονομία χαρακτηρίζει η Ν.Δ. τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ.

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των  υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σύμφωνα με το Υπ. Οικονομίας, δίνεται η δυνατότητα σε υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση, μέρους των χρεών τους για 4 χρόνια, και να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των οφειλών .
Στις ρυθμίσεις υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.
Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους καταναλωτές από το νέο κύμα ακρίβειας τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αφήνει τον καταναλωτή έρμαιο στις ορέξεις του κάθε κερδοσκόπου.
Έρευνα του ΕΒΕΕ

Μία στις δύο επιχειρήσεις εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο τερματισμού των εργασιών της

και δύο στις δέκα να μεταναστεύσουν λόγω της αύξησης της φορολογίας και των έκτακτων οικονομικών μέτρων, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις ενώ το 80% αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες από την μείωση του τζίρου.  
athinapoli.gr

Σχόλια