Χαιρετισμός Mιχάλη Γιαννάκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.


Αθήνα, 07 Ιουνίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση της Γραμματείας Περιβάλλοντος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής Κοινότητας καθώς επίσης ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ κ. Σταύρος Δήμας, ο Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κυριάκος Μητσοτάκης και η Βουλευτής Επικρατείας Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι,

Ολόκληρος ο κόσμος διανύει σήμερα μία περίοδο έντονης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα θέτει έντονους προβληματισμούς για το μέλλον. Για το ΠΟΥ και ΠΩΣ οδηγούμαστε στο Αύριο.

Παράλληλα, η ενεργειακή εξάρτηση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, παρά την οικονομική κρίση, παραμένουν στο προσκήνιο. Η τριπλή πλέον, οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση επιβάλλει νέες προτεραιότητες και διαφορετική προσέγγιση με στόχο να οραματιστούμε και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικοινωνιακά τα ζητήματα του περιβάλλοντος δημιουργώντας έναν επικοινωνιακό μύθο. Την «πράσινη ανάπτυξη». Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την δεδομένη ευαισθησία της κοινωνίας για ένα καλύτερο περιβάλλον. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, η παράταξή μας έχει κάνει μια διαφορετική επιλογή. Μια διαχρονική, αλλά και ταυτόχρονα σύγχρονη επιλογή. Την επιλογή της Αειφορίας.

Που αποτελεί εδώ και χρόνια την επίσημη επιλογή της Ευρώπης. Μιλάμε για την διατηρήσιμη ανάπτυξη

Που στηρίζεται σε τρία προτάγματα: Την Ανταγωνιστικότητα, την Ισορροπία με το Φυσικό Περιβάλλον και την Ισορροπία με το κοινωνικό περιβάλλον.
Περιβαλλοντική πολιτική χωρίς Ανταγωνιστικότητα, είναι ακραία εμμονή και επιστροφή στον κρατισμό.
Αλλά και Ανταγωνιστικότητα χωρίς σεβασμό στο Περιβάλλον, είναι λεηλασία φυσικών πόρων. Η έννοια της Αειφορίας είναι η σύγχρονη, κοινωνικά φιλελεύθερη προσέγγιση που «παντρεύει» την ανταγωνιστικότητα με το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Φίλες και Φίλοι,

Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις δεν δικαιούμαστε να εθελοτυφλούμε. Οφείλουμε όλοι να αφυπνιστούμε από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικό. Δεν πρέπει όμως να φοβόμαστε. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση με φόβο απέναντι στην πρωτοβουλία για εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου. Ένας αναξιοποίητος πλούτος της Ελληνικής Φύσης που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε.

Και αυτή την εκμετάλλευση να την παντρέψουμε με τις πλέον σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδους. Να τις εφαρμόσουμε, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αειφορίας. Σήμερα, με τη διεθνή εμπειρία, με τα διδάγματα του παρελθόντος, οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο, ούτως ώστε να εκμεταλλευόμαστε –χωρίς να λεηλατούμε- το φυσικό μας περιβάλλον.

Η αξιοποίηση πχ των υδατικών πόρων είναι ένα στοίχημα για την Πολιτεία. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Να μην αφήσουμε η οικονομική δραστηριότητα να λεηλατήσει τους φυσικούς μας πόρους. Αλλά και να μην αφήσουμε η περιβαλλοντική ευαισθησία να γίνει σκόπελος ανάπτυξης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή οικονομική και περιβαλλοντική συγκυρία επιβάλλει μια διαφορετική ματιά. Οφείλουμε να δούμε χωρίς παρωπίδες και χωρίς συναισθηματισμούς την αλήθεια. Και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες για όλα τα ζητήματα, για τον λιγνίτη, για το φυσικό αέριο, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οφείλουμε ως Πολιτεία να εκμεταλλευτούμε τον λιγνίτη, το εθνικό μας καύσιμο. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Αλλά οφείλουμε επίσης να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους, περισσότερο σύγχρονες, περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Υπάρχουν οι νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν και οφείλουμε να τις εφαρμόσουμε άμεσα.

Πρέπει να επεκτείνουμε τη χρήση του φυσικού αερίου. Είναι η περισσότερο «οικολογική» και οικονομική μορφή Υδρογονάνθρακα. Οφείλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο και να το φέρουμε πιο κοντά στον Έλληνα Καταναλωτή και στις επιχειρήσεις μας.

Τέλος, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλά με δύο προϋποθέσεις: Επιλεκτικά, ώστε να πληρούνται οι όροι ανταγωνιστικότητας.
Και με συνέργειες μεταξύ τους, ώστε να μεγιστοποιούνται οι αποδόσεις τους. Και βεβαίως, χωρίς επενδύσεις στο δίκτυο, οποιαδήποτε πολιτική στις ΑΠΕ θα μείνει ημιτελής, αν όχι μια ρομαντική εξαγγελία.
Κυρίες και κύριοι,

Για μας η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί κομβικό σημείο για την επίτευξη του διπλού στόχου, οικονομικού και περιβαλλοντικού. Για μας η φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Για αυτό έχουμε ήδη προτείνει στην κυβέρνηση το πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης να αφορά όλο το Δημόσιο τομέα, την Εκκλησία, τα Σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η κυβέρνηση, πάγωσε το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» με το αιτιολογικό ότι «δεν υπάρχουν λεφτά». Και όταν τους αποδείξαμε ότι μέσω του ΕΣΠΑ ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, τελικά έφεραν το πρόγραμμα οικονομικά κουτσουρεμένο.

Φίλες και Φίλοι

Η ΝΔ είχε ως κυβέρνηση μια ξεκάθαρη ενεργειακή πολιτική. Μια πολιτική που μετέτρεπε την Ελλάδα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. Μια πολιτική που εκτός από γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη, είχε και έχει αναμφισβήτητα και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η κατασκευή των αγωγών Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, SouthStream, Ελληνοβουλγαρικός, ITGI μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης αποδίδοντας σημαντικά οικονομικά και διπλωματικά οφέλη. Αντί η κυβέρνηση να προωθήσει την κατασκευή των μεγάλων αυτών έργων, τα αντιμετωπίζει με παθητικότητα, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα.


Κυρίες και κύριοι,

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας. Μια συγκυρία, που αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με συγκροτημένες πολιτικές αρκείται σε γενικόλογες διακυρήξεις.

Όπως σε γενικόλογες διακηρύξεις κατέληξε και για το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα της ιδιαίτερης περιφερείας μου, τον Ασωπό. Όπως σε διαπιστώσεις και γενικόλογες διακηρύξεις κατέληξε και για το περίφημο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και δημόσιες εταιρίες, που είναι διαχειριστές και ιδιοκτήτες των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Και σε αυτό κύριε Πρόεδρε της ΝΔ πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες με το ΔΝΤ που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση το «ξεπούλημα των δικτύων, των εθνικών δικτύων». Δεν δεχόμαστε το Ξεπούλημα των βασικών Υποδομών και δεν δεχόμαστε την συμμετοχή που χαρίζει σε γείτονες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα εθνικά μας δίκτυα, χωρίς σημαντικά ανταλλάγματα.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας επικοινωνιακής τακτικής, που ωστόσο αποκαλύπτει την αδυναμία και την προχειρότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ έχει θέσει ξεκάθαρα την στρατηγική της. Πιστεύει, αταλάντευτα, στην ανάγκη ύπαρξης Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, που θεσμοθετήσαμε αλλά η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε.

Είναι ένα απαραίτητο όπλο στα χέρια της Πολιτείας, ώστε να χαράσσεται μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική με προσανατολισμό στους εξής άξονες:
Την επάρκεια εφοδιασμού
Την Ασφάλεια και διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών
Την καθαρή ενέργεια
Τη φθηνή ενέργεια.

Για να μπορεί η Ελλάδα να προβλέπει τις ανάγκες της και να τις ικανοποιεί. Με σεβασμό στους πολίτες, με σεβασμό στο περιβάλλον. Για να μην υποκύπτει σε ερασιτεχνισμούς και προχειρότητες όπως αυτές που βιώνει σήμερα ο τόπος.

Η ΝΔ είναι η παράταξη που προώθησε τον Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης ΥΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ καθυστερεί αδικαιολόγητα οχτώ μήνες τώρα την θεσμοθέτησή του.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες αφήσαμε την αριστερά να μονοπωλεί τα θέματα περιβάλλοντος χωρίς σημαντική παρουσία της φιλελεύθερης παράταξης.

Αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε.

Άλλωστε η Αριστερά έχει αποδειχτεί ότι αντιμετωπίζει τα θέματα περιβάλλοντος περιστασιακά και ψηφοθηρικά παρά υπεύθυνα και ρεαλιστικά.

Ο τομέας Περιβαλλοντικής Πολιτικής, η Γραμματεία Περιβάλλοντος και ο τομέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων έχουμε ήδη αναπτύξει έντονη συνεργασία ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τους κυβερνητικούς ερασιτεχνισμούς.

Και θέλω από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τον Γραμματέα Περιβάλλοντος που μας έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι κατά την άποψή μου καθαρά πολιτικό.

Και να σας διαβεβαιώσω κύριε Πρόεδρε, ότι εργαζόμαστε συστηματικά ώστε μαζί να καταστίσουμε τη ΝΔ, Ελπίδα της Ελλάδας και μαζί με τους Έλληνες πολίτες να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της Ελπίδας.
Σας Ευχαριστώ.

Μιχάλης Ε. Γιαννάκης
Βουλευτής Βοιωτίας
Υπεύθυνος τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων

Βουλής 4- Αθήνα
Τηλ.: 210 370 6191
Φαξ: 210 370 6591

Σχόλια