Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

Νίκος Καββαδίας: Ο ποιητής των θαλασσών και του ανεκπλήρωτου έρωτα


Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία (1910-1975) οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στα Παραρτήματα και τις Εστίες του, στο εξωτερικό, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.
Το αφιέρωμα - έκθεση και παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, αναγνώσεις, προβολές κά) - παρουσιάζεται στη γλώσσα τής κάθε χώρας σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η ελληνική λογοτεχνία και να "επικοινωνήσει" μαζί της το κοινό.
Το αφιέρωμα αρχίζει από την Τεργέστη(18 Ιουνίου), όπου η Εστία του ΕΙΠ εγκαινίασε φέτος το πρόγραμμα "Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση", το οποίο παρουσιάζει Έλληνες λογοτέχνες σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεργέστης και την Ελληνική Κοινότητα της πόλης. Ήδη, έχουν παρουσιαστεί ο Γιάννης Ρίτσος και ο Νίκος Γκάτσος.
"Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του πνεύματος και της τέχνης προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της σύγχρονης ελληνικής έκφρασης και του διαλόγου με τους άλλους λαούς", τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης και προσθέτει:
"Το ΕΙΠ, στηριζόμενο στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και στον εθελοντισμό φίλων του ελληνικού πολιτισμού, αντιμετωπίζει τις δύσκολες περιόδους της οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να διατηρήσει την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι, το αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία παρουσιάζεται τώρα στην ιταλική γλώσσα και θα ακολουθήσει σε άλλες των βαλκανικών χωρών και της Ευρώπης".

Στα εγκαίνια (18 Ιουνίου) οργανώνεται συναυλία του μουσικού σχήματος "Πήγασος" από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, το οποίο θα ερμηνεύσει μελοποιημένα έργα του Νίκου Καββαδία σε διασκευή (βιολί, κιθάρα, σαξόφωνο κά). Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Βαγενάς, Katja Porovne Silic, Marco Tursic, Jonathan Mauch.
Στην έκθεση "Νίκος Καββαδίας: ο ποιητής των θαλασσών και του ανεκπλήρωτου έρωτα - 100 χρόνια από τη γέννησή του" υπάρχουν σκηνές από τη ζωή και τα ταξίδια του Ν. Καββαδία, φωτογραφίες με πρόσωπα και λιμάνια που παραπέμπουν στο λόγο του ποιητή. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται ποιήματα και κείμενα -όλα μεταφρασμένα στην ιταλική γλώσσα- σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ο επισκέπτης την ποίηση του Μαραμπού.
Την έκθεση συμπληρώνουν βιογραφικά στοιχεία, χρονολόγιο, εργογραφία και μια συλλογή με όλες τις εκδόσεις που κυκλοφορούν στην Ελλάδα -έργα του Νίκου Καββαδία, (εκδόσεις Άγρα), μελέτες για το έργο του, οπτικοαουστικό υλικό με ερμηνείες μελοποιημένων ποιημάτων. Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη "Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά", που είναι εμπνευσμένο από το έργο του Νίκου Καββαδία και παρουσιάζει τη ζωή των ναυτικών στο καράβι. 

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.