Εικόνα Παράλυσης στα Νοσοκομεία Θηβών και Λιβαδειάς



Εικόνα παράλυσης συναντά όποιος, για κακή του τύχη, επισκεφτεί τα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας. Η απελπιστική κατάσταση των δύο Νοσοκομείων της Βοιωτίας συμβαδίζει απόλυτα με τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Εικόνα γενικής παράλυσης έχει προκύψει σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.
Οκτώ μήνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χωρίς να δημοσιευτούν οι αρμοδιότητες των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οκτώ μήνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με Διοικητές Νοσοκομείων που είτε υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και αποχώρησαν χωρίς να αντικατασταθούν άμεσα, είτε ενώ είχαν παραιτηθεί, παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις θέσεις τους, οπότε τίθεται θέμα ακυρότητας των αποφάσεών τους και άλλοι που παρέμειναν χωρίς να έχουν παραιτηθεί, αλλά χωρίς αρμοδιότητες με απόφαση της Υπουργού από τις εκλογές, παρά μόνο για τα αναγκαία. Επίσης τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων σε κατάσταση διάλυσης χωρίς να μπορούν όλο αυτό το διάστημα να λάβουν αποφάσεις.
Με εγκύκλιο της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ανεστάλησαν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες προμηθειών από τις διοικήσεις των νοσοκομείων με αποτέλεσμα οι προμήθειες να γίνονται με παρατάσεις συμβάσεων, στα όρια της νομιμότητας, και με απ΄ ευθείας αναθέσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου. Ενώ η σημερινή κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα την καταργήσει και θα αλλάξει το σύστημα προμηθειών, χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες αμφισβήτησης και απαξίωσης της Επιτροπής για να αποφασίσει ότι θα συνεχίσει το έργο της με νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Αυτές οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και οι λανθασμένες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει κανένα σχέδιο οργάνωσης, εποπτείας και χρηματοδότησης του νευραλγικού τομέα της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση, εδώ και οκτώ μήνες, εξακολουθεί να εξαγγέλλει προθέσεις και οι συναρμόδιοι Υπουργοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν μεταξύ τους.
Αποτέλεσμα είναι από τις 4 Οκτωβρίου 2009 μέχρι και σήμερα, να σωρευτούν υποχρεώσεις των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές που ξεπερνούν τα 1,6 δις ευρώ, ενώ οι κρατικές δαπάνες για φάρμακα αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ. Οι προμηθευτές των Νοσοκομείων προχώρησαν σε «εμπάργκο» διαμαρτυρόμενοι για την μη πληρωμή τους και την κυβερνητική πρόταση ρύθμισης των χρεών, ενώ κάποιοι προχώρησαν σε απόσυρση των υλικών τους από τις αποθήκες των Νοσοκομείων. Πως αντιδρά η κυβέρνηση; Η Υπουργός Υγείας κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κάλεσε τους προμηθευτές να μη δημιουργούν προβλήματα στα Νοσοκομεία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους!


Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δυσκολεύεται να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δεν φαίνεται εφικτό να επιτύχει τους στόχους του. Για το λόγο αυτό, τα Νοσοκομεία, προκειμένου να εμφανίσουν μείωση των δαπανών, εξάντλησαν τις αποθήκες, χωρίς να κάνουν νέους διαγωνισμούς.
Παράλληλα, σημαντικά κενά και έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παρατηρείται σε όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία καθώς από τις 4 Οκτωβρίου 2009 με απόφαση της Υπουργού Υγείας πάγωσαν όλες οι κρίσεις των ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Η περικοπή του ποσού των εφημεριών χωρίς να προηγηθεί καταγραφή των πραγματικών αναγκών ανά Νοσοκομείο και η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών οδηγεί σε επισχέσεις εργασίας από την πλευρά των ιατρών προκαλώντας «έμφραγμα» στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Έτσι, σήμερα, σε αρκετά Νοσοκομεία ανά τη χώρα λείπουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις άσκησης της ιατρικής. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προμήθειες, ακυρώνονται επείγοντα χειρουργεία και σε κάποια Νοσοκομεία δυσκολεύονται να διενεργήσουν ακόμα και απλές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως γενική αίματος. Οι σοβαρές ελλείψεις αναλώσιμων υγειονομικών υλικών και οι κινητοποιήσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στον χώρο της Δημόσιας Υγείας.
Ειδικότερα στα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο! Τα Νοσοκομεία λειτουργούν οριακά! Τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια. Υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και στα πιο απλά υλικά, όπως γάζες, καθετήρες, ράμματα, αντιδραστήρια, ακτινολογικά φίλμ και άλλα πολλά. Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν καθημερινές και τρέχουσες διαδικασίες. Μόνο τα έκτακτα και πολύ σοβαρά περιστατικά χειρουργούνται στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς και σύμφωνα με τον διοικητή Κώστα Γκιζίμη εάν δεν βρεθεί λύση τότε το Νοσοκομείο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα. Σε διάψευση αναγκάσθηκε να προχωρήσει πριν λίγες ημέρες ο διοικητής του Νοσοκομείου της Θήβας Ευστάθιος Παπαλιάκος αφού οι φήμες ότι το ίδρυμα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού οργιάζουν.
Αναφέρουμε μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσοκομεία της Βοιωτίας. Στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς: Έξι μήνες δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος διότι είναι χαλασμένη η λυχνία! Το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας δεν λειτουργεί. Ο μαστογράφος υπολειτουργεί. Το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού υπολειτουργεί. Στο Νοσοκομείο Θήβας: Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Μονάδα Αιμοδοσίας και Τεχνητού Νεφρού δεν λειτουργούν. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Το Γραφείο Κίνησης δεν λειτουργεί είκοσι τέσσερις ώρες. Υπάρχει αδυναμία κατάρτισης προγραμμάτων εφημεριών στο Νοσοκομείο Θηβών και στα Κέντρα Υγείας Σχηματαρίου και Ερυθρών λόγω της επίσχεσης εργασίας των ιατρών.
Σε αυτή την τραγική κατάσταση έρχεται να προστεθεί η φημολογία ότι στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών λόγω της οικονομικής κρίσεως και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας, δρομολογείται η συγχώνευση, κατάργηση ή υποβάθμιση των Νοσοκομειακών Μονάδων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θηβών σε επιστολή του αναφέρει ότι στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να υποβαθμίσει το Νοσοκομείο της Θήβας σε Κέντρο Υγείας. Οι συνέπειες από την πιθανή πραγματοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα είναι οδυνηρές και καταστροφικές καθώς το Νοσοκομείο Θηβών καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων της επαρχίας Θηβών, των εργαζομένων της βιομηχανικής ζώνης Θηβών και Οινοφύτων – Σχηματαρίου, τους τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων της Παλαιάς και Νέας Εθνικής οδού, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ελαιώνα Θηβών και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θήβας προκάλεσε συνάντηση μετά τα σενάρια για λουκέτο ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Θήβας σε Κέντρο Υγείας για να εισπράξει την απάντηση πως το Νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα και θα γίνουν και προσλήψεις.
Όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φαίνεται ότι ζει στο δικό της κόσμο και βιώνει μιαν άλλη εικονική πραγματικότητα. Απτή απόδειξη, η διαπίστωση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας. Φώφης Γεννηματά κατά την επίσκεψή της Νοσοκομείο Λιβαδειάς «πως είναι ένα Νοσοκομείο που εμπνέει εμπιστοσύνη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής». Φαίνεται πως η κα. Γεννηματά μάλλον δεν επισκέφθηκε τους χώρους του Νοσοκομείου για να δει από κοντά την κατάστασή τους και να ακούσει τις απόψεις των ασθενών, δεν μίλησε με τους εργαζόμενους για να δει τα προβλήματά τους και τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν και γι’ αυτό προέβη στη δήλωση αυτή. Μάλλον η κα. Γεννηματά περιορίστηκε στην ωραιοποιημένη εικόνα που της μετέφεραν οι συνομιλητές της στην σύσκεψη που θα μπορούσε να θεωρηθεί κομματικού χαρακτήρα. Βέβαια θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η κα. Γεννηματά δεν ήρθε με άδεια χέρια στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς: έδωσε λύση στο πρόβλημα της λυχνίας του αξονικού τομογράφου! Άρα θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι! Αρκεί μια επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για να λύνεται κι από ένα πρόβλημα σε κάθε Νοσοκομείο!
Ας σοβαρευτούμε, όμως! Επειδή ο τομέας της Δημόσιας Υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και αφορά όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς επικοινωνιακά τρυκ και διάθεση μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση και ευθύνη να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούν εκρηκτικό σκηνικό στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα! Αύριο ίσως είναι αργά όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές

Σχόλια

  1. Αχ αυτο το ΠΑΣΟΚ τα διελευσε ολα. Δεν ντρεπεστε να γραφετε οτι σας κατεβει. Ξερεις τι χρέη υπήρχαν από το 2005 και μετά? Ξερεις αν αυτά τα χρεή πληρωνοντουσαν ? Για να μη πιασουμε το θεμα με τα 15.000.000 εμβολια της γρίπης που τα έχουμε να καθονται στα ψυγεία. Αντε λοιπον βγαλτε τις παρωπιδες για να δούμε πως θα σωθεί η χωρα απο τα λαμογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.